Отидете към основна версия

3 260 9

Има сделка! Великобритания ще прави изтребители за Турция

  • великобритания-
  • сделка-
  • изтребители-
  • турция-
  • тереза мей-
  • реджеп ердоган

Двете страни ще развиват силни търговски отношения

Снимка: БТА/ AP

Великобритания и Турция подписаха споразумение за сътрудничество в областта на военната индустрия, което възлиза на над 100 милиона паунда, съобщи „Индипендънт“.

Британските ще разработят и проектират за Турция изтребители TAI TFX. Двете страни ще си сътрудничат в създаването на нови самолети. Турската военна индустрия ще работя в пряк контакт с британската.

Британският министър-председател Тереза Мей се срещна с турския президент Реджеп Ердоган и премиер Бинали Йълдъръм в Анкара. Посещението бе ключово, защото бе първото такова на чуждестранен лидер след опита за военен преврат и последвалите чистки.

Въпреки загрижеността за погазването на човешки права, Тереза Мей заяви, че търговските отношения трябва да се разглеждат като отделна глава в отношенията.

След Brexit Тереза Мей заяви, че страната й ще напусне единния европейски пазар. Поради тази причина Лондон търси търговски партньори, а в лицето на Турция вижда голям пазар.

Британски официални лица заявиха, че споразумението за разработване на изтребители е подписано и поради факта, че Турция е партньор на Великобритания в НАТО.

В турската столица Тереза Мей посети и мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: