8 Май, 2020 16:43 14 776 48

Васил Божков до ФАКТИ: Ето как се променяше законът за хазарта

  • васил божков-
  • хазарт-
  • закон

От "Нове холдинг" разпространиха хронограма

Васил Божков до ФАКТИ: Ето как се променяше законът за хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

В писмо до медиите Васил Божков обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че е излъгал за това кой е приел поправките в Закона за хазарта относно данъчното облагане на сектора.

Часове по-късно от официалния имейл на "Нове Холдинг" дойде съобщение с хронологията на промените в хазарта.

На 29.10.2014.г. е внесен отново само от Георги Кадиев Проект на Закон за изменение и допълнение на ЗХ вх. № 454-01-29/29.10.2014 г., припомнят от "Нове холдинг".

Проектът и мотивите тук:

Конкретни мотиви:

Основните допълнения са свързани с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата, които осъществяват хазартна дейност на територията на Република България, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. Това задължение произтича от разпоредбите на чл. 30, ал. 3 и ал. 4 от ЗХ. С тях са въведени два способа за определяне на таксата. С единия от тях по чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн – т.нар. наземен хазарт. С други в ал. 4 се определя таксата за онлайн залагания. С промените се цели да бъдат допълнени видовете хазартни игри при организирането, на които се дължи такса по чл.30, ал.3, тъй като към настоящия момент изброяването не обхваща всички хазартни игри. По този начин се постига ясно формулиране на лицата, задължени да декларират и заплащат таксата за поддържане на лиценз.

Измененията в глава трета, в която са посочени видовете хазартни игри, са свързани с въведените норми за деклариране и заплащане на такси за поддържане на лицензи по чл. 30 от ЗХ. В тази връзка, са въведени и организационно-технически изисквания към организаторите на хазартни игри за отделните видове игри. Систематизирани и прецизирани са разпоредбите, касаещи организирането на различните видовете хазартни игри. Водеща е целта за защита на обществените отношения и ред, възникнали или съществено изменени с последните промени в Закона за хазарта. Регулирането на хазартната дейност, по отношение на различните видове хазартни игри е съобразено със съществуващите нормативни изисквания, които държавата поставя пред организаторите и въведените изисквания за заплащане на таксите за поддържане на лицензи за наземния хазарт и онлайн залаганията. Въведените специфични технически изисквания са с оглед защитата на обществените интереси, правата на потребителите на хазартни услуги, както и на възможността за контрол при деклариране и заплащане на таксите по чл. 30 от ЗХ. Тези регламенти са основани на принципите на равнопоставеност и субсидиарност за субектите, организиращи хазартни игри. Те са насочени към осигуряване на възможността за осъществяване на ефективен надзор и регулиране на пазара на хазартни игри. Допълнени и доразвити са правните норми, касаещи лотарийните игри като с измененията са попълнени празноти в законодателството. Регламентирано е, че билетите за участие в различните видове лотарийни игри – традиционна и моментна лотария – са ценни книжа. Това допълнение е и във връзка с установена традиция при организирането на този вид игри, с него се попълва законодателна празнина. От друга страна е логично, тъй като отпечатването на билети за участие в горепосочените игри е определено, че се извършва съгласно Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, но в закона не е упоменато, че билетите са ценни книги. Единственото съществуващо изключение е при организирането на Бинго игрите, в които сегашните редакции на нормите изрично определят, че талоните за участие са ценни книжа. С попълване на тази празнота се създават ясни правила при организирането на игрите и равнопоставеност между лицата, организиращи различните видове лотарийни игри.

На 19.11.2014г. Проектът е отхвърлен на първо гласуване. Стенограма, видео и гласуване по групи.

На 19.11.2014.г. е внесен Менда Стоянова и група народни представители Проект на Закон за изменение и допълнение на ЗХ вх. № 454-01-48 /19.11.2014 г.

Проектът и мотивите тук:

Конкретни мотиви:

Предлага се допълнение на чл. 30, ал. 3 във връзка с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата осъществяващи хазартна дейност, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. В чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн. Със законопроекта се предлага в чл. 30, ал. 3 да се допълнят лотарийните игри, кено, бинго и разновидностите им, които при последните промени в закона не са били включени и през 2014 г. не са заплащали тази такса.

Проектът е разпределен на Временната комисия по бюджет и финанси.

8. Проектът е разглеждан от Народното събрание, както следва:

26/11/2014 – внесен (зала първо гласуване)

26/11/2014 – приет (зала първо гласуване)

Стенограма, видео и гласуване по групи:

05/12/2014 - внесен(зала второ гласуване)

05/12/2014 - приет(зала второ гласуване)

Стенограма, видео и гласуване по групи:

От стенограмите става ясно, че групата на ГЕРБ подкрепя промените, по които е работила Комисията по хазарта.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    158 2 Отговор
    Оставки няма да има ,а да чакаме по високи данъци ,глад и мизерия !! Само това може да ни осигури шайката в изобилие !
  • 2 Де Факто

    129 2 Отговор
    Нека кирливите ризи излезнат.....СЕГА. :-)
  • 3 Последния софиянец

    148 2 Отговор
    10 години управлява ГЕРБ, ама нямат нищо общо със закона. ХА ХА ХА?!
  • 4 Гойко Митич

    35 6 Отговор
    Танасовата четохме вече това,не претопляй манджата че губи вкуса си.
  • 5 пожелание

    106 1 Отговор
    като е започнал да говори ,да не спира , и да видим дали ще има арести от страна на каскета , или подкупите няма да спират !
  • 6 Нова

    53 6 Отговор
    И аз от Дубай мога да съм десидент. Ама като казваш А кажи и Б. На безопасно място си. Или така ще си разменяте "комплименти"

    Коментиран от #13, #17

  • 7 Ужас

    68 3 Отговор
    Присвоиха си бизнеса и това е....

    Коментиран от #40

  • 8 Иво

    45 5 Отговор
    Май Валери Симеонов развали "бизнеса" с хазарта на ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЧЕТВОРКА?

    Коментиран от #44

  • 9 Този Кадиев

    37 9 Отговор
    навсякъде явно е замесен с нещо. Защо още не е арестуван? Помним и неговата роля с прословутата кметица от Младост.
  • 10 Ръмпези

    70 4 Отговор
    АЙДЕ СЕГА ДА ВИДИМ КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МАФИОТ В ДЪРЖАВАТА...БОЖКОВ ИЛИ БАРЦЕЛОНСКИ....ДВАМА СЕ КАРАТ ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ....ААМЕД САРАЙСКИЯ...ЖАЛНА НИ МАЙКА...КАКТО КАЗВАШЕ МОЯ СТАР ПРИЯТЕЛ ФРАНК ЛОЙД РАЙТ....
  • 11 Ами сега

    69 0 Отговор
    Какво ще обясняват Бойко и Влади ?
  • 12 Пич от класа

    76 2 Отговор
    Васе, дръж ги в шах– на час по лъжичка, та да се самоуморят от нерви, че пуснеш ли всичко наведнъж, бая ще измрат наведнъж, ще го припишат на "короната", а на теб ще ти стане гадно.
  • 13 В Б

    36 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нова":

    Всичко с времето си...
  • 14 Последния софиянец

    83 2 Отговор
    Герберите от лакомия заклаха златната кокошка Божков и сега няма кой да им снася златни яйца. ХА ХА ХА ХА!
  • 15 Бочко каза

    85 1 Отговор
    че просто направили хазарта държавен. Ами защо не направите горивата и алкохола също държавен монопол, както е в скандинавските страни? Или ви е шубе?
  • 16 Иво

    48 3 Отговор
    Сега съжаляват, че свалиха генерала от сутрешният "ефир"!
  • 17 Дельо хайдутин

    50 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нова":

    Как да каже Б като са взели близките му за заложници. Ти би ли казал?

    Коментиран от #18

  • 18 Нова

    5 38 Отговор

    До коментар #17 от "Дельо хайдутин":

    Да си мълчи тогава, че не са малко майките които е разплакал. Пък и голям мъж. Той избяга, а остави близките си тука. Да не би да е. вярвал, че няма да ги погнат.

    Коментиран от #20, #21

  • 19 Румпелщилцхен

    25 4 Отговор
    Ами сега? Кой ми ср. в гащите?
  • 20 Дельо хайдутин

    30 3 Отговор

    До коментар #18 от "Нова":

    Може пък да се обърнат нещата и да се върне като Георги Димитров. ХА ХА ХА ХА!

    Коментиран от #26

  • 21 Много

    42 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нова":

    Много повече майки са разплакали мафиотите облечени във власт,отколкото тези. И когато няма правова държава,а мафията дерибейства и ти ще избягаш. Колкото до близките му...освен сина му...не виждам други.А както виждаш,че сина му е на свобода ....защо ли?М?

    Коментиран от #23

  • 22 ужас

    36 1 Отговор
    Кадиев и Лъчо Мозъка замесени ли са с внасяне на поправки, знайте че има голяма далавера.
  • 23 Нова

    35 0 Отговор

    До коментар #21 от "Много":

    Една и съща плоча си върти. Всички знаем, че мафията е на власт и какво правим? Само констатираме. При "разделяй и владей ' да разчитаме на избори е несериозно

    Коментиран от #24

  • 24 Последния софиянец

    48 3 Отговор

    До коментар #23 от "Нова":

    Бошков поне създаваше работни места. Тия във властта само рушат и крадат. Един пирон не са забили в живота си.
  • 25 Зайко Байко многознайко

    38 4 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственото успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"! Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!

    Коментиран от #31

  • 26 Нова

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "Дельо хайдутин":

    Ще се върне като Царо и ще ни оправи за 800 дни
  • 27 пак ще лъжат

    39 1 Отговор
    Би трябвало да бъдат арестувани веднага Горянин и Магнолията дето 5 г. са вземали, за да не виждат колко пари не влизат в бюджета. Ограбвали са комисиона и като ги хванат на калъп друг им ср?л в гащите. Оставка за крадците и после бай Ставри
  • 28 Тъпия

    48 0 Отговор
    Покрай Божков се прехранваха над сто хиляди души в страната. А тиквата не е дал и лев от джоба си за нещо. Тулупа.
  • 29 Фар

    37 1 Отговор
    Парламента е окупиран от престъпници и цялата полиция и армия за тях работят,все едно заплатите са от техните джобове а не от народа
  • 30 Прост

    29 1 Отговор
    Нищо ново! Управлява ни мафията и тя си създава правилата!
  • 31 Койчо

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Зайко Байко многознайко":

    Браво. Ето това е истината макар че има още какво да се добави.

    Коментиран от #37

  • 32 Лили

    4 20 Отговор
    Чета и не вярвам каква защита за Божков. Колко работни места, на колко хора хляб дал! Е така като се оправдава нечист бизнес заслужаваме си съдбата.
  • 33 Бачо

    27 0 Отговор
    Като гледам стана по лошо от преди при Бай Тошо!
  • 34 гащите

    12 0 Отговор
    бюбитко оставка
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зайко Байко многознайко

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Койчо":

    Докаэателствения ми архив е толкова голям, че няма да ми стигнат всички страници на Факти! Това е старо, писал съм го някъде към 2011-2013 години. Във Факти ми бяха пернали една эабрана, триеха ме , не даваха да поствам, сега май са поотхлабили ценэурата!
  • 38 Хахах

    1 9 Отговор
    Уж много интелигентен .... а още не разбра че се наигра :-) както станал милиардер така и престанал да бъде милиардер . ОТ ГОРЕ Дайте други новини за актуални хора ,не хора от миналото
  • 39 Сега е по добре

    1 2 Отговор
    Поне няма да си мечтаем за няколстонин хилядарки или милионче .
  • 40 Не е вярно

    1 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас":

    БИЗНЕСЪТ Е ОДЪРЖАВЕН В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. НЕ Е ДАДЕН В ПОЛЗА НА ДРУГО ЧАСТНО ЛИЦЕ. ОЩЕ МНОГО СРУГИ БИЗНЕСИ ТРЯБВА ДА СЕ ОДЪРЖАВЯТ КАКТО СТАВА ВЪВ ФРАНЦИЯ, В ПОЛЗА НА НАРОДА.

    Коментиран от #45

  • 41 Стига сте ревали

    2 6 Отговор
    За един Доказан Агент на ДС. Но не се учудвам. Много черва се издържаха от него.
  • 42 Михаил Петров

    20 0 Отговор
    Вероятно е да е истина , аз и моето семейство също станахме част от подобна схема .Един господин взе всичко на тъста ми с помощта на Герб. Но от обикновените хора , никой не се интересува. Това е причината и да не сме в България. Измами , нагласени процедури и неясно бъдеще за децата ни. Повечето хора са напъдени по един или друг начин.
  • 43 Радвам се

    13 1 Отговор
    Че най-накрая Тулупа, Горанов и другите в бандата на Прасето ще влезнат в обяснителен режим. А Гешефта, като истински “защитник” на правовата държава ще обяви, че ВБ прави инсунуации.
    Проблемите за горните хора и тяхното обкръжение тепърва започват и е време да бъдат изметени от България
  • 44 Bai nudals

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Наивник.
  • 45 Bai nudals

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Не е вярно":

    Почакай още малко,и ще видиш в чия полза беше отнет бизнесът му. Наивник.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 нашенец

    2 0 Отговор
    Хунтата заграбва без съд и присъди от народа и порядъчния данъкоплатец което си хареса. Не смее да се бори за несъбираемите от НАП 24 милиарда и спонсорира измамници, не смее да закача чорбаджии изедници ограбващи народ и държава, управляващи всички агенции които трябва да ги контролират. Защо не вземат богатствата и ценните сбирки и картини на мултаците сред които е и Вежди?
  • 48 Мая Безпартийная

    0 1 Отговор
    Ще ме разплачеш бе човек! Много мъки и зор си преживял. Я да те остават на мира да си разиграеш кончето! "Народа" е с теб, Левски-тоже, женати, любовниците си - също!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове