Отидете към основна версия

4 152 23

Русия засега е пас за Ормузкия проток

  • оман-
  • ормузки проток-
  • русия-
  • иран-
  • сащ-
  • мосад

Москва не смята да засилва военното си присъствие в района

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Русия няма намерение да засили военното си присъствие в района на Ормузкия проток след неотдавнашните нападения срещу петролни танкери там. Това заявява председателят на комисията по отбрана в Държавата дума Владимир Шаманов, цитиран в "Известия". Руски кораби не са застрашени, тъй че няма и предпоставки за засилване на мерките за сигурност, обяснява той.

Москва и Пекин засега се въздържат от прибързани решения по модела на Вашингтон, отбелязва "Известия".

Междувременно САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия изпратиха вече допълнителни сили в Оманския залив - уж за да охраняват корабите им от иранската заплаха. Другите европейски страни обаче изобщо не реагираха на явната провокация срещу Иран; съответно инцидентът едва ли ще развали отношенията им с Ислямската република, убедени са експерти, говорили пред изданието.

Германският външен министър Хайко Маас например публично изрази недоверие към представените от САЩ доказателства, че Техеран е замесен във взривяването на двата танкера. Според ориенталиста Владимир Фитин реакцията на Берлин за пореден път доказва, че западните европейци няма толкова лесно да се откажат от партньорството с Иран.

"Изявленията на САЩ, че Техеран е замесен в атаките, са също тъй фалшива новина като изявленията им, че правителството на Башар Асад използвало химически оръжия - заявява експертът. - Западните европейци не са толкова слепи, че да кълват на всяка стръв, подхвърлена от Вашингтон. Всички те чудесно схващат, че това е бездоказателствено обвинение, затова, както и в случая с ядрената сделка, няма бързешком да скъсат с Иран."

Фитин не очаква ЕС да предприеме санкционен натиск срещу Техеран, поне докато приключи международното разследване на нападенията в Оманския залив. Освен това изразява съмнения, че зад тях може да стоят израелците. При все че "Мосад" има в актива си подобни операции и по принцип за Израел ще е изгодно да отслаби Иран, използването на магнитни мини е прекалено груб метод от техническа гледна точка, смята той.

Според мен израелците водят по-сериозни и обмислени операции. Възможно е зад атаката да не стои някоя държава, а отделна групировка или компания, добавя аналитикът.

Интересно е също как ще се държат в "танкерната конфронтация" играчи като Катар и Оман, поддържащи здрави връзки с Иран, пише "Известия".

Оман винаги е твърде предпазлив в ситуации от този род и едва ли ще рискува отношенията си с Техеран или Рияд, обяснява наблюдателката Елена Супонина.

"Тъкмо напротив - оманската равноотдалеченост, трезвата оценка за събитията ще се търсят крайно много за посредничество между Иран и страните от Персийския залив или САЩ, каквото е необходимо точно сега", подчертава тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Пентагонът изпраща още войници в Близкия изток

    Екипът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп ще проведе среща, за да обсъди увеличаване на военното присъствие в Близкия изток, ин ...
    17.06.2019
    1 499
    17
  • Русия предупредиха САЩ за Иран

    Русия призовава САЩ да дочакат резултатите от разследването по инцидента в Оманския залив и да не обвиняват произволно Иран, заяви прессекретарят на р ...
    17.06.2019
    13 591
    51
  • САЩ: Не искаме война с Иран, но...

    САЩ не искат да влизат във война с Иран, но ще предприемат всичко необходимо, включително дипломатически стъпки, за да гарантират безопасно корабоплав ...
    17.06.2019
    4 569
    23
  • Русия бие тревога: Всички да се успокоят!

    Москва заяви, че няма алтернатива на установяването на диалог за уреждане на ситуацията около инцидента с танкерите в Оманския залив и призова към сдъ ...
    14.06.2019
    22 917
    105
  • Тръмп: Иран го е направил

    Американският президент Доналд Тръмп нарече Иран "страна на терора" и добави, че отговорността на Техеран за нападенията срещу танкерите в О ...
    14.06.2019
    4 032
    30
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания