Отидете към основна версия

13 463 42

Американски оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай

  • оръжия-
  • сащ-
  • страховити-
  • смъртоносни-
  • русия-
  • танк-
  • хеликоптер
Снимка: shutterstock

Американските въоръжени сили разполагат с голям набор от смъртоносни оръжия. The National Interest направи класация на пет оръжия, от които трябва да се страхуват Русия и Китай при въоръжен конфликт.

AH-64 „Апачи”. Американският боен вертолет е разработен през 70-те години на миналия век, а днес е основна война сила в американската армия. Оборудван е с ракети „Хелфайър“, а огневата мощ му позволява да бъде използван при различни мисии.

Бойният хеликоптер се представи добре във войната в Афганистан. Той е един от най-силните козове в ръкава на американската армия. Системите и сензорите на машината също й дават предимство. Вертолетът е въоръжен и с автоматична система за стабилизиране на полета, доплерова навигационна система, позволяваща полет със следване релефа на местността, както и други системи. AH-64 „Апачи” се използва и от армиите на страни като Великобритания, Гърция, Египет и Япония.

М1 „Ейбрамс“. Спорът кой е най-добрият танк в света няма еднозначен отговор. Претендентите са няколко и без съмнение „Ейбрамс“ е един от най-успешните. С тегло от 60 тона и 120-милиметрови оръжия, броня от уран и максимална скорост от 65 км/ч, танкът е сред основните бойни танкове на американските въоръжени сили.

Танкът е кръстен на генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-ми бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война. М1 „Ейбрамс“ е оборудван с балистичен компютър за управление на огъня, който получава данни от GPS-системата на командира или термографските му прибори. Компютърът изчислява ъгъла на стрелба, избира типа амуниция, която да се изстреля и определя разстоянието до целта.

Трите компонента се определят посредством лазерен далекомер, странични сензори за вятър, сензор за определяне на наклона на машината, като се имат предвид и температурата на мунициите и на околната среда, както и атмосферното налягане. „Ейбрамс“ се използва и от Австралия, Египет и Саудитска Арабия.

М-109А6 Paladin. М-109А6 е американска самоходна артилерийска установка от клас самоходна гаубица. Paladin е последната версия на машината, която може да изстрелва снаряди на разстояние от над 30 километра.

TOW. Противотанковата управляема ракета е предназначена за поразяването на тежки бронирани машини. Русия (преди това СССР) се смяташе за краля на противотанковите оръдия, но американците също има какво да предложат. TOW е била използвана в няколко горещи точки на планетата, включително в Сирия и Виетнам.

M-2 .50-Caliber. Картечницата е едно от най-добрите оръжия на въоръжение в американската армия. Фактът, че се използва вече няколко десетилетия, говори за неговите способности.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Под сянката на един бюст

    Някога бюстът на Чърчил бе подарен от бившия британски премиер Тони Блеър на бившия американски президент Джордж Буш-младши. Или иначе казано лейбърис ...
    27.01.2017
    1 797
    0