Отидете към основна версия

10 731 53

Зареждане на електромобил: Къде е България на фона на Европа

  • зарядни стан-
  • електромобили-
  • българия-
  • европа

Шест европейски държави имат по-малко от едно зарядно устройство на 100 км път

Снимка: Shutterstock

Последният доклад, публикуван от ACEA ( Европейската асоциация на производителите на автомобили ) , отбелязва , че по-голямата част от точките за зареждане на електрически превозни средства в Европа не предлагат бързо зареждане , освен че са недостатъчни на брой.

ACEA насочваи вниманието на правителствата към тези два важни проблема , които рискуват да блокират разпространението на електрически автомобили. Шест държави от Европейския съюз нямат нито една точка за зареждане на 100 км път. 17 държави имат по-малко от пет зарядни станции на 100 км път и само пет страни на Стария континент имат повече от 10 зарядни на 100 км.

Освен това има огромна разлика между страните с най-много зарядни устройства на 100 км път и тези с най-малко. Например Нидерландия има една станция на всеки 1.5 км път, докато Полша, която е осем пъти по-голяма, има само един ездна зарядна станция за електромобили на всеки 150 км.

Скоростта на зареждане също е важен проблем на Стария континент, тъй като бързите зарядни устройства (с мощности над 22 kW) съставляват малка част от общия им брой. Всъщност ACEA твърди, че само една на всеки седем от всички европейски точки за зареждане е бърза. Всичко останало има капацитет от 22kW или по-малко и там не може да зарежда електромобили с приемлива скорост.

Сигрид де Врис , главен изпълнителен директор на ACEA, казва: „ Ако искаме да убедим гражданите в цяла Европа да преминат към електрическа мобилност през следващото десетилетие, зареждането на тези автомобили трябва да бъде толкова лесно, колкото е зареждането с гориво днес. Хората не трябва да пътуват километри, за да намерят зарядно устройство, нито трябва да чакат часове, за да заредят автомобила си. Молим членовете на ЕП да гласуват за решителни действия относно ценообразуването на инфраструктурата през следващата седмица, като поставят амбициозни инфраструктурни цели - с ясни механизми за прилагане - за всяка държава-членка."

Що се отнася до България, то изненадващо или не, ние не сме от най-изостаналите в това отношение. У нас зарядни станции за електромобили на 100 километра път са повече отколкото в страни, като Чехия, Испания, Гърция и др. С други думи по отношение на изграждане на зарядни станции България е в т.нар. "златна среда" сред държавите в Европа, но въпреки това и у нас тези станции съвсем не са достатъчни.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини