Отидете към основна версия

4 785 45

Борис Джонсън отново печели убедително! Следва Брекзит

  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • ес

Премиерът вероятно ще успее да прокара в парламента предоговорената от него сделка и Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 януари

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Екзит пол непосредствено след приключването на британските общи избори показва, че Консервативната партия на Борис Джонсън е на път да ги спечели с убедително мнозинство. Проучването показва, че консерваторите ще спечелят 368 места в Камарата на общините – 50 повече, отколкото през 2017 година при окончателното преброяване на гласовете. Лейбъристите са втори с 191 места, което е отстъпление със 71 места.

Следват Шотландската национална партия – 55 места, либералдемоктратите – 13 и нито едно място за партията „Брекзит". Трябва да се уточни все пак, че това са само прогнозни резултати. Картината може да бъде по-различна след окончателното преброяване на гласовете.

Ако консерваторите спечелят очакваното солидно мнозинство, това означава, че премиерът Борис Джонсън не би трябвало да има проблем да прокара в парламента предоговорената от него сделка и Обединеното кралство да излезе от ЕС на 31 януари.

Това означава също така, че страната ще бъде управлявана през следващите 5 години от правителство на консерваторите. А за лейбъристите това ще бъде четвърта поредна загуба в общи избори. Първа на прогнозните резултати реагира министърът на вътрешните работи Прити Пател, която каза, че ако те са верни, първото нещо ще бъде да се реши въпроса с Брекзит и да се премине към останалите приоритети за хората.

След оповестяването на прогнозните резултати курсът на лирата скочи с над 2 процента и достигна 1,347 долара. Тя поскъпна с 1,4 процента и спрямо еврото до 1,205 евро за лира.

Европейските лидери приветстваха факта, че победата на британските консерватори на изборите дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Според шведския премиер Стефан Льовен резултатът от гласуването означава, че сега ще се премине към раздялата. Има 11 месеца, за да се договори сделка, каза Льовен.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: