Отидете към основна версия

2 618 46

Диктаторът Лукашенко: Западът финансира протестите у нас

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • диктатор-
  • протести-
  • финансиране-
  • избори

Лукашенко отказва да признае, че някой би протестирал "безплатно" срещу него

Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко призова западните лидери, обсъждащи ситуацията в Беларус, най-напред да обърнат внимание на проблемите в собствените си страни. Според него протестите в страната са финансирани отвън.

„Ръководителите на западни държави ни предлагат преговори, разговори. А междувременно си прокарват своята линия. Бих ги посъветвал: преди да ни сочат с пръст, да впишат в дневния ред на своите съвещания въпросите около "жълтите жилетки" във Франция, ужасните безредици в САЩ. Бих искал те на първо място да разгледат протестите срещу коронавирусната изолация в Германия и други страни от Европа”, каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Президентът говори на заседание на националния съвет за сигурност. Западът продължава да финансира уличните протести и безредици в Беларус, твърди Лукашенко. "Естествено няма как да проследим всички средства, идващи тук. Защото твърде много средства идват като пари в брой. Ние обаче знаем това и ще се концентрираме върху този въпрос", посочи Лукашенко.

В Беларус се провеждат многохилядни протести след изборите в страната, на които Лукашенко обяви, че е събрал 80% от вота. Според опозицията обаче резултатите са манипулирани и не трябва да бъдат признати. Беларус е наричана последната диктатура на Европа заради репресивните подходи на властта в лицето на Лукашенко, продължаващи дълги години.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: