Отидете към основна версия

1 492 13

Ще правим колония на Луната

  • луна-
  • колоония-
  • учени

100 души ще живеят там до 2040 г.

До 2040 г. 100 души ще живеят на Луната, съобщи PHYS.org.

Те ще се снабдяват с вода чрез топене на лед. Жилища и инструменти ще си правят чрез 3D принтер. Тогава ще има възможност да се отглеждат растителни култури в почвата на нашия спътник, като дори ще могат да се организират летящи спортове.

Според Бернард Фоин, който е посланик на Европейската космическа агенция за проекта „Село на Луната“, тези цели са напълно разумни и осъществими.

На Европейския планетарен наччен конгрес в Рига през тази седмица, той заяви, че очаква скоро човечеството да има постоянно присъствие на Луната. Според него до 2030 г. там могат да се установят до 10 души – учени. До 2040 г. те могат да нараснат до 100.

Шефът на Европейската космическа агенция Ян Вьонер не изключи Международната космическа станция да бъде заменена с постоянна лунна колония.

В момента учените целят да покажат, че на Луната може да се развива индустриална дейност. С базалта и вулканичната скала там могат да се осигурят материали, за изработване на обекти от 3D принтер.

Често срещаното тяло Хелий- 3 пък теоретично може да се използва за производството на по-чиста ядрена енергия.

Според експерти всичко ще се реши от сътрудничеството между международните космически агенции и частния сектор, които могат да спечелят от ресурсите, които се намират на спътника.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: