9 Септември, 2024 12:03 1 724 14

САЩ забраняват износа на технологии за квантови компютри

  • сащ-
  • технологии-
  • квантови компютри-
  • чипове

Това вече ще изисква специален лиценз за износ за доставка от Съединените щати в други страни, но за най-близките си съюзници властите са готови да направят изключения под формата на опростена процедура за получаване на такива лицензи

САЩ забраняват износа на технологии за квантови компютри - 1

От дълго време в пресата се обсъжда възможното въвеждане от настоящите власти на САЩ, на санкции срещу "недружелюбни" страни при доставката на оборудване за производство на чипове и тази седмица стана известно, че е предварителна версия на новите правила за контрол на износа бе публикувана за допълнително обществено обсъждане в срок от 60 дни.

Ясно е, че в контекста на предизборната надпревара в САЩ, сегашното правителство не иска да отлага въпроса за въвеждането на новите санкции. Както обяснява Bloomberg, специално внимание в новото издание на американските правила за контрол на износа се обръща на ограничаването на достъпа на "недружелюбни страни" до технологии, които позволяват създаването на квантови компютри и усъвършенствани полупроводникови компоненти.

Ще бъде забранена и технология, която се използва в продуктите им от световни лидери като TSMC, Samsung и Intel. Тя позволява, независимо от литографските стандарти, да се увеличи плътността на транзисторите и да се увеличи производителността на чиповете.

Специализиран софтуер, технологии за обработка на определени метали, оборудване за производство на памет тип HBM и самата такава памет - всичко това ще изисква специален лиценз за износ за доставка от Съединените щати в други страни, но за най-близките си съюзници властите са готови да направят изключения под формата на опростена процедура за получаване на такива лицензи.

Нидерландия и Япония могат да бъдат сред американските фаворити, но само ако са готови да подкрепят подобни ограничения от своя страна. С нарастващото значение на китайския пазар за Нидерландия и Япония, властите на двете страни са изправени пред труден избор между политическа лоялност към влиятелен съюзник и материално благополучие.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УдоМача

    2 2 Отговор
    А Бантустана?? Не е ли достатъчно лоялен партньор?? :D
  • 2 Ха ха ха

    6 7 Отговор
    Китайците го духнаха
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    9 0 Отговор
    С него ли се снимаха на "Лунатъ".
  • 4 Да бе

    7 2 Отговор
    Да, каквото и да забраняват света ще си върви напред
  • 5 Читател

    10 1 Отговор
    Какво ще забравите износа като всичко вие внос
  • 6 Американските технологии умряха от 1999г

    12 3 Отговор
    За последните 20г вече абсолютно всичко е китайско.
    В Щатите има един лаф, че вече и децата им са произведени от китайци. Дори намалиха доста това производство на деца.

    Байдън от 3 години интензивно ги внася от Мексико.

    Коментиран от #13

  • 7 Бах

    2 6 Отговор
    И на нас ще трябва да дадат тази технология , която веднага ще предоставим на Русия.
  • 8 Чичо Том

    8 3 Отговор
    Янките,както винаги,пак не са наясно.Русия и Китай разработват тези технологии сами.

    Коментиран от #9

  • 9 Един

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Том":

    Ма не могат.
  • 10 Интересно...

    5 1 Отговор
    САЩ забраняват износа на технологии за квантови компютри като самите те внасят компоненти и благородни метали от "неприятелски" страни. Те препродават разработени технологии а не изнасят. Да бъде ясно
  • 11 бай Даньо

    2 1 Отговор
    Както казва руснака "хотели както лучше но случилос както объчно." Американците нямат полезен ход , нямат и холандците с литографските машини и японците нямат. Каквото се случва е когато американците забранят нещо за Китай, китайците
    първо разбират че американците са на път да постигнат нещо важно и се започва,
    второ китайците на държавно ниво инвестират в тая технология ( много по ефективен процес от дивия хаотичен капитализъм където се гледа само финансовия отчет за следващото тримесечие да изглежда добре защото там е бонуса на шефа ... някой иска ли да лети на Боинг днес !? ) и след
    трето 5-10 години китайците са водещи производители и разработчици в тая област . И
    четвърто на американците им изглежда че китайците "дотират" бизнеса и налагат мита .
    Пето света се ориентира към китайските стоки защото са по евтини
    шесто американците произвеждат за своя употреба и се чудят защо така стана .... Тоя филм сме го гледали.

    Коментиран от #12

  • 12 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "бай Даньо":

    Американците са абсолютни лидери в областта на квантовите компютри. Не че това изненадва някой. Разбира се, че Китай ще иска да краде. Мозъците в Китай не са програмирани да създават, а да крадат и присвояват от чуждото. Така е от 40+ години.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гласувам Не подкрепям никого

    2 0 Отговор
    Това няма как да се случи. Частите ги внасят от Китай. :Р