Отидете към основна версия

18 567 75

ЗА или ПРОТИВ използването на дневни светлини

  • дневни светлини-
  • фарове

Дневните светлини намаляват риска от инциденти

Експерти от Центъра за изследване на аварии към университета Монаш в Мелбърн потвърдиха, че дневните светлини намаляват риска от пътни инциденти. Според проучването, колите, оборудвани с автоматични дневни светлини, са по-склонни да избегнат инциденти поради по-добрата видимост към тях.

За анализ са взети данни от полицията на Нов Южен Уелс, Виктория, Куинсланд и Западна Австралия. Проучването доказва, че дневните светлини допълнително намаляват риска от пътни инциденти особено при високи скорости. Те са особено забележими на зазоряване и здрач.

При дневни условия и нормална светлина, проучването показва 7.6% намаление на риска от пътни инциденти. При зазоряване или здрач рискът от злополука намалява с 20.3%. Експертите стигат и до извода, че дневните светлини трябва да са задължително оборудване за всички автомобили.

Според статистиката много малко съвременни автомобили нямат това оборудване. В някои страни по света, включително и у нас, дневните светлини са задължителни. В Европа и САЩ са проведени различни изследвания, които също доказват тяхната ефективност. А какво е вашето мнение по темата, можете да споделите в коментарите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 70 гласа.

Свързани новини