Отидете към основна версия

2 211 8

Изстреляха 3D отпечатан ракетен двигател

  • космос-
  • двигател-
  • 3d печат

Подходът за 3D печат намалява времето за производство на двигателя с 60%

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) успешно изстреля течен ракетен двигател, който е създаден с помощта на адитивно производство - метод за създаване на триизмерни обекти чрез добавяне на материал слой по слой, или с други думи 3D печат. Очаква се това да стимулира развитието на космическата индустрия на страната.

Тестовете на двигателя, създаден на 3D принтер, се проведоха на 9 май. Устройството, което изгаря хиперголична смес от азотен тетроксид и монометилхидразин, работи 665 секунди, което е голямо постижение за учените. Такива двигатели се използват в индийската малка полярна сателитна ракета-носител (PSLV).

ISRO отбеляза, че използването на адитивни технологии е позволило да се намали броят на частите на двигателя от 14 на 1. Поради това е възможно да се премахнат 19 заварени съединения от дизайна, както и значително да се спестят суровини за производство. В допълнение към това, подходът за 3D печат намалява времето за производство на двигателя с 60%.

Да припомним, че 44-метровата ракета-носител PSLV е един от инструментите за доставяне на товари в орбита заедно с LVM-3, друга индийска ракета. PSLV може да изведе до 1 750 кг полезен товар в слънчево-синхронни полярни орбити на височина 600 км. Новата технология на двигателя може да увеличи скоростта на космическите изстрелвания. Индия също има амбициозни планове за пилотирани космически полети, включително кацане на астронавти на Луната и създаване на база на спътника на Земята до 2047 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини