Отидете към основна версия

1 918 9

Турция предупреди Германия: Не закриляйте метежници!

  • турция-
  • преврат-
  • германия-
  • метежници-
  • убежище-
  • военни

Месеци след преврата...

Снимка: БТА/ AP

Турция призова Германия да отхвърля молбите за убежище на турски военнослужещи в месеците след опита за военен преврат, написа вестник „Ди Цайт“.

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви пред Анадолската агенция, че немските власти „абсолютно трябва да отхвърлят тези молби“, постъпили от турски войници.

Коментарът му идва на фона на информацията, че около 40 турски военнослужещи са потърсили убежище в Германия след опита за метеж, потушен в ранните часове на 16 юли 2016 година.

„За страна като Германия, която има силни културни, социални и политически връзки с Турция, ще бъде неприемливо да осигури защита на тези хора“, заяви Фикри Ъшък.

Той призова Берлин да отхвърли абсолютно всичко молби за убежище на лица, заподозрени в участие в опита за военен преврат в Турция.

Проблемът става особено горещ на фона на предстоящото посещение на канцлера Ангела Меркел в турската столица Анкара. Визитата й ще бъде в четвъртък. Меркел има намерение да обсъди споразумението с Турция за бежанците.

Само преди дни „Дер Тагесшпигел“ съобщи, че Германия ще спре сътрудничеството с турските съдебни власти по отношение на криминалните дела. Федералното министерство на правосъдието смята, че Анкара използва процеса за политически цели, преследвайки другомислещите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: