Отидете към основна версия

2 682 8

Търсенето на корейски батерии за електромобили рязко нарасна

  • електромобили-
  • батерии-
  • корея-
  • lg-
  • samsung

Китайските производители на батерии, напротив, изпитват отлив на партньори

Южнокорейските производители на батерии LG, Samsung и SK Innovation преживяват бум на продажбите. Ръстът на търсенето се обуславя и от ниския обменен курс на вона и нежеланието на някои компании да си сътрудничат с китайските фабрики, пише Nikkei.

LG Energy Solutions е вторият в света производител на т.нар. тягови батерии. Продажбите за третото тримесечие на годината са с 51% повече от резултата от второто тримесечие и с 90% повече от показателя от първото тримесечие на 2022 година

Samsung отчете 56% ръст на производството на годишна база и 52% печалба. В SK Innovation продажбите са нараснали със 170%, но все още не са достигнали ниво на печалба. Експертите обясняват това с факта, че компанията е стартираща и има големи инвестиции в развитие.

Китайските производители на батерии, напротив, изпитват отлив на партньори. Усложняването на отношенията на страната с Европа и САЩ доведе до риск от попадане под санкции и чуждестранните компании започнаха да обръщат внимание на производители от други страни.

Скорошно проучване на JATO установи , че електрическите превозни средства в Китай са средно с една трета по-евтини от бензиновите си аналози. Но европейците плащат 27% повече за тях, докато в САЩ "зелените" модели са с 43% по-скъпи от версиите с двигатели с вътрешно горене. В същото време през последните седем години електрическите автомобили са поевтинели наполовина.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини