Last news in Fakti

31 Юли, 2022 11:30 15 088 2

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен

  • смартфони-
  • охлаждане

Охлаждащите механизми - от които камерата за пара е най-важната част - играят жизненоважна роля за поддържане на вътрешната температура на смартфоните под контрол

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен - 1

Т.нар. "парно охлаждане", е често срещана и модна технология в лаптоп индустрията от почти десетилетие. И като много неща, заимствани от производителите на лаптопи, терминът също се насочи към сегмента на смартфоните през последните няколко години. Парното охлаждане е сред най-широко използваните технологии за смартфони и помага за разсейването на прекомерната топлина, генерирана по време на стресови работни натоварвания.

Когато стартираме по-тежко приложение или игра на смартфона си - или записваме видео за по-дълго време — процесорът на телефона трябва да свърши много работа, за да компенсира тези неща. Парното охлаждане е един от начините за справяне с него.. Но как точно работи парното охлаждане и има ли изобщо значение?

Както показва името, охлаждането с парна камера използва камера, пълна с пара, която се използва за понижаване на работната температура. Парната камера е плоска тръба, която съдържа течност. Може да се изпари и след това лесно да се кондензира без механичен кондензатор.

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен

Течността абсорбира топлина от източник и преминава в парообразно състояние. Тези пари пътуват до по-хладните части на камерата, където се кондензират и отделят абсорбираната топлина. След като премине в течна форма, химикалът се връща в първоначалното си положение и повтаря цикъла. Това се повтаря, докато топлината се разпредели равномерно в парната камера.

В смартфон тази камера за пара е тънка тръба, която е сплескана до около милиметър, за да се гарантира, че няма да увеличи дебелината на устройството. Процесът на действие е същият, но компаниите могат да избират различни материали, за да осигурят по-добро топлинно излъчване далеч от чипсета. Следната графика от Xiaomi ще ви помогне да визуализирате по-добре този процес.

Освен това, обширното генериране на топлина от чипсетите за смартфони – за които Snapdragon 8 Gen 1 е отличен пример – принуди компаниите за смартфони да използват по-сложни решения за охлаждане. Изпарителната камера обикновено е подредена с до шест или седем слоя от различни материали, всички от които работят заедно, за да разсейват топлината далеч от процесора.

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен

За да подобрят още повече охлаждането, компаниите за смартфони правят иновации в нови посоки. Например Xiaomi наскоро показа своята концепция „Loop LiquidCool Technology“, която използва микроклапани вътре в охладителната камера, за да увеличи повърхността, през която преминават горещите пари. По-голямата повърхност позволява на парата да кондензира по-бързо и течността да се охлади допълнително.

Охлаждащите механизми - от които камерата за пара е най-важната част - играят жизненоважна роля за поддържане на вътрешната температура на смартфоните под контрол. Той също така гарантира, че външните температури на смартфоните не са твърде високи, така че задържането им не се превръща в предизвикателство. И двата аспекта имат еднакво значение. Високата вътрешна температура може да намали производителността и да има ужасно въздействие върху батерията, докато повишаването на външните температури може да направи телефона неудобен за държане. В някои случаи, ако вътрешната температура надвиши определена точка, телефонът се изключва автоматично, за да се охлади, което също е нежелателно.

В бъдеще трябва да видим повече устройства, използващи парни камери. Един от най-забележителните от тях ще е iPhone 14 Pro , за който се говори, че разполага с голяма камера за парно охлаждане. Междувременно се спекулира също така, че Microsoft ще тества парно охлаждане, вградено в сгъваеми дисплеи и своите очила с добавена реалност Holo Lens. Естествено, тъй като смартфоните стават по-мощни и се заменят с по-ергономични и персонални джаджи, можем да очакваме да видим парното охлаждане да се прилага по-широко.

Една технология, която поддържа смартфона ви охладен


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робокоп

    12 1 Отговор
    Едно време човека имаше кучето за най-добър приятел, а сега е телефона и телевизора. Сега се заменя кучето, после и човека.
  • 2 Загрижен

    15 0 Отговор
    Група извънземни изследователи се връща на родната си планетата. На въпрос, имали разумен живот на земята, отговарят:
    Да, има, наричат се смартфони, но нямат тела, ръце и крака, и използват някакви човеци за да ги разхождат...