Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 11:43 2 212 5

LG представи "невидими" високоговорители за автомобили

  • lg-
  • високоговорители-
  • thin actuator sound solution

Те са с дебелина 2.5 мм, еквивалентна на дебелината на две монети

LG представи "невидими" високоговорители за автомобили - 1

LG Display, един от водещите световни иноватори в технологията на дисплеите, обяви, че е разработил Thin Actuator Sound Solution, нова звукова технология за автомобили. Това иновативно решение ще бъде пуснато в продажба през първата половина на 2023 година, поставяйки началото на нова ера на автомобилните информационно-развлекателни системи.

Конвенционалните аудио високоговорители са големи по размер и маса поради компоненти като звукова намотка, конус и магнит. Вместо това звуковото решение Thin Actuator е изключително тънко и леко благодарение на технологията на LG за възбуждане на дисплей от филмов тип. Уникалната технология на компанията позволява на устройството да вибрира от панелите на дисплея и различни материали в купето на автомобила, за да достави богат, потапящ 3D звук.

Звуковото решение Thin Actuator се предлага в паспортен размер (150 мм x 90 мм) с дебелина 2.5 мм, еквивалентна на дебелината на две монети, подредени една върху друга, и тегло от 40 гр, което е само 30 процента от теглото и 10 процента от дебелината на конвенционален автомобилен високоговорител.

LG представи "невидими" високоговорители за автомобили

Компактният размер и иновативният форм-фактор му позволяват да бъде монтиран в различни части на автомобила, като арматурното табло, облицовката на тавана, колонките и подглавниците, като същевременно елиминира отклоненията в качеството на звука за пътниците вътре. Вграденият дизайн на устройството не само позволява премахването на решетките на високоговорителите, но също така подобрява ефективността на пространството, като освобождава пространството, което обикновено се заема от високоговорителите на автомобила, без да се компрометира качеството на звука.

В допълнение, LG Display елиминира използването на редкоземни елементи като неодим (Nd), които обикновено се използват в конвенционалните високоговорители, което прави високоговорителя по-щадящ околната среда. Звуковото решение Thin Actuator получи награда за иновации CES® 2023 (категория за забавление и безопасност в автомобила) от Асоциацията на потребителските технологии като признание за неговия пестящ място, иновативен дизайн, иновативен звук и екологична устойчивост.

„Преобразувахме традиционно тежък и обемист високоговорител във висококачествено „невидимо“ звуково решение, използвайки нашата модерна технология за увеличаване на пространството, дизайна и екологичността и осигуряваме ново ниво на звук, което никой не е имал преди “, казаха Йео Чун Хо, вицепрезидент и ръководител на отдела за бизнес развитие на LG Display.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганчо : За невидими говорители

    3 2 Отговор
    Плащам с невидими пари! Пък да видим!
  • 2 батка

    0 1 Отговор
    баса ще кърти
  • 3 Пръцко

    4 1 Отговор
    Това е революция като тази при телевизорите преди двайсетина години.

    Коментиран от #5

  • 4 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор
    Моето мнение е, че оптималното място за дисплея и оптималното място за говорителите са на различни места. Също така мнението ми е, че поне в сегашния момент качеството на звука от дисплея е по-ниско от качеството на звука от говорител.
    Преди няколко седмичи в магазин раглеждах и слушах саунбари, продавач ми демонстрира тази нова технология на издаващи звук дисплей в нов модел ТВ. Качеството на звука беше много ниско, лично аз все още предпочитам добрите стари високоговорители и отделен саунбар, вместо тези нови диспелии издаващи звук. Също така не харесвам прекалено големите дисплеи в автомобилите и прекалено големия брой дисплеи. Шофьора не е добре да се разсейва с прекалено много неща(с 2-3 дисплея на различни места вместо с един точно пред него)
  • 5 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пръцко":

    Според мен е регрес, който разбира от физичните закони, ще си отговори сам защо.

    Според мен мембраната трябва да е максилално тънка и лека. За ниските честоти да е с голяма площ и ниско тегло, а за високите по-твърда и още по-лека, т.е. с по-малки размери. Говорителите се развиват, но по-скоро като материали, а не като конструкция.
    В скъпите висококачествени автомобили ще продължават да слагат добрите стари говорители и то по над 8-10 броя. А за простосмъртните плебеи освен, че им намаляват броя на цилиндрите в двигателя от четири на три цилиндъра. Ще им намалят и броя на говорителите от четири на 2 или дори на нула. Ще им "говри" само дисплея.