Last news in Fakti

15 Септември, 2022 10:21 31 244 8

Защо избухват батериите на смартфоните и как да предотвратите това

  • смартфони-
  • батерия-
  • експлозии

Най-често смартфоните експлоадират поради проблем с батерията

Защо избухват батериите на смартфоните и как да предотвратите това - 1

От време на време се появяват съобщения за експлодиращи батерии на смартфони . Наскоро имаше съобщения за експлозия на телефони Xiaomi и OnePlus. И така, как експлодират батериите на телефона и какво може да направи собственикът на смартфон, за да предотврати подобни инциденти.

Какво кара смартфоните да експлодират?

По-често смартфонът експлодира поради проблем с батерията. В наши дни смартфоните са оборудвани с литиево-йонни батерии. Тези батерии имат баланс между положителни и отрицателни електроди, които им позволяват да се презареждат. В някои случаи компонентите на батерията се счупват, което води до летлива реакция.
Ако тези ситуации не се третират правилно, реакциите в крайна сметка могат да доведат до експлозии.

Какво уврежда батериите на телефоните?

Въпреки че има няколко фактора, които допринасят за повредата на батерията, най-често срещаният е прекомерната топлина. Ако батерията, която се зарежда, или претовареният процесор се нагорещят много бързо, това може да повреди химическия състав на батерията на телефона и може да доведе до верижна реакция, наречена термично бягане. Този процес кара батерията да генерира повече топлина, която в крайна сметка се запалва или експлодира.

Защо избухват батериите на смартфоните и как да предотвратите това

Други причини, поради които телефоните се повреждат

Освен прекомерната топлина, целостта на батерията може да бъде нарушена и от физическа повреда поради падане или прекомерно огъване. Въпреки това, други фактори, които могат да допринесат за прегряване, са оставянето на телефона на слънце твърде дълго, зловреден софтуер в процесора.

Може да има и някои повреди, които са извън контрола на потребителите, като например устройства, които се използват в продължение на много години и могат да избледнеят вътрешните компоненти на батерията. Това в крайна сметка води до подуване и прегряване на батерията на смартфона.

Освен тези, може да има производствени проблеми от производителя. Неща, за които трябва да внимавате, за да предотвратите прекомерни щети от експлозия

Въпреки че телефоните дават конкретно предупреждение, преди да избухне, обаче, може да има съскащи или пукащи звуци или миризма на горяща пластмаса или химикали. Тези индикации трябва да се вземат под внимание като предупреждение за повреда на телефона и може да експлодира.

Потребителите също трябва да обърнат внимание, когато устройството е твърде горещо или батерията е подута, което може да доведе до изпъкнал екран, разширен шев или раздуто шаси. В такива случаи потребителят трябва незабавно да изключи телефона си и да го занесе на сервиз възможно най-скоро.

Защо избухват батериите на смартфоните и как да предотвратите това

Как да предпазим телефоните от експлозия?

В няколко случая потребителят не може да предотврати експлозията на телефоните, като например когато има производствен дефект или източникът на захранване се разгражда по естествен път.

При други сценарии обаче има определени стъпки, които потребителят на смартфон може да предприеме, за да предотврати щетите, които могат да доведат до експлозия.

1. Използвайте калъф за телефон, за да избегнете физическа повреда на устройството;

2. Избягвайте екстремни външни температури;

3. Поддържайте добра хигиена на батерията (зареждайте телефона си между 30-80 процента живот на батерията);

4. Използвайте препоръчани от фирмата кабели и заряди;

5. Пазете телефона от зловреден софтуер, който потенциално може да повреди батерията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината:

    15 3 Отговор
    Постепенно върху анода се образува фино покритие от литиеви съединения, които намаляват капацитетът на батерията. Колкото по-интензивно се зарежда и разрежда тя, толкова по-дебело става това покритие. В определени моменти то може да нарасне много.
    Представете си нещо като сталактити от литиеви съединения - които се протягат от анода към катода и ако го достигнат, могат да предизвикат късо съединение и запалването на батерията.
  • 2 Знаещ

    23 1 Отговор
    Защо никъде не пише, че преди три дни се взриви ракетата за многократно използване на Върджин Галактик, с само за гръмнали батерии ми пишете?
  • 3 123456

    8 4 Отговор
    Дръжте си телефоните във вода ( в чаша или купа) - дори да гръмне няма да се запали ! И е много яко като ти звънят - бълбука по мелодията !
  • 4 Едуард Петров-Едо

    2 4 Отговор
    Избухна Трета Световна Война срещу световния фашизъм!
  • 5 бомба

    1 0 Отговор
    За да убие талибана докато му се обаждат за талибанстването хаха
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    С тия нови модели от 0 до 100 процента за десет минути все по-често ще се палят
  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    вирусче във фирмуера затова
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    Одобрявам, след края на живота на батерията, трябва да можеш лесно да си я подмениш, без да се налага да ходиш на сервиз.