Отидете към основна версия

17 220 25

Какво означава появата на бял дим от ауспуха

  • съвети-
  • бял дим-
  • ауспух

От безобиден конденз, до сериозна повреда

Появата на бял дим от изпускателната тръба на всяко превозно средство може да бъде тревожна, особено ако се случва в топло и сухо време, когато не се очаква пара от изпускателната тръба. Но при студено време белият дим може да се дължи на конденз, който изчезва след като двигателят загрее. Ако забележите бял дим при горещо време обаче, трябва да проверите вашата охладителна система за течове и други проблеми.

Белият дим може да бъде лек, подобен на пара или плътен, което показва изпаряване на охлаждащата течност в изпускателната система. Може да се появи на празен ход, при стартиране или при ускоряване и ако димът има сладникава миризма, вероятно е охлаждаща течност, което показва по-сериозен проблем.

Ако собственикът на автомобила пренебрегне белия дим, рискува да износи буталната група и други компоненти от агрегата, което може да доведе до смяна на двигателя или основен ремонт. Ето и най-честите причини за бял дим от изпускателната тръба на бензиновите двигатели:

1. Конденз: натрупване на влага, която се изпарява, когато колата загрее.

2. Повреда на гарнитурата на главата на цилиндъра: изтичане на охлаждаща течност, което води до навлизането ѝ в горивната камера.

3. Изтичане на антифриз в колектора: проникване на охлаждаща течност в маслото.

4. Неизправност на термостата: Може да причини бял дим, особено ако изчезне след загряване.

5. Мръсните филтри и инжектори също могат да причинят бял дим.

При дизеловите двигатели причините за дима могат да бъдат влага в ауспуха, неизгоряло гориво поради недостатъчно загряване на цилиндрите или навлизане на антифриз в горивната камера, което може да наложи основен ремонт на двигателя в бъдеще.

Пренебрегването на появата на бял дим може да означава сериозни проблеми, които изискват спешен ремонт. Не го пренебрегвайте!

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.

Свързани новини