Отидете към основна версия

4 704 3

Stellantis пенсионира култовия V8 Hemi. Заменя го с нов шестцилиндров бензинов двигател с име Tornado

  • двигател-
  • 5.7 v8 hemi-
  • tornado-
  • stelantis

Производството на новите мотори е започнало в тестови режим, така че все още няма официални ТТ данни

Мексиканската компания Saltillo, собственост на алианса Stellantis, започна производството на новата линия бензинови двигатели Tornado. Все още няма достатъчно информация за тях, но е известно, че това е трилитров редови шестцилиндров двигател, който постепенно ще замени 3.6-литровия V6 двигател, както и известната серия 5.7-литрови V8 Hemi мотори от двигателната гама на концерна.

Според изданието StellPower най-вероятно производството на новите двигатели е започнало в тестови режим, така че все още няма официални новини за това. Двигателят от серията Tornado е с фабричен индекс GME T6 и е разработен от бившия концерн FCA. Новият редови шестак е унифициран със серийните двулитрови бензинови турбо четирицилиндрови агрегати от серията Global Medium Engine, които се инсталират на автомобили Alfa Romeo, Maserati и Jeep.

Известно е още, че Tornado ще се произвежда в няколко мощностни варианта. Най-мощната версия на двигателя GME T6 с обозначението HO (High Output) е първата, която влиза на конвейера - характеристиките му също остават загадка засега. По предварителна информация тази година новите редови турбо шестици ще бъдат монтирани на Jeep Wrangler, Grand Cherokee и Wagoneer, както и на пикапите Jeep Gladiator и Ram 1500.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.

Свързани новини