Отидете към основна версия

11 810 26

Румен Гечев за ФАКТИ: Горанов си призна, че само за Васил Божков е имало по-ниски данъци

  • румен гечев-
  • владислав горанов-
  • комисия по хазарта-
  • васил божков

Социалистът отбеляза, че държавата събира много добре данъците на обикновените хора, но от големите играчи в бизнеса не събира и стотинка, като според него това явно е срещу сериозни стимули

Снимка: ФАКТИ

''В пленарна зала, ясно и конкретно, за мен беше и изумително това признание. От една страна то заслужава адмирации, а от друга страна то поставя допълнителни въпроси. Министърът на финансите Горанов на мой въпрос: дали такива по-ниски такси са плащани само от г-н Божков, според заключенията на Комисията по хазарта, или и от другите участници на този специфичен пазар, неговият отговор беше ясен. Че тези специални по-ниски такси с 5% са били само за г-н Божков. Което изключително много улеснява работата на българската прокуратура и следствие'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание - Румен Гечев.

Обрата в твърденията на Владислав Горанов, а именно, че той не знаел за привилегиите на Божков, социалистът коментира така: ''Ако не е знаел, значи той не е за тази работа. Вижте има неща, които противоречат на здравия разум. Няма как министър на финансите в сектор, който би трябвало да му носи приходи в бюджета колкото ''Нефтохим'' от акцизи, да кажем и от горивата и ДДС, той да не се интересува какви данъци плащат. Това няма как да стане. Ако той не го е направил, значи веднага трябва да си даде оставката поради това, че не си е изпълнил служебните задължения, които са му вменени от Конституцията. Според разчетите на българската държава, в момента управлявана от ГЕРБ и техните сателити, а всъщност управлявана от ДПС чрез ГЕРБ, не само според мен, но така или иначе те са решили, според тях, българската държава, вече сумата се говори, че е 700 млн. лева. Ако един министър на финансите, при БВП от 100 и няколко млрд. лева, е проспал 700 млн. лева, ма такъв министър на финансите и в Африка ще бъде освободен на третата секунда.''

Гечев коментира и приликите между КТБ и грандиозните скандали в хазартния сектор: ''Между двата случая, между хазарта и КТБ, има нещо общо. Но има много различни неща в изключителното улеснение на българската прокуратура, следствие и съдебна власт. Какво е? Това е, че, пак казвам, за наше изумление премиерът и министърът на финансите сами си признаха и дадоха аргументи, с които отдавна прокуратурата и следствието трябваше да са се заели в детайли. Тук въобще не коментираме г-н Божков. Те казаха, че няма проблеми със закона и че законът е перфектен - и премиерът, и шефът на Бюджетната комисия (Менда Стоянова от ГЕРБ), и министър на финансите. Това първо. Второ, те казаха, че тези преференции въпреки закона, те, тяхната държавна Комисия по хазарта, е давала преференциите на г-н Божков.Изумителното е, че те си признават, че държавата е направила закон,а после същата тази държава не си изпълнява закона. Тук възниква въпросът: какво чакат следствието и прокуратурата в този случай, след като става дума за грандиозни загуби за бюджета? Освен това, обърнете внимание, че петте членове на държавната Комисия по хазарта (пет души управляват - председател и четирима членове) се назначават единствено и с подписа на министъра на финансите Горанов. Не само председателят, а цялата комисия. Като членове на комисията се предлагат и от други министерства.''

Той обясни, че НАП представлява Министерство на финансите в Комисията по хазарта, Министерството на икономиката е представено със зам.-министър, ДАНС е представена с офицер от ДАНС, а Министерството на труда и социалната политика също има свое представителство. ''Само че министърът на финансите се подписва. Т.е., ако не е съгласен с някое предложение от неговите колеги, той може да го върне. И сега да отворят зрители сайта на държавната Комисия по хазарта, там пише, че държавната Комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, обърнете внимание, не на министерството, а на министъра в неговите функции по надзора на хазартния бизнес. Какво повече от това?'', запита икономистът.

''Министърът на финансите призна, че той е имал многократни срещи с г-н Божков. Нали така? Възниква въпросът: г-н Горанов, къде се намирате вие? В коя страна министърът на финансите си прави срещички, многократно, с представители на бизнес, който би следвало да плаща десетки и стотици милиони данъци? И къде са били тези срещи много интересно? В коя страна в Европа или Африка такъв министър няма да бъде обект на специално разследване? Къде го има това? Откъде-накъде министърът на финансите на България ще си прави срещи? Той, премиерът, и двамата ще правят в ловни стопанства на други фирми, които би трябвало да плащат данъци, а не плащат. ''Лукойл Нефтохим'', примерно. Ще правят с Български морски флот, който дължи на държавата неплатени 54 млн. лева. Правят ядене и пиене на банкети, които ги виждаме по телевизията, в централните новините'', коментира още той.

''Няма как членовете на Комисията по хазарта да не са стимулирани за такова поведение. Дами и господа, защо още държите на държавна работа тези хора? Ако са невинни, тогава вие лъжете, бе (б.р. визира министъра на финансите и премиера). Вие лъжете за Комисията по хазарта, защото ако те са невинни, вие сте виновни'', добави Гечев.

''В такива особени отношения се намират всички олигарси в България. Те какво правят? Те си купуват от властта мълчание, съдействие, обществени поръчки, печелят десетки или стотици милиони, като трагедията за България е, че същите тези най-различни олигарси, без да им казваме имената в случая, си купуват, разбира се, и народни представители. Те са пробили най-вероятно във всички парламентарни групи, без изключение. В едни повече, в други по-малко. Те са пробили в правителствата, те са пробили в прокуратура, в съдебната система, това е най-страшното за нашата красива, но като че ли по този начин вече поробена страна. Тези хора с нашите пари купуват нашите представители и ни управляват. Понякога задкулисно, понякога по един изключително нагъл начин, без и особено да се крият. Но никой от тях не се е оплакал публично, че е притесняван от властта по някакъв начин и трябва да се откупува, а обикновено реагират, когато и на тях вече са им сложили белезниците, или искат да им ги сложат. Тук влизаме в един омагьосан кръг, в едно кълбо от змии, което трябва да бъде разплетено, иначе не ни чака нищо добро'', смята зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание

Социалистът отбеляза, че държавата събира много добре данъците на обикновените хора, но от големите играчи в бизнеса не събира и стотинка, като според него това явно е срещу сериозни стимули.

Той затвърди тезата си, че Васил Божков и Цветан Василев са напуснали страната със съдействието на държавата.

''Здравият разум показва, че тук има някаква външна намеса. Някой е натиснал копчето отвън. Защо е логично това? Ами, защото те много хубаво си живеят. Пак казвам, ходят си по ловни стопанства, хубаво се забавляват, возят се в частни самолети. Най-вероятно чували с картички ''Честита пролет'' в стотици хиляди и милиони вървят от Комисията по хазарта нагоре към властта. И възниква въпросът: защо да развалят тази идилия, която е за сметка на българския народ? Крадат, разделят си плячката, ако е вярно това, което те казват, вероятно е вярно, и изведнъж този, който ти носи чувалите с картички за ''Нова година'', ти го арестуваш. Няма логика, освен да са те принудили. Явно са го принудили (б.р. визира премиера Борисов). Вижте, че те действат избирателно. Олигарсите в България не са неограничен брой, но в последните години 4-5 души са тези, които са ударени. Това ли са всичките олигарси на България? Не са. Значи явно някой задава списъка'', изрази своя хипотеза дългогодишният народен представител от БСП.

За последните законодателни инициативи на управляващите, Румен Гечев заяви следното: ''В Закона за здравето те предлагат промени в законите за ДДС, за акциза и за акцизните складове, което е изумително. Защо го правят? Правят го, за да претопят за няколко часа закона, в момента върви обсъждането му на второ четене. И второ, искат да елиминират ключови комисии в парламента.

Във финала на разговора Гечев изрази възмущението си от това, че Лукойл и Български морски флот не плащат никакви данъци на българската държава, като изрично отбеляза, че те не са единствените в тази порочна практика.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.

Свързани новини