Отидете към основна версия

9 197 47

Това е електрически TIR от... Mercedes-Benz

  • tir-
  • mercedes-benz-
  • камион

Първите прототипи на акумулаторния камион ще излязат по пътищата още тази година

Mercedes-Benz Trucks публикува първите снимки на бъдещия 40-тонен електрически влекач. Новостта се нарича eActros LongHaul. Прототипът на акумулаторния камион ще бъде представен на изложението за търговски превозни средства в Хановер, Германия, през септември тази година. В момента първите екземпляри на електрическия автомобил преминават през заводски тестове. Серийният TIR ще се появи по пътищата през 2024 година.

Съдейки по изображенията, eActros LongHaul ще получи опростена кабина с тясна LED оптика, минаваща по цялата предна част на кабината. Освен това електрическият камион разполага с голямо предно стъкло и допълнително осветление в горната част на кабината.

Представители на Mercedes-Benz казаха, че специално за електрическия камион компанията разработва "мегаватова" система за зареждане на батерии. С нейна помощ литиево-желязо-фосфатните акумулатори на мавиона могат да се заредят от 20 до 80 процента за половин час.

Без презареждане eActros LongHaul ще може да измине около 500 километра. Това разстояние е достатъчно за повечето превозвачи. Освен това, според стандартите на ЕС, шофьорите на камиони са длъжни да правят 45-минутни почивки на всеки 4.5 часа по пътя. Това е достатъчно време за презареждане на батериите на камиона.

Първият прототип eActros LongHaul ще бъде представен на септемврийското изложение за търговски превозни средства в Хановер, Германия. До края на годината пилотни електрически камиони ще бъдат пуснати по обществените пътища. А през следващата година компанията ще изпрати предсерийни бройки за тестове в реални условия на работа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини