Отидете към основна версия

2 379 10

САЩ и Русия ще строят база на лунна орбита

  • луна-
  • станция-
  • дийп спейс гейтуей

Технологичният принос на страните и финансовото им участие ще бъде обсъдено на следващия етап на преговорите

Снимка: Shutterstock

Ръководителите на руската и американската космически агенции се договориха да бъде създадена станцията "Дийп спейс гейтуей" на лунна орбита, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление пред журналисти на генералния директор на Роскосмос Игор Комаров на международния конгрес по астронавтика в Аделаида.

"Договорихме се съвместно да участваме в проекта за създаване на новата международна окололунна станция "Дийп спейс гейтуей" - каза Комаров. - На първия етап ще строим орбиталната част, с по-далечна перспектива да бъдат използвани отработените технологии на повърхността на Луната, а впоследствие - на Марс. Извеждането на първите модули е възможно към 2024-2026 г."

Технологичният принос на страните и финансовото им участие ще бъде обсъдено на следващия етап на преговорите.

През юни тази година Комаров каза пред журналисти, че Русия планира да стане основен партньор в създаването на окололунна станция заедно с НАСА и Европейската космическа агенция.

Проектът за лунна орбитална станция се разработва в два варианта - с два малки жилищни модула или един по-голям. И двете концепции предвиждат на станцията да работят четирима души.

Разглеждат се и два варианта за разполагането на станцията - на високоелиптична орбита и на ниска орбита на около 100 км над повърхността на Луната. Първата може да се използва за изпращане на кораби в далечния космос, а втората - за експедиции на повърхността на Луната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: