Отидете към основна версия

51 220 72

Журналистът Иван Бакалов пред ФАКТИ: Разбирам защо Божков и Цветан Василев избягаха от България

  • иван бакалов-
  • журналист-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • васил божков-
  • цветан василев

Според журналиста Божков и Василев се съмняват в правосъдната система в България

Снимка: ФАКТИ

''То има не само известни, ами и неизвестни хора, които седят в ареста по две години, примерно. Предварителен. И как става това... по закон те могат да стоят до 8 месеца, след това трябва или да бъде внесено в съда, или да ги освободят. Парадокс е защо не ги пускат под гаранция? Защото примерно взимаме министър Нено Димов. Много хора се зарадваха, че този кух министър е вкаран в затвора, малко да види, че не е толкова безотговорно да си министър, защото министър, който казва, че няма глобално затопляне и че на Пирин колко било хубаво да изсекат, за да построят писти. Може би, ако се вкарваше в затвора за глупост... на него му се случи. И подписвал едни графици за източване на язоворите, за разхода на вода. Защо го държите в затвора? Пуснете го под гаранция. Той вече не е министър. Докато беше министър и нямаше нов, ако го пуснат може да окаже някакво влияние там в министерството. Но сега вече нищо не може. Той не може да влезне вътре, обаче те го държат с трима цигани в килия. Това е вид репресия според мен, колкото и да ми е неприятен въпросният бивш министър. То е безсмислено, в случая е безсмислено да седи повече в ареста'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов по темата за следствените арести, след които много чисто не произтичат осъдителни присъди за задържаните лица.

''Вкарани са богати хора, неприятни. В България мразят богатите и особено, ако са такива дето парадират с богатството, като Ветко Арабаджиев и Николай Банев. Дай да ги удариме... обаче какво се случва? Те са арестувани, Банев е септември 2018 г., значи година и половина. Ветко Арабаджиев е март, сега ще стане една година. Миню Стайков септемри-октомри 2018 г. По година и половина (бел. ред. Николай Банев и Миню Стайков). Значи, когато прокурор тръгне да арестува такива хора, той предварително има данни или доказателства, че те са вършили престъпления. На базата на това го арестува и продължава да събира доказателства. Оказа се, че те заобикалят срока от 8 месеца, който може да е предварителен арест, като на 8-ия месец му повдигат ново обвинение.

Получава се следният парадокс: защо избяга Божков, защо избяга Цветан Василев? Те могат, имат възможости и бягат. Аз ги разбирам защо бягат, те се съмняват в правосъдната система, която ще ги държи в ареста, ще им повдига... досега Божков 11 обвинения. Целият Наказателен кодекс. Дано едно поне е доказано, защото си спомняме Алексей Петров'', каза Бакалов и припомни и случая с бившия военен министър Николай Цонев, в контекста на показността и грубостта на акциите в първия кабинет на Бойко Борисов.

''Имаме един нов Бай Ганьо след премиера, който говори по този начин'', отсече Бакалов, визирайки някои от последните изказвания на главния прокурор Иван Гешев.

Бакалов определи председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева като ''Бай Ганьо в пола'', критикувайки я за нейния речник.

''Този главен прокурор има всички шансове да не си довърши мандата заради гафовете, които генерира. Той е способен, поради късогледост, да се издъни много с нещо. Просто е емоционално неуравновесен. Той няма на устата контрол. Тези, които досега ги е обвинил, няма осъден'', коментира журналистът.

''Тази година изтича едно престъпление, за което спокойно може да бъде осъден премиерът Борисов. Това е разговорът за Мишо Бирата. Има живи свидетели, поне шест ченгета са го слушали и те могат да бъдат разпитани пред съд и да кажат. Самият премиер не отрича, че е водил този разговор, твърди, че е съкратен, но и от това, което се чува, става ясно, че той нарежда: ''изкарай ги от там'', на шефа на митнците да прекрати проверка във Винпром... в бирена фабрика по-точно, чийто собственик е взел кредит от банката на Цветелина Бориславова, с която премиерът живее в този момент. Това всичко е абсолютен факт. Самият главен прокурор вместо да прави такива... ''премиерът ми дава акъл'', може просто да го обвини и работата може да приключи за 2-3 месеца. До 5 години затвор е за такава намеса - оказване на натиск на длъжностно лице, по Наказателния кодекс'', завърши Иван Бакалов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 114 гласа.

Свързани новини