Отидете към основна версия

1 956 5

Volkswagen инвестира 10 милиарда евро в Испания

  • volkswagen-
  • seat-
  • испания-
  • електрически автомобили

Компанията смята да изгради завод за батерии

Volkswagen Group ще инвестира десет милиарда евро в електрическата мобилност в Испания. За първи път подобна информация се появи през месец май, но до момента компанията изчакваше испанските власти да одобрят програмата за финансиране PERTE, която ще подпомага електрическата мобилност. Първоначално Volkswagen и Seat не бяха доволни от степента на финансиране и заплашиха да прекратят плановете си за проекта в Испания. Тогава правителството отстъпи и увеличи субсидията. Не се знае под каква форма и колко. Във всеки случай Volkswagen и Seat вече ще получат 397 милиона евро, почти половината от първия кръг за финансиране на PERTE.

Инвестицията от 10 милиарда евро ще се насочи главно към фабриката за батерии в Сагунт близо до Валенсия и преобразуването на заводите Марторел и Памплона за производство на малки електрически автомобили. В завода в Памплона ще се прави кросоувъра VW ID.2 X, както и подобната Skoda, която ще се нарича Elroq. Тези нови модели съответстват на сегашните VW T-Cross и Skoda Kamiq. Очаква се началните цени на тези електрически автомобили да бъдат в диапазона от 20 000 до 25 000 евро.

Seat обяви през май, че възнамерява да инвестира сериозно в собствените си заводи в Испания и в развитието на местна верига за доставки. Дори тогава, обаче Seat подчерта, че инвестицията зависи от положително решение за финансиране на PERTE. Испанското подразделение на Volkswagen ще използва средствата за преобразуване на своите заводи в такива за електрически автомобили, създаване на цялостна система за доставка и най-вече за направата на фабриката за батерии в Сагунт. Строителството на фабриката за батерии с годишен производствен капацитет от 40 гигаватчаса трябва да започне през първото тримесечие на 2023 г. Началото на производството е планирано за 2026 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини