Отидете към основна версия

6 746 75

X-59: Революцията на хиперзвуковия самолет

  • x-59-
  • хиперзвуков самолет-
  • самолет

По-бърз и по-тих от Конкорд

Снимка: Wikipedia

Нов модел хиперзвуков самолет може да значително да намали времето за международни полети, съобщи Express.

Новият модел носи името X-59. Той е конструиран от Lockheed Martin и НАСА.

Основно негово предимство е намаляването на шума. Самолетът е подобен на Конкорд, но това преимущество може да го превърне във водещ в транспорта.

Самолетите Конкорд се ограничаваха да летят основно над океана, тъй като нивото на шума означаваше, че могат да преминат звуковата бариера далеч от населените места. С новата технология нивата на шума достигат само 75 децибела.

Смята се, че новият самолет може да намали средно време за полет между Лондон и Австралия два пъти през следващите години.

Предполага се, че X-59 може да развива по-бърза скорост от Конкорд. Припомня се обаче, че френската компания не успя да постигне бизнес успех и предлагаше много високи цени на билетите.

НАСА вече работи по реализирането на хибридни електрически и водородни двигатели, които биха ограничили изгарянето на гориво от свърхзвуковите самолети.

Самолетът трябва да бъде завършен през 2022 г., след което ще бъдат проведени двугодишни тестове с американски пътници, за да се установи, дали те ще възприемат новия самолет.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини