2 Август, 2024 13:02 1 377 4

Миниатюрен 5-килограмов луноход отива на Луната

  • луноход-
  • луна-
  • космос

Тази година Японската компания iSpace ще достави ровъра на естествения ни спътник още тази година

Миниатюрен 5-килограмов луноход отива на Луната - 1

Японската компания iSpace завърши сглобяването на миниатюрен луноход, който ще отиде до Луната тази година. Микро-роувърът, наречен Tenacious, е разработен от европейското подразделение на iSpace в Люксембург и ще бъде изпратен в Япония за интегриране в спускаемия модул Resilience на втората мисия HAKUTO-R на iSpace.

Tenacious е компактно устройство с височина 26 см, широчина 31.5 см и дължина 54 см. Теглото на микророувъра е около 5 кг. Той е оборудван с HD камера, монтирана отпред, която е предназначена да заснема изображения на лунната повърхност. Луноходът ще бъде управляван и ще се получават данни от него от наземни станции на Земята чрез модула за кацане.

Това е вторият опит на iSpace да извърши меко кацане на Луната. Първият, направен през април 2023 година, завърши с неуспех поради софтуерни проблеми. Въпреки това компанията, водена от широкия интерес към лунните космически мисии и частично финансирана от Люксембургската космическа агенция по договор с Европейската космическа агенция (ESA), продължи усилията си в тази посока.

„Радвам се да стана свидетел на завършването на разработването, производството и действителното изстрелване на първия европейски луноход от Люксембург до Луната“, каза Тадахиро Мацубара, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Люксембург, в изявление. „Това е важна стъпка за правителството на Люксембург, което активно насърчава индустриализацията на космическия сегмент“, добави Мацубара.

Tenacious ще бъде отнесен до Луната на борда на спускаемия модул Resilience. Изстрелването е планирано за по-късно тази година от Кейп Канаверал във Флорида с ракета SpaceX Falcon 9. В допълнение към Tenacious, същият спускаем апарат ще носи търговско и научно оборудване до Луната, допринасяйки за програмата Artemis на НАСА.

Обърнете внимание, че iSpace също работи върху третата си мисия, която ще бъде първата, която ще използва лунния модул APEX 1.0, който в момента се разработва. Тази мисия се очаква да стартира през 2026 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с коня

    3 1 Отговор
    поне Гуми да му бяха сложили на туй нещо а не да го пращат по Джанти щото ще се тресе по неравностите и ще се прецака апаратурата
  • 2 гого

    5 0 Отговор
    Детска играчка-каручка, щели да пращат на луната. С това ли оправдават парите на американци и прочие
  • 3 много интересно

    4 0 Отговор
    а защо не се разхождат хора там нали холивууд стъпаха там преди много години и от тогава насам още никой друг не е стъпвал
  • 4 РАМАДАН

    2 0 Отговор
    Ква Луна ва гони бря папагали. Има единствено Луна певачка от бг, ама е малко очукана и куку