12 Септември, 2024 11:24 1 564 2

За първи път в историята метален обект беше 3D отпечатан в Космоса

  • космос-
  • мкс-
  • 3d принтер-
  • метал

Металният 3D печат изисква значителни модификации в сравнение с начина, по който работи на Земята

За първи път в историята метален обект беше 3D отпечатан в Космоса - 1

Европейската космическа агенция (ESA) създаде първото по рода си 3D отпечатване на метален обект в Космоса. Това беше първата от четирите тестови форми, създадени от металния 3D принтер, разработен от Airbus и университета Cranfield (Великобритания).

Експериментите с 3D принтиране на МКС започнаха през 2014 година. Но тогава това беше разтопена пластмаса, от която беше оформена триизмерна форма. Сега тази задача изглежда сравнително проста: пластмасата не се нагрява твърде много и може да се контролира дори при нулева гравитация. Металният 3D печат изисква значителни модификации в сравнение с начина, по който работи на Земята.

Традиционните метални 3D принтери поставят слой от прах от метална сплав, който след това се синтерува с помощта на електронен или лазерен лъч; след това се нанася втори слой, процесът се повтаря и накрая готовият продукт се шлайфа и полира. Работата в условия на нулева гравитация с метален прах е непрактична и опасна, затова в последния проект инженерите имитират пластмасов принтер - към работната глава се подава тел от неръждаема стомана, която се разтопява на място с лазер, след което веднага се охлажда и се втвърдява, приемайки желаната форма. От съображения за безопасност операцията е извършена дистанционно в запечатана метална кутия.

Първият от четирите тестови формуляра беше отпечатан през август. Външно не представлява нищо особено, но е демонстрация на технология, която ще направи бъдещите мисии по-малко зависими от Земята - в бъдеще екипажите на космическите станции ще могат сами да произвеждат резервни части или специално оборудване в орбита. Сега, когато и четирите тестови форми са произведени, те ще бъдат доставени на Земята за анализ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    1 1 Отговор
    Очаквам новина: За пръв път, човек използва тоалетна чиния по предназначение в космоса …

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро":

    Ти май не си наясно как работят законите на физиката там ?!