Отидете към основна версия

1 931 14

Хиляди аплодираха Сергей Тихановски, който празнува рожден ден в затвора край Минск

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • сергей тихановски

Ангела Меркел призова за спиране на насилието срещу демонстранти, освобождаване на политическите затворници и национален диалог в Беларус

Снимка: БГНЕС/ЕРА

10-ти ден на протести в Беларус. Огромно множество демонстранти днес се събраха, за да поискат освобождаване на политическите затворници. Днес основният опозиционен лидер Сергей Тихановски, празнува рожден ден в затвора край Минск. 

Хиляди поеха на шествие от площад Независимост в центъра на Минск към затвора Окрестина с искане за освобождаване на политическите затворници. Според местните медии 6 000 души са арестувани от началото на протестите след президентския вот. Не е ясно колко от тях са освободени. С червено-бели балони в ръка, с цветовете на опозицията, демонстрантите пляскаха и скандираха „Честит рожден ден“ за Тихановски.

По повод рождения ден на съпруга си, Светлана Тихановска публикува ново видеопослание от Литва:

"Един човек държи страната в страх от 26 години, един човек ограби беларусите от избор. Съпругът ми Сергей Тихановски ме помоли да ви предам думите му, както и тези на останалите политически затворници. Продължавайте напред! Не стойте, а направете всичко, за да изживеете живота си в държавата си. Честит рожден ден, Сергей!"

Сергей Тихановски беше арестуван на 29 май. Беше му отказана регистрация като кандидат президент и съпругата му Светлана - домакиня до преди ареста, се кандидатира за държавен глава. 

Руският президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона. Путин е обявил за неприемлива всяка намеса във вътрешните работи на Беларус, а Меркел призова за спиране на насилието срещу демонстранти, освобождаване на политическите затворници и национален диалог. 

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: