26 Юни, 2022 11:30 6 710 9

Бъдещето на вътрешната памет на смартфоните и какво е UFS 4.0

  • вътрешна памет-
  • смартфони

UFS технологията съществува от 2010 г.

Бъдещето на вътрешната памет на смартфоните и какво е UFS 4.0 - 1

През последните години Universal Flash Storage (или UFS) придоби значителна популярност. В първите си дни технологията беше ограничена до водещи телефони поради високата си цена. Но сега често се среща и в телефони от среден клас. UFS съществува от 2010 г. и оттогава видяхме още три итерации на технологията за съхранение.

Samsung представи четвъртата итерация на Universal Flash Storage (UFS 4.0) през май 2022 г. UFS 4.0, което е надграждане на UFS 3.1 съхранение, въведено през 2020 г. Samsung твърди, че технологията носи значителни подобрения в производителността и ефективността. Но има ли нещо от това всъщност значение?

Какво е Universal Flash Storage

Преди да се потопим по-дълбоко в UFS 4.0, нека бързо да разберем какво е UFS. Както споменахме по-рано, Universal Flash Storage е стандарт, използван в смартфони и други джаджи като цифрови фотоапарати и таблети. UFS съхранението беше въведено като по-бърза алтернатива на съхранението на eMMC. Докато eMMC съхранението все още се използва в някои смартфони, съхранението на UFS пое предимно сегментите от среден и висок клас.

Бъдещето на вътрешната памет на смартфоните и какво е UFS 4.0

Какво прави UFS по-добър от eMMC? UFS може да изпълнява операции за четене и запис едновременно, за разлика от eMMC, който трябва да изпълнява всяка задача поотделно. Плюс това, UFS се възползва от поддръжката на по-голяма честотна лента. Купуването на телефон с eMMC през 2022 г. не е пречка, но ако имате опцията за UFS пред eMMC, UFS е правилният избор.

Всички предимства на UFS 4.0

UFS 4.0 е най-новият стандарт за Universal Flash Storage, одобрен от JEDEC. За тези, които не знаят, JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) е глобална организация, която разработва отворени стандарти за микроелектрониката. Samsung казва, че UFS 4.0 е два пъти по-бърз от своя предшественик. Това се дължи на използването на технологията V-Nand от седмо поколение на компанията и нейния вътрешен контролер.

UFS 4.0 може да постигне скорост на четене до 4200MB/s и скорост на запис до 2800MB/s. За разлика от тях, UFS 3.1 има скорости на четене и запис съответно до 2100MB/s и 1200MB/s. Наред с огромното подобрение в скоростта, UFS 4.0 е и много енергийно ефективен с до 46% повишена ефективност. В рамките на този нов стандарт скоростта достига до 23,2 Gbps, което е два пъти по-бързо от предишния стандарт.

Бъдещето на вътрешната памет на смартфоните и какво е UFS 4.0

UFS 4.0 има компактен форм-фактор, за да може да бъде монтиран в смартфони и други електронни устройства (AR, VR и автомобилни приложения). За да ви даде представа, UFS 4.0 има максимален размер от 11 мм дължина, 13 мм ширина и 1 мм височина. Друго нещо, което трябва да се отбележи тук, е, че стандартът позволява до 1TB съхранение, което по-рано беше ограничено до 512 GB.

Защо е необходим UFS 4.0 за бъдещи смартфони

По-бързото съхранение е толкова важно за смартфона, колкото и процесора . Ако паметта, инсталирана на телефона ви, не е достатъчно бърза, ще забележите по-бавно стартиране, по-дълго време за зареждане на приложенията и по-висока консумация на енергия.

Докато UFS 3.1 предлага страхотна производителност, UFS 4.0 го извежда на следващото ниво. Поради увеличената честотна лента потребителите ще изпитат подобрено време за зареждане на игри и приложения. Задачи с интензивни ресурси — като редактиране на видео, видеозапис с висока честота на кадрите и т.н. — също ще се възползват от тази нова технология. Освен това, UFS 4.0 е с предимство за живота на батерията на смартфоните, тъй като предлага 46% по-голяма ефективност от UFS 3.1.

Когато можете да използвате UFS 4.0

Масовото производство на UFS 4.0 вероятно ще започне през третото тримесечие на 2022 г. Като такова, ще трябва да изчакате до края на 2022 г. или началото на 2023 г., преди да можете да закупите телефон с технологията. Въпреки че все още нищо не е потвърдено, очакваме да видим UFS 4.0 на Samsung Galaxy S23 и OnePlus 11.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпросче

    10 13 Отговор
    Ми то хубаво ами след наложените санции и контрасанции на Русия срещу света, ще имат ли производителите достатъчно ресурси за нови нанотехнологии или ще останат на границата на възможното?

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    14 2 Отговор
    Най ме кефят процентите! Процент по-бързо, процент по-…емко, въобще на процент да си! Щото 20% от 500 и 20% от 500 000 не е една и съща сума, но пък си е 20%! Процент му е майката!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Въпросче 2

    17 13 Отговор

    До коментар #1 от "Въпросче":

    Какво общо има Русия с технологиите , като тя няма технологии дори за производство на пирони и тоалетна хартия и каквото произвежда го внася или като компоненти или като готова продукция?
  • 6 Вечна памет

    3 0 Отговор
    Да, обаче хората(потребителите) са прости и забравят, бързото, технологично развитие на смартфоните през последните години го доказва.
  • 7 Чекаме

    1 5 Отговор
    Нещо полезно тоест иновативна форма на пенис яка батерия ибалшая амплитудна вибрация.
  • 8 Антон

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Въпросче":

    Русия нищо не може да произвежда. Ресурсите са на цялата планета, не са им лични.
  • 9 Един

    5 1 Отговор
    Радо, основната характеристика на паметите е "скорост на обмен" както и "време за достъп"! "Честотна лента" е характеристика за аудио и радио системи!