7 Ноември, 2022 09:56 2 651 8

Търсенето на корейски батерии за електромобили рязко нарасна

  • електромобили-
  • батерии-
  • корея-
  • lg-
  • samsung

Китайските производители на батерии, напротив, изпитват отлив на партньори

Търсенето на корейски батерии за електромобили рязко нарасна - 1

Южнокорейските производители на батерии LG, Samsung и SK Innovation преживяват бум на продажбите. Ръстът на търсенето се обуславя и от ниския обменен курс на вона и нежеланието на някои компании да си сътрудничат с китайските фабрики, пише Nikkei.

LG Energy Solutions е вторият в света производител на т.нар. тягови батерии. Продажбите за третото тримесечие на годината са с 51% повече от резултата от второто тримесечие и с 90% повече от показателя от първото тримесечие на 2022 година

Samsung отчете 56% ръст на производството на годишна база и 52% печалба. В SK Innovation продажбите са нараснали със 170%, но все още не са достигнали ниво на печалба. Експертите обясняват това с факта, че компанията е стартираща и има големи инвестиции в развитие.

Китайските производители на батерии, напротив, изпитват отлив на партньори. Усложняването на отношенията на страната с Европа и САЩ доведе до риск от попадане под санкции и чуждестранните компании започнаха да обръщат внимание на производители от други страни.

Скорошно проучване на JATO установи , че електрическите превозни средства в Китай са средно с една трета по-евтини от бензиновите си аналози. Но европейците плащат 27% повече за тях, докато в САЩ "зелените" модели са с 43% по-скъпи от версиите с двигатели с вътрешно горене. В същото време през последните седем години електрическите автомобили са поевтинели наполовина.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има ли изненадани?

    4 1 Отговор
    Скорошно проучване на JATO установи , че електрическите превозни средства в Китай са средно с една трета по-евтини от бензиновите си аналози. Но европейците плащат 27% повече за тях, докато в САЩ "зелените" модели са с 43% по-скъпи от версиите с двигатели с вътрешно горене. В същото време през последните седем години електрическите автомобили са поевтинели наполовина.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Русофил

    4 8 Отговор
    А защо не кажете нещо за батериите от северна корея.Москвичите щели да са със северно корейски батерии

    Коментиран от #5

  • 3 Пожарна команда

    4 3 Отговор
    Батериите на LG създадоха адски много проблеми на доста автомобилни компании със самозапалванията си. Много автомобили, гаражи и къщи изгоряха заради тази марка батерии. Чак се чудя как им се е повишило търсенето.
  • 4 Знайко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Има ли изненадани?":

    Всеки , който има елка и разбира кво пише на нея може да Ви каже ,че ако има такива проценти, приемайки че цената на бензинките не се променя в времето и я ползваме за еталон, някой по веригата краде не яко ами ЯКОЯКОКАТОЗАПОСЛЕДНО за да съществуват такива диспропорции в цените. 50 години продават необосновано скъпи коли, и даже не им е неудобно да се хвалят с печалбите си , добити от хора които плащат 15 догишни лизинги с зверски лихви и ги измъчват в ОТОРИЗИРАНИ сервизи с бруТААААЛни цени. Май кризата и бедните потребители ще изискат други условия най-накрая! Много се надявам китайските производители да измислят по-гъвкави схеми и така да принудят европейските да предприемат нещо за да ухажват малкото оставащи потребители и фирми с пари! ....още повече ,че сега европейците загубиха руския пазар и ги чака сериозен спад, за сметка на това китайците ще се настанят там и не само ще се предлагат от местни дилъри ами и ще предложат компоненти за сглобяване на руски коли. Става все по-инстересно да четеш коментарите на хора, чиито анализ е базиран на изследване на автомобилостроенето и ценообразуването отпреди 30 години.
  • 5 Браво

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Такива като тебе и прогнозата за времето ще изкоментират от позициите на евроатлантизма и общоевропейските ценности
  • 6 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Има ли изненадани?":

    Китайците имат свободни батерии.Още една опорка ти се срина, отлагането на Тесла семи,кибергрозника и роудстър заради липсата на батерии.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 А ти слушаш ли какво ти говоря?

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Защо според тебе чак сега тесла започнаха да произвеждат камиона и то по-рано от предвиденото?

    Нали ти казах причината още миналия месец. Тогава тесла за първи път обяви че няма проблеми с доставката на батерии за първи път от съществуването си и вече може да пусне и нови модели. И както виждаш ги пуска. След по-малко от месец пуска камиона в продажби а след 5-6 месеца и пикапа.
  • 8 Точно обратното е

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    А не забелязваш ли потвърждението на друга моя опорна точка - това че стогодишните си повярваха че още дълги години ще продават автомобили с двг и отлагаха развитието на електромобилите си, и още изчакваха преди да осигурят веригата си за доставки за тяхното производство, включително батерии.

    От друга страна тесла си е приготвила веригата за доставки до 2030 година като са предвидили 50% годишен ръст дотогава още през 2014 година и са подсигурили както батерии така и материали за тяхното производство.

    А тесла е и един от най-големите клиенти на батерии на корейските марки, но също така и на китайските, а има и собствено производство на батерии. Тоест са диверсифицирали максимално както като технология и така и като цени и обеми на доставка.

    А другите се лутат напред-назад по политически икономически и не знам си какви други причини.