Last news in Fakti

12 Май, 2020 18:05 11 800 26

Румен Гечев за ФАКТИ: Горанов си призна, че само за Васил Божков е имало по-ниски данъци

  • румен гечев-
  • владислав горанов-
  • комисия по хазарта-
  • васил божков

Социалистът отбеляза, че държавата събира много добре данъците на обикновените хора, но от големите играчи в бизнеса не събира и стотинка, като според него това явно е срещу сериозни стимули

Румен Гечев за ФАКТИ: Горанов си призна, че само за Васил Божков е имало по-ниски данъци - 1
Снимка: ФАКТИ

''В пленарна зала, ясно и конкретно, за мен беше и изумително това признание. От една страна то заслужава адмирации, а от друга страна то поставя допълнителни въпроси. Министърът на финансите Горанов на мой въпрос: дали такива по-ниски такси са плащани само от г-н Божков, според заключенията на Комисията по хазарта, или и от другите участници на този специфичен пазар, неговият отговор беше ясен. Че тези специални по-ниски такси с 5% са били само за г-н Божков. Което изключително много улеснява работата на българската прокуратура и следствие'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание - Румен Гечев.

Обрата в твърденията на Владислав Горанов, а именно, че той не знаел за привилегиите на Божков, социалистът коментира така: ''Ако не е знаел, значи той не е за тази работа. Вижте има неща, които противоречат на здравия разум. Няма как министър на финансите в сектор, който би трябвало да му носи приходи в бюджета колкото ''Нефтохим'' от акцизи, да кажем и от горивата и ДДС, той да не се интересува какви данъци плащат. Това няма как да стане. Ако той не го е направил, значи веднага трябва да си даде оставката поради това, че не си е изпълнил служебните задължения, които са му вменени от Конституцията. Според разчетите на българската държава, в момента управлявана от ГЕРБ и техните сателити, а всъщност управлявана от ДПС чрез ГЕРБ, не само според мен, но така или иначе те са решили, според тях, българската държава, вече сумата се говори, че е 700 млн. лева. Ако един министър на финансите, при БВП от 100 и няколко млрд. лева, е проспал 700 млн. лева, ма такъв министър на финансите и в Африка ще бъде освободен на третата секунда.''

Гечев коментира и приликите между КТБ и грандиозните скандали в хазартния сектор: ''Между двата случая, между хазарта и КТБ, има нещо общо. Но има много различни неща в изключителното улеснение на българската прокуратура, следствие и съдебна власт. Какво е? Това е, че, пак казвам, за наше изумление премиерът и министърът на финансите сами си признаха и дадоха аргументи, с които отдавна прокуратурата и следствието трябваше да са се заели в детайли. Тук въобще не коментираме г-н Божков. Те казаха, че няма проблеми със закона и че законът е перфектен - и премиерът, и шефът на Бюджетната комисия (Менда Стоянова от ГЕРБ), и министър на финансите. Това първо. Второ, те казаха, че тези преференции въпреки закона, те, тяхната държавна Комисия по хазарта, е давала преференциите на г-н Божков.Изумителното е, че те си признават, че държавата е направила закон,а после същата тази държава не си изпълнява закона. Тук възниква въпросът: какво чакат следствието и прокуратурата в този случай, след като става дума за грандиозни загуби за бюджета? Освен това, обърнете внимание, че петте членове на държавната Комисия по хазарта (пет души управляват - председател и четирима членове) се назначават единствено и с подписа на министъра на финансите Горанов. Не само председателят, а цялата комисия. Като членове на комисията се предлагат и от други министерства.''

Той обясни, че НАП представлява Министерство на финансите в Комисията по хазарта, Министерството на икономиката е представено със зам.-министър, ДАНС е представена с офицер от ДАНС, а Министерството на труда и социалната политика също има свое представителство. ''Само че министърът на финансите се подписва. Т.е., ако не е съгласен с някое предложение от неговите колеги, той може да го върне. И сега да отворят зрители сайта на държавната Комисия по хазарта, там пише, че държавната Комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, обърнете внимание, не на министерството, а на министъра в неговите функции по надзора на хазартния бизнес. Какво повече от това?'', запита икономистът.

''Министърът на финансите призна, че той е имал многократни срещи с г-н Божков. Нали така? Възниква въпросът: г-н Горанов, къде се намирате вие? В коя страна министърът на финансите си прави срещички, многократно, с представители на бизнес, който би следвало да плаща десетки и стотици милиони данъци? И къде са били тези срещи много интересно? В коя страна в Европа или Африка такъв министър няма да бъде обект на специално разследване? Къде го има това? Откъде-накъде министърът на финансите на България ще си прави срещи? Той, премиерът, и двамата ще правят в ловни стопанства на други фирми, които би трябвало да плащат данъци, а не плащат. ''Лукойл Нефтохим'', примерно. Ще правят с Български морски флот, който дължи на държавата неплатени 54 млн. лева. Правят ядене и пиене на банкети, които ги виждаме по телевизията, в централните новините'', коментира още той.

''Няма как членовете на Комисията по хазарта да не са стимулирани за такова поведение. Дами и господа, защо още държите на държавна работа тези хора? Ако са невинни, тогава вие лъжете, бе (б.р. визира министъра на финансите и премиера). Вие лъжете за Комисията по хазарта, защото ако те са невинни, вие сте виновни'', добави Гечев.

''В такива особени отношения се намират всички олигарси в България. Те какво правят? Те си купуват от властта мълчание, съдействие, обществени поръчки, печелят десетки или стотици милиони, като трагедията за България е, че същите тези най-различни олигарси, без да им казваме имената в случая, си купуват, разбира се, и народни представители. Те са пробили най-вероятно във всички парламентарни групи, без изключение. В едни повече, в други по-малко. Те са пробили в правителствата, те са пробили в прокуратура, в съдебната система, това е най-страшното за нашата красива, но като че ли по този начин вече поробена страна. Тези хора с нашите пари купуват нашите представители и ни управляват. Понякога задкулисно, понякога по един изключително нагъл начин, без и особено да се крият. Но никой от тях не се е оплакал публично, че е притесняван от властта по някакъв начин и трябва да се откупува, а обикновено реагират, когато и на тях вече са им сложили белезниците, или искат да им ги сложат. Тук влизаме в един омагьосан кръг, в едно кълбо от змии, което трябва да бъде разплетено, иначе не ни чака нищо добро'', смята зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание

Социалистът отбеляза, че държавата събира много добре данъците на обикновените хора, но от големите играчи в бизнеса не събира и стотинка, като според него това явно е срещу сериозни стимули.

Той затвърди тезата си, че Васил Божков и Цветан Василев са напуснали страната със съдействието на държавата.

''Здравият разум показва, че тук има някаква външна намеса. Някой е натиснал копчето отвън. Защо е логично това? Ами, защото те много хубаво си живеят. Пак казвам, ходят си по ловни стопанства, хубаво се забавляват, возят се в частни самолети. Най-вероятно чували с картички ''Честита пролет'' в стотици хиляди и милиони вървят от Комисията по хазарта нагоре към властта. И възниква въпросът: защо да развалят тази идилия, която е за сметка на българския народ? Крадат, разделят си плячката, ако е вярно това, което те казват, вероятно е вярно, и изведнъж този, който ти носи чувалите с картички за ''Нова година'', ти го арестуваш. Няма логика, освен да са те принудили. Явно са го принудили (б.р. визира премиера Борисов). Вижте, че те действат избирателно. Олигарсите в България не са неограничен брой, но в последните години 4-5 души са тези, които са ударени. Това ли са всичките олигарси на България? Не са. Значи явно някой задава списъка'', изрази своя хипотеза дългогодишният народен представител от БСП.

За последните законодателни инициативи на управляващите, Румен Гечев заяви следното: ''В Закона за здравето те предлагат промени в законите за ДДС, за акциза и за акцизните складове, което е изумително. Защо го правят? Правят го, за да претопят за няколко часа закона, в момента върви обсъждането му на второ четене. И второ, искат да елиминират ключови комисии в парламента.

Във финала на разговора Гечев изрази възмущението си от това, че Лукойл и Български морски флот не плащат никакви данъци на българската държава, като изрично отбеляза, че те не са единствените в тази порочна практика.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 5 Отговор
    Да разбирам ли че и двамата са подсъдими а само Божков го изяжда
  • 2 Леле

    17 39 Отговор
    Големите компании плащат доста сериозни данаци-повечето от тях поне. Вероятно има и доста укрити данаци, но Гечев според мен трябваше да има възможност да коментира само времето. Трагично е, когато един от "конструкторите" на порочните практики в държавата, да се изживява като алтернатива и коректор
  • 3 jorj

    17 51 Отговор
    Гечев, три фалита, една "Македония" 45 години червена чума, 30 000 избити българи, включително цвета на нацията, най големия атентат в световната история със стотици жертви, висши офицери, деца !!!!! Това ви е визитата картичка с която БСП продължава да се гордее нагло !!!!
  • 4 Хайде стига

    55 6 Отговор
    Божков не си е определял данъците , а ако някой е "допуснал грешка" работейки със затворени очи - да плаща и да облича раиран костюм !
  • 5 tapanar40

    50 5 Отговор
    А Златев колко данъци е платил като шеф на борда на директорите на Лукойл?Само Божков ли е черната овца,или е изкупителната жертва за некадърността на управляващите?

    Коментиран от #24

  • 6 jorj

    15 46 Отговор
    На българина вече трябва да му е ясно каква терористична организация е БСП и да я изхвърлим на бунището на историята, иначе ставаме съучастници на престъпната терористична организация!!!!!
  • 7 Българин

    37 11 Отговор
    Горанов разбира от финансова политика колкото Аз от квантова физика

    Коментиран от #20

  • 8 Р Рад

    13 42 Отговор
    Румен Гечев фалира държавата като я раздаде на мафиоти.
  • 9 Гад

    12 38 Отговор
    Точно пък Румен Гечев, министър на икономиката при Жиденов взел да ми дава оценки за другите. Фалираха държавата, докараха заплатите до 5$, сега тръгнал да ми прави финансови анализи наглия комуноид.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До 3 jori

    32 8 Отговор
    Знаеш ли колко са избили фашистите преди 9.9.44?! Над 33 000!!! Като не са съдени огромна част, разстрелвани на място, главите на партизаните са набучвсни на кол, децата от Ясребино са били между 14 и 16 години. Вместо да ги арестуват и съдят, чичото на един евродепутат е заповядал да хвърлят гранатите. А колко къщи за запалени на ятаци и роднини на партизаните, провери. И кво искаш, ще ми запалиш къщата и ще му избиеш децата и а да ти простя???? Всеки след 9.9.44 който е съден и разстрелян си го е заслужавал!!! На кой му е запалена къщата, убити децата? Всеки е съден и е получил това което е правил!!!
  • 13 Токо

    11 25 Отговор
    Румен Гечев ! Министър на икономиката по време на Виденовата зима!През периода 1995 - 1997 г Гн. Румен Гечев като икономически министър по онова време заедно със Жан Виденов вкараха държавата във епическа икономическа без-прецедентна криза. И двамата изчезват от политическата сцена изгонени със камъни и тояги от народа.... Тринадесет години по-късно гн. Гечев се връща в политиката и така до днес ... Това недоразумение все още има безсрамието да дава икономически и политически съвети на управляващите! Това е накратко професионалният опит на гн. Гечев. Е , със какви очи този депутат се изказва от трибуната на народното събрание ? Със какви очи се явява пред народа и избирателите си ? И за какво Корнелия Нинова го държи в партията която самата тя продължава да съсипва ?
  • 14 Иван

    20 4 Отговор
    Какво са правили комунистите всички знаем.Важното е ,че всички факти изнесени от г-н Гечев са вярни и стига с тия комунисти ,фашисти и т.т.Отворете си очите за безчинствата и кражбите ,които се вършат.
  • 15 К.К.

    6 10 Отговор
    Гечев, по-добре се потопи някъде дълбоко и не говори за финанси.Явно чувството ти за срам и неудобство след Виденовата зима са ампутирани. Ако бях на твое място просто щях да мълча, та ако ще и грешките на другите да са от ранга на твоите. Или Вие от Б С П сте безгрешни. Ако слушаме шевката ви, сте the best.
  • 16 К.К.

    4 7 Отговор
    Гечев, по-добре се потопи някъде дълбоко и не говори за финанси.Явно чувството ти за срам и неудобство след Виденовата зима са ампутирани. Ако бях на твое място просто щях да мълча, та ако ще и грешките на другите да са от ранга на твоите. Или Вие от Б С П сте безгрешни. Ако слушаме шевката ви, сте the best.
  • 17 Едно е

    2 6 Отговор
    А от лукоил и стотинка не взема държавата, защото руснаците в БГ данъци не плащат.
    Поста на банкянската мутратрапоследните 10 г. е подарък от ушанките за това, че не плащат данъци

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    6 6 Отговор
    Не мога да разбера защо ти цъкат минуси.
    Това са факти, а не мнение или размишление.
    По - попаднала паплач от тея, комуняги няма на земното кълбо.
    И да, добавя-- заплатата на майка ми беше 3300лв., а долара беше с курс продава 3000лв..
    Това прави месечно възнаграждение= 1,1 долар.
    Може да ми нацъкате и 10милиона минус, но тава са фактите

    Коментиран от #21

  • 19 Да бе

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Едно е":

    Понеже Бойко им продаде рафинерия та и назначи Румен Овчаров. Само да ти припомня факта, че веднага след идването на власт на Борисов, цената на газта беше намерена сериозно след отстраняване на посредниците в бизнеса. Със сигурност има много неясни неща, но червените нямат никакво право да предявяват претенции
  • 20 ДО 7 ОТ МЕН

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Интересно е, кой дава оценката? Горанов се доказа като добър финансов м-Р. Както виждаме, успява да съхранява хазната. Колко трябва да си нагъл като Р. ГЕЧЕВ, за да даваш оценки, след банковият фалит, пенсии от 6-8$, при 1$=3000 лв.? Със същият патос, ГЕЧЕВ да обясни, в какво състояние оставиха д-та, след Жан Виденовото у-ние? Какво се случи с финансите на "уж" фалиралите банки и в чии офшорни с/ки се прехвърлиха? На ГЕЧЕВ, К. ИМПЕКСОВА , Р. ПЕТКОВ, С. ДОНЧЕВ, доносниците на ДС, мястото е в БЕЛЕНЕ, където е погребана много от бг интелигенция и чийто кости, близките и до днес не знаят, къде са заровени. Трудно ми е, с какви думи да опиша наглостта на този човек и цялата им грабителска, паразитна хунта. Докато има деб@или, със застаряващи мозъчни функции да гласуват за тях, ще е така. Истината е, че БКП/БСП е вредна за Б-Я И ТРЯБВА да бъде окончателно захвърлена на бунището. Едва тогава, Б-Я ще продължи в правилната посока, в която е тръгнала.
  • 21 Рангел

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Може би защото се опитвате да внушите че ГЕРП, ДПС и всичката друга мръсна пасмина са нещо различно от БСП шаиката. Е няма разлика, с един ген са.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОТГОВОР

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "tapanar40":

    В. ЗЛАТЕВ е човек от години на К. ИМПЕКСОВА. Не случайно, съпругът й работи на престижна длъжност при него. Преди години, имаше образувано дело с/щу Златев, в което ИМПЕКСОВА взимаше дейно участие и му подготвяше както въпросите, така и отговорите. Пострадаха магистрати, тя отново се измъкна суха от водата. Въпросът е, кой стои зад гърба й? Относно Божков, Законът за хазарта е предложил самият той на Г. КАДИЕВ( като умишлено е пропуснат текста за ДДС). Като "добър" икономист, ГЕЧЕВ да обясни, как са приели този закон и защо? Нищо случайно няма. За промяна имаше предложение от днешното у-ние, но не събраха необходимите гласове за промяна. БКП/БСП, категорично отказаха. ГЕЧЕВ да обясни, в какво състояние оставиха хазната, при управлението на БКП и 3-ната коалиция? На 0! На това му се казва освен наглост и гьонсурат. Тази партия, трябва да бъде напълно заличена. Старото поколение е миналото и не е справедливо да решават бъдещето на деца, внужди и пра внуци. Миналото не е за гордост, а за срам.
  • 25 възпитаник

    2 0 Отговор
    прочетете гнигата ШАЙКА нагербера антон тодоров там е казана истината
  • 26 Има

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Рангел":

    Голяма и тя е свързана с разбирането за развитието на държавата и външната политика.
    Кажи ми другарю, ако 2013 бяха отменил валутния борд, как би изглеждала държавата днес?!?!??