Отидете към основна версия

34 342 58

Важно: Как актуализациите в iOS и Android ще променят телефона ви

  • смартфони-
  • android-
  • ios-
  • актуализации

Новите актуализации на операционните системи iPhone и Android ще пристигнат на нашите телефони като безплатни още тази есен

Скоро собствениците на iPhone ще могат да редактират текстови съобщения, а собствениците на Android ще могат да изпращат снимки с висока разделителна способност. Много от промените са отдавна закъснели. По това време всяка година нашите смартфони се превръщат приемници на уведомления за предстояща промяна по софтуера.

Това е така, защото Apple и Google обявяват актуализации на операционните системи, които захранват нашите iPhone и телефони с Android. Скоро софтуерът, който кара устройствата да работят, ще има промени в дизайна и нови функции – с други думи, нови неща за учене.

В понеделник Apple представи iOS 16 , следващата версия на своята операционна система iPhone. Той ще включва нови функции като преработен заключен екран и възможност за редактиране на текстови съобщения. Миналия месец Google представи Android 13 , който разполага с опростено приложение за портфейл за съхранение на кредитни карти и важни документи като записи за ваксини . И двете компании заявиха, че подобряват своите приложения за изпращане на текстови съобщения.

Новите актуализации на операционните системи iPhone и Android ще пристигнат на нашите телефони като безплатни актуализации тази есен.

„Днес ще раздвижим нашите платформи по-далеч от всякога“, каза Тимъти Д. Кук, главен изпълнителен директор на Apple, в предварително записано видео за събитието, обявяващо новия софтуер.

Но в действителност много от промените – особено възможността за редактиране на текст със задна дата – са постепенни подобрения, които изглеждат така, сякаш е трябвало да се случат преди много време. Ето най-забележителните актуализации, които да търсите. Apple заяви, че прави промяна в първото нещо, което някой вижда, когато използва iPhone: заключения екран.

В миналото хората можеха да променят само тапета на заключените си екрани. Но с iOS 16 потребителите на iPhone могат да персонализират заключения екран, като избират от различни шрифтове и цветове за часовника. Хората също така ще могат да закачат „джаджи“, които по същество са преки пътища към приложения като календара на телефона и проследяването на фитнес данни, към заключения екран.

Тези персонализации могат да ни помогнат да приспособим смартфона си към нашия начин на живот. Имайте предвид, че новият софтуер ще позволи на потребител на iPhone да създадът множество персонализирани заключващи екрани за различни сценарии.

Например, заключен екран, посветен на работата, може да показва тапет на вашата офис сграда и да съдържа приспособление за календар със следващата ви среща. Заключен екран за лично време може да показва тапет на вашето куче и джаджа за упражнения. Идеята е хората да могат да превключват между заключени екрани, за да задоволят по-добре нуждите си през целия ден.

Пандемията ускори използването на мобилни покупки, тъй като много хора се насочиха към безконтактни цифрови плащания, за да избегнат докосването на пари в брой. Apple има солидна оферта за електронни плащания повече от пет години със своя софтуер Wallet за iPhone, който позволява на хората да правят покупки с кредитни карти и да носят важни документи като бордни карти и здравни данни.

Google, която се бори да пусне на пазара своята технология за мобилни плащания. Години наред нейната система Google Pay изоставаше сериозно от платежната система на Apple, защото малко потребители на Android разбираха как да използват технологията.

Миналия месец Google преименува приложението си за дигитални плащания на Google Wallet . Компанията опрости технологията, като вгради пряк път към портфейла в заключения екран на Android. Освен това планира да разшири софтуера извън кредитните карти, за да включи документи като бордни карти, билети за кино и доказателство за ваксинация срещу Covid-19.

Всеки, който е изпращал текстови съобщения с телефон, е запознат с цифровото разделение между така наречения зелен балон и син балон.

Когато се изпрати текстово съобщение от телефон с Android, то се показва като зелен балон на екрана на получателя, със снимки и видеоклипове, често пикселирани и изкривени. Това е така, защото през мрежата на телефонния оператор се изпраща съобщение с зелено балонче, което автоматично влошава качеството на изображението.

За разлика от тях, съобщенията със сини балончета, изпращани между потребителите на iPhone, преминават през iMessage, собствената услуга за съобщения на Apple, която поддържа висококачествен вид на снимки и видеоклипове.

С Android 13 Google се опитва да създаде собствено приложение със син балон. Компанията вгражда в приложението си за съобщения технология, наречена Rich Communication Services , която може да изпраща изображения с висока разделителна способност и големи файлове. Освен това ще позволи на хората да създават групови разговори, като повечето съвременни приложения за съобщения.

Междувременно Apple прави промени в iMessage, така че потребителите на iPhone да могат да редактират съобщения, след като бъдат изпратени. Редактирането на съобщения със задна дата, което би ни спестило неудобството от странни автоматично коригирани печатни грешки или случайния текст в джоба, е функция, която хората искат от години.

В наши дни нито една актуализация на софтуера не би била пълна без голяма технологична компания да заяви, че се грижи за нашата поверителност. Това е така, защото технологичните компании искат потребителите да се чувстват в безопасност при споделяне на лични данни, особено след като европейските регулатори и други се намесиха срещу тях по въпроса.

Така че естествено Apple и Google заявиха, че предлагат повече защита на потребителските данни в следващите си операционни системи. Apple, която отдавна позволява на потребителите на iPhone да предоставят на членовете на семейството и романтичните си партньори постоянен достъп до данните за местоположението си , заявиха, че ще осигури по-задълбочени контрол за подобно споделяне на данни, ако една интимна връзка се обърка. Новата му софтуерна функция, Safety Check, ще позволи на хората бързо да преглеждат и отменят достъпа до такива данни, за да могат да защитят информацията си от злоупотребяващи.

Google заяви, че ще даде на потребителите повече контрол върху това какви данни се споделят с приложения на трети страни. В следващата версия на Android хората също ще могат да дават на приложения достъп само до определени снимки вместо до цялата си ролка на камерата – мярка за защита срещу злонамерени приложения, които се маскират като софтуер за редактиране на снимки.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини