Last news in Fakti

14 Март, 2023 13:07 11 010 23

Страдаме за сметка на САЩ: VW спря строителството на завод за батерии в Източна Европа за сметка на нов зад Океана

  • сащ-
  • евпора-
  • автомобилни производители-
  • батерии-
  • завод-
  • субсидии

Европа рискува да загуби милиардни инвестиции през следващите години, ако не предостави държавна помощ на автомобилните производители

Страдаме за сметка на САЩ: VW спря строителството на завод за батерии в Източна Европа за сметка на нов зад Океана - 1

Американският закон за инфлацията, предназначен да стимулира американската автомобилна индустрия, се превърна в истински кошмар за компаниите, базирани в Европа и Азия. По-специално, документът предвижда сериозни стимули за производителите на батерии за електрически превозни средства. И една от жертвите на тази норма се оказа Volkswagen.

Тази седмица германският концерн спря плана си за изграждане на нов завод за батерии в Източна Европа в полза на съоръжение в Северна Америка. Това ще ви позволи на германците да разчитат на субсидии от правителството на САЩ. Според оценките на Volkswagen, в съответствие със Закона за инфлацията, концернът може да получи 9.5-10.5 милиарда долара под формата на субсидии и заеми.

Изграждането на европейската фабрика се отлага, докато ЕС не предложи финансови стимули, еквивалентни на американските. Коментирайки решението, един от инженерите на Volkswagen написа в социалните мрежи, че Европа рискува да загуби милиардни инвестиции през следващите години, ако не предостави държавна помощ и евтина зелена енергия.

Той добавя, че германският гигант е постигнал "много по-бърз напредък" с плановете си за завод за батерии в Северна Америка, отколкото с кандидатурата си за Източна Европа.

Още по времето на бившият шеф на VW Херберт Дис - преди две години - стана ясно, че концернът планира да построи шест гигафабрики в Европа. Плановете включваха и изграждането на завод в Северна Америка. Сега, приемането на Закона за инфлацията ускори американския проект.

И Илон Мъск разчита и на държавни субсидии според новия закон. Миналия месец Tesla се отказа от изграждането на завод за батерии в Европа. Вместо това компанията ще се фокусира върху разширяване на производството на батерии в Северна Америка.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    18 10 Отговор
    Ще карате Трабанчета Z Z Z Z Z Z 🇷🇺
  • 2 Опааа

    7 12 Отговор
    Кой страда вееее мисиркоооо? ДВГ! 💪

    Коментиран от #10

  • 3 USA са ВРАГ

    37 6 Отговор
    на цялото Човечество!
  • 4 Интересно

    20 7 Отговор
    Но производството на тези батерии е отрова за местната флора и фауна! Всичко в радиус от километри ще е токсично.
  • 5 Миусука Мадото 🌀⚡

    7 0 Отговор
    Голям праз! Ние вече ДЕЙСТВАМЕ!

  • 6 българина

    21 3 Отговор
    не си заслужава да се коментира.... който си е гласувал за ес да си знае.... упссс, ама то никой не е, но много сг ан са за ЕС, е като са, да се оправят. Аз мисля, че е много по перспективно да се живее извън ЕС, духовни, културни, религиозни скоро и икономически причини...
  • 7 А, така ли? Вие чак сега ли разбрахте?

    22 3 Отговор
    Всичко е за наша сметка, будали.
  • 8 да де

    20 1 Отговор
    Аре сега нали знаете важното е на Путин да му е зле.
  • 9 ДрайвингПлежър

    8 7 Отговор
    За глупост се плаща! Плащайте!

    90% от батериите в САЩ идват от Китай, също както и в Европа.
    А след 10 години 9 от 10те най-големи производители на батерии ще са китайски - бачкайте за чайниците като сте ментално ограничени да лансирате безсмислените електрически каруци

    Коментиран от #15, #16

  • 10 ДрайвингПлежър

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Опааа":

    Мисирко, батериите са от китай, редкоземните за ел. моторите са от китай, даже фотоволтаиците са от китай
    Бачкай да правиш Китай велик с ел като ти е толкова акъла! ... а китай бримчи кюмур да произведе всичките ти "чисти" прocтотии - то като си глупав си е завинаги!
  • 11 123456

    5 6 Отговор
    предполагам ... за това виновен е ..... Путин ?
    само кинжали и сармати ще ви върнат акъла , тъй да знаете, дойчовци ....
  • 12 Стига

    4 2 Отговор
    с тези коли, возете се на влакове.
  • 13 Номер 3

    6 3 Отговор
    Страдаме??Вие нормални ли сте бе подлоги?По- добре да си държат отпадъците от батериите там зад океана.Да им е честито
  • 14 В Мексико има добрия стар бийтъл

    2 3 Отговор
    Когато потрябва става за генератор на електромобилите
  • 15 СМРАД

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "ДрайвингПлежър":

    Покупката на течни горива и авточасти + миризмата на картерни газове води до перманентно лошо настроение и акани думички.
  • 16 МакМърти Спиърлинг

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДрайвингПлежър":

    Кое, кое? Махни си кюфтетата от очите и ушите и чуй аплодисментите за коя кола отидоха.

    Коментиран от #18

  • 17 УСА боклук

    4 3 Отговор
    ЮЕсЕй !
    На ДБ и ПП да им е.. ма..та
  • 18 Бла

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "МакМърти Спиърлинг":

    И ? До колкото помня Ф1 , правят 50на обиколки на състезание. Интересно тоя електрокар, колко ще издържи, преди да спре само за 40 мин, за да зареди :) Или вече състезанията ще са по 6 часа, за да могат да презареждат по няколко пъти ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1122

    2 1 Отговор
    Абе хора,не се заблуждавайте,че с батерии ще карате коли на ток. Един прост пример да ви дам.Колко време вашето дете си кара количката с батерия?А после какво следва...зареждане,а после хвърляне.Това с батериите са абсолютни глупости,какво правим през зимата,а какво правим в ланината на 5км от зарядната станция,то не е като бензина да извадиш едно шише от багажника и пак да тръгнеш.ЗАТОВА първо всяка кола или камион да има собствен ГЕНЕРАТОР ЗА ЕЛ ТОК ! Това вече е възможно при сегашните условия в които живеем,и не заема много място,по малко е от двигателите с които караме сега.Този генератор е изцяло на електричество и не замърсява нищо,има генератор има ел мотор и ел мотор който задвижва самия електромобил,почти е безшумен,може да работи докато му се счупят лагерите,после ги сменяш и продължаваш безкрайно.АКО нямаш ток в къщи можеш да ползваш същия генератор и за това,а може да си имаш такъв и у вас и да не използваш енергия от държавата.Това е бъдещето,какви водороди,какви батерии,какво ще ги правиш батериите като излязат от употреба.ВЕЧЕ ГО ИМА ТОЗИ ГЕНЕРАТОР НО ...ОПАСНО Е ДА ГО ПРЕДЛАГА ЧОВЕК .
  • 21 Eдин

    1 2 Отговор
    Да бе , как така икономиката на Европа се срива? Ами ... елементарно : слушаме американците!
  • 22 паси

    1 1 Отговор
    За чакалите в Брюксел това няма ни какво значение за тези лицемерни предатели по е важно да финансират войната в Украйна от " фонд за мир" защото това иска Задокеанският им господар. Целта на Световното зло е да разруши Европейската икономика което в момента се случва.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.