Last news in Fakti

6 Януари, 2023 09:39 1 746 5

Stellantis пуска летящи таксита

  • stelantis-
  • летящи таксита

Концернът става изключителен производител на eVTOL Archer Midnight

Stellantis пуска летящи таксита - 1

Сътрудничеството между Stellantis и Archer Aviation започна през 2020 г. През 2021 г. концернът стана инвеститор в проекта, а през 2023-а вече е изключителен производител на бъдещия eVTOL. Като част от новия етап на партньорството Stellantis е готова да предостави до $150 милиона инвестиции, да отвори достъп до модерни производствени технологии и да осигури висококвалифициран персонал. Планира се сглобяването на летящите превозни средства да започне през 2024 г. в завода в Ковингтън, Джорджия.

След стандартните сертификационни тестове на FAA, електрическите eVTOL ще започнат да извършват полети, но летящите таксита Midnight ще станат наистина масови в началото на следващото десетилетие. Те са хиляда пъти по-тихи от конвенционалните хеликоптери, могат да поберат до четирима пътници и да вдигнат във въздуха 450 килограма товар. eVTOL ще се използва за кратки полети до 32 километра, като зареждането в крайните точки ще отнема не повече от 10 минути.

Stellantis пуска летящи таксита

Archer Midnight е оборудван с шест независими батерии и дванадесет електрически мотора. Всяка двойка от предни и задни електродвигатели се захранва независимо, за да помага при кацане, дори ако цялата батерия се повреди. Авиониката eVTOL се управлява от четири компютъра с резервна инерционна навигация, GNSS и AGL сензори. А в дизайна има много екологично чисти материали, от въглеродни влакна и композити, както и пластмаса от рециклирани бутилки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    3 3 Отговор
    Нормалният, свободен свят създава продукти в услуга на хората, а диктатурите плашат гаргите с оръжия и нищо повече, народите им страдат в нищета и робия.

    Коментиран от #5

  • 3 този

    5 0 Отговор
    Български за нищо го нямате ей. Първо Холандия стана Нидерландия, сега Грузия стана Джорджия
  • 4 Шибкам

    2 0 Отговор
    натувци, напълно безплатно.
  • 5 Пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    какво му трябва на човек!? малко по-отдалече... какъв е смисъла на живота? Какви са били баба ти и дядо ти и техните баба и дядо? не са били достатъчно ХОРА ли, защото не са имали дронове и летящи чинии? не са имали какво?

    "нормалните" държави не създават продукти... те се интересуват единствено от ПЕЧАЛБА. те създават PROFIT. Продуктите са средство. ще мине време и ще се види, че "Свободната" икономика е началото на края на природата майка, без която всичките продукти са безполезни.