12 Юли, 2024 11:12 3 710 4

Астронавтите от Boeing Starliner може да останат в космоса до август

  • boeing starliner-
  • наса-
  • космос-
  • мкс

НАСА откри, че двигателите на кораба прегряват

Астронавтите от Boeing Starliner може да останат в космоса до август - 1

НАСА проведе първия брифинг за резултатите от наземните тестове на маневрените двигатели на Boeing Starliner. Пет от тях се изключиха, докато се опитваха да скачат космическия кораб с МКС на 5 юни. За да осигурят безопасното връщане на кораба на Земята, инженерите на НАСА започнаха да анализират отново ситуацията с двигателите по време на стендовите тестове. Както се оказа, маневрените двигатели прегряват повече от изчислените стойности.

Това не е първият път, когато маневрените двигатели на Starliner внезапно спират да работят. Това се случи по време на предишния безпилотен полет на апарата до МКС, както и при опит за скачване със станцията по време на първата пробна пилотирана мисия. Наземният екипаж по-късно пусна четири от тях, осигурявайки безопасното скачване на кораба ден по-късно от планираното.

Нови наземни тестове показаха, че двигателите за коригиране на орбитата на сервизния модул работят при по-високи температури от очакваното. Това вероятно се дължи на тясното затворено пространство на служебното отделение и нагряването от слънчевите лъчи. По време на наземните тестове инженерите предоставиха изкуствено на двигателите тази излишна топлина, за да възпроизведат условията, довели до повредата им.

Като цяло коригиращите двигатели почти не участват в процеса на извеждане на кораба от орбита. За да постигне това, Starliner използва по-мощни кърмови двигатели. Но на етапа на разкачване и маневри в близост до МКС, корабът все още разчита на работата на коригиращи двигатели, от които има 28 броя.

НАСА също проучва проблема с аномалия с течащи връзки в системата за транспортиране на хелий. Това е неочакван проблем за агенцията, чиито причини все още не са ясни. Инженерите смятат, че този ефект може да бъде причинен от запушени връзки или излишна грес върху уплътненията. Експертите не изключват в бъдеще дизайнът на връзките да трябва да бъде заменен с друг.

Като цяло НАСА е склонна да смята, че корабът Boeing Starliner може да бъде върнат на Земята в края на юли. В средата на август следващата смяна на астронавтите ще лети до МКС с Dragon Crew на SpaceX и мястото за скачване, заемано от кораба Boeing, ще трябва да бъде освободено. Като алтернатива, в краен случай, агенцията първо ще върне предишната смяна на Земята, което обикновено не се практикува (екипажите си предават смени един на друг на борда на станцията), което ще освободи място за пристигащия кораб.

Екипажът на Starliner, „заседнал“ на МКС, каза няколко думи за кораба. Според Бари Уилмор и Сунита Уилямс Starliner е приличен кораб, но те не биха го препоръчали за редовни полети.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 1 Отговор
    Как кацнаха на Луната преди 55 г?

    Коментиран от #2

  • 2 Е как

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    С помощта на Стенли Кубрик.
  • 3 Закахъри ме с тая ракета, брат...

    6 1 Отговор
    Дано да имат климатик на станцията,завалиите, че през август месец ще е много горещо🙄
  • 4 Призрака на К

    4 0 Отговор
    Парашути нямат ли ?