Отидете към основна версия

5 695 16

Европейската комисия започна да проучва възможните последици от китайската експанзия в производството на чипове

  • чипове-
  • китай-
  • европа-
  • санкции-
  • полупроводникови компоненти

Според западни политици усилията на Китай да субсидира развитието на производството на чипове, ще позволят на страната да намали зависимостта си от техния внос, но следващата стъпка неизбежно ще бъде разширяването на пазарите и респективно евтини продукти за чуждестранните пазари

След като едва взе решение за методите за противодействие на една от китайските заплахи под формата на евтини електрически превозни средства, Европейската комисия премина към друга сфера, разследвайки вноса на евтини полупроводникови компоненти, произведени в Китай. Европейските служители вече провеждат проучване сред участниците на пазара за степента на влияние на този фактор върху тяхната дейност.

Очаква се до септември Европейската комисия да проведе две проучвания сред европейските потребители и производители на полупроводникови компоненти по темата за зависимостта от доставките на китайски чипове. Участието в проучването ще бъде доброволно, но европейските власти вече се консултират със заинтересовани компании. Ако е необходимо, властите на ЕС и САЩ ще предприемат действия срещу нарушаването на справедливите пазарни условия, казаха европейски служители в отговор на запитване на Ройтерс.

Според западни политици усилията на Китай да субсидира развитието на производството на чипове, ще позволят на страната да намали зависимостта си от техния внос, но следващата стъпка неизбежно ще бъде разширяването на пазарите и респективно евтини продукти за чуждестранните пазари. Може да се стигне и до свръхпроизводство и падащи цени, което да доведе до загуби за участниците на пазара.

Засега Европейската комисия събира само информация от участниците на европейския пазар на полупроводникови компоненти и електронни устройства за каналите за доставка на използваните чипове, техния асортимент и цени. Европейските доставчици също са поканени да предоставят информация за оценка относно подобни параметри на продукти, доставяни от китайски производители.

Ясно е, че китайската експанзия в производството на чипове засяга европейския бизнес по различни начини. Доставчиците на оборудване за производство на китайски ASML чипове очевидно се възползват от тази тенденция. Европейските производители на чипове, от една страна, са принудени да се конкурират с китайските, но в същото време имат предприятия в Китай, чиито продукти могат да бъдат внесени в Европа.

Възможно е производителите на конкретно оборудване да не искат да разкрият степента си на зависимост от доставките на чипове от Китай, а самата сложна производствена верига понякога не позволява недвусмислено да се установи произходът на определени компоненти. От тази гледна точка методологията на разследване на европейските власти не може да се счита за безупречна.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини