Отидете към основна версия

6 180 11

ФБР вербувало руски олигарси да доносничат за Путин

  • владимир путин-
  • олигарх-
  • фбр-
  • пол манафорт-
  • олег дерипаска

Вашингтон опитвал да привлече включения в списъците със санкции Олег Дерипаска

Снимка: БТА/АР

ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ безуспешно са опитвали да вербуват за информатор включения в списъците със санкции руски олигарх Олег Дерипаска, пише в. The New York Times.

Американски държавни лица са направили подобни опити на два пъти — през 2014 и 2016 година. Вашингтон е искал да получи информация за организираната престъпност в Русия и за помощта, която евентуално е получил от Москва президентът Доналд Тръмп по време на своята предизборна кампания.

В замяна на Дерипаска е предлагано съдействие получаване на виза за влизане в САЩ. Имало дори случай, при който агенти на ФБР посетили къщата на руския олигарх в САЩ и директно опитали да го притиснат на тема "Пол Манафорт".

Припомняме, че точно във връзка с Украйна и Янукович Манафорт, бивш ръководител на кампанията за президент на Тръмп, получава плащания, които не декларира надлежно пред данъчните в САЩ, а това му донесе присъда по 8 от 18 обвинения.

Самият Дерипаска е твърдял пред американските служби, че не приема теориите им за т.нар. руска намеса в изборния процес в САЩ. Олигархът е уведомил руските власти за опитите да бъде вербуван.

Според неназован източник опитите да бъде вербуван Дерипаска са били част от далеч по-мащабна операция, в рамките на която американските служби са направи опит да "пробият" още няколко руски бизнесмени. И при тях обаче американците са ударили на камък.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Руски олигарх спасявал агент на ФБР в Иран

    Руският олигарх Олег Дерипаска спасил агент на ФБР в Иран, съобщи Hill TV. Той е участвал в акцията по спасяването на бившия агент на ФБР Робърт Ле ...
    03.07.2019
    2 170
    6
  • Путин може да уволни Медведев

    Руският президент Владимир Путин може да уволни премиера Дмитрий Медведев, съобщиха местни медии. Медведев предложи реформа в пенсионната реформа н ...
    28.08.2018
    6 166
    21
  • Вижте как почива Владимир Путин (СНИМКИ)

    Руските власти разпространиха снимки как си почива президентът Владимир Путин. Държавният глава отиде на планина в Сибир, в компанията на министъра на ...
    28.08.2018
    12 475
    46
  • Игра на нерви между САЩ и Русия

    Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков изрази съжаление от решението на САЩ да прекратят финансирането по договора "Откри ...
    14.08.2018
    5 309
    2