21 Август, 2020 21:30 3 807 20

Полицаите, които отказаха да служат на Лукашенко: "Не искахме да бием беззащитни хора"

  • беларус-
  • александър лукашенко

На 18 август президентът на Беларус подписа указ за награждаването на повече от 300 полицаи с медал за "безупречна служба"

Полицаите, които отказаха да служат на Лукашенко: "Не искахме да бием беззащитни хора" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите в Беларус бяха потушени със сила. "Това си беше истинска война срещу невъоръжени хора. Напуснах, защото не исках да бия хората по улиците", казват няколко бивши полицаи, отказали да служат на Лукашенко.

 

На 18 август Александър Лукашенко подписа указ за награждаването на повече от 300 белоруски полицаи с медал за „безупречна служба“. От вътрешното министерство твърдят, че това няма нищо общо с действията на полицията по време на протестите, започнали на 9 август, тъй като подготовката за награждаването била започнала още през март. Междувременно от силовите ведомства започнаха да уволняват служители заради последните събития. В социалните мрежи някои от тях поместват видео обръщения към бившите си колеги, направени от тях снимки и други документи. Защо те предприемат тази стъпка и от какво се опасяват? ДВ се свърза с няколко от уволнените полицаи.

"Давали сме клетва пред народа"

Сътрудник на Следствения комитет на Беларус, когото условно ще наречем Владимир (истинското име се пази в редакцията), казва за ДВ, че протестиращите в неговия град са били разпръснати със сила. „Видео е запечатало как при задържането на човек, паднал на колене, полицаите го налагат с палки. Разговарях с полицай, участвал в сцената, и бях впечатлен от начина, по който той разказва за случая“, споделя Владимир.

Самият Владимир предложил да се свика събрание на офицерския и ръководния състав на Следствения комитет, за да се обсъдят действията на силите за сигурност по време на мирните акции. „Преди всичко става дума за това, че са били извършени редица престъпления, които в друг момент щяха веднага да станат обект на подробно разследване. Но този път реакция  нямаше, а ние сме давали клетва за вярност пред народа. Тук явно играят роля политически интереси, а не спазването на закона“, казва Владимир.

Неговото предложение било отхвърлено, а самият той бил отстранен от работа и в момента се извършвала служебна проверка на действията му. Възможно е след 17-годишна служба Владимир да бъде уволнен за „дискредитиране“ на Следствения комитет. Пред ДВ той споделя, че се страхува за себе си и за семейството си. „Убеден съм, че когато отмине сегашната криза, настоящето правителство ще подложи на някакъв вид репресии както мен, така и онези мои колеги, които постъпиха на същия начин“, казва той.

"Тръгнах си, защото не исках да бия хората"

Съгласен с това е и капитанът от милицията Егор Емелянов. Бившият служител на охранително звено към вътрешното министерство в град Новополоцк също е прослужил 17 години и е искал да се пенсионира предсрочно още преди изборите.

Но му отказали с аргумента, че трябва да изкара службата си докрай. В противен случай трябвало да върне еднократното парично възнаграждение от около 2 500 долара, изплащани като стимул за сключването на договори за дългосрочна служба. 

„Имам семейство, всички живеем на кредит, включително жилището ни е на изплащане, затова беше трудно решение. Но след събитията от 9 и 10 август вече нямах никакво съмнение - разбрах, че не мога повече да служа. Това беше истинска война срещу беззащитни хора".

Емелянов казал на началниците си, че няма да излезе навън, за да гони и бие протестиращите, дори и да му бъде наредено. „Щом е така, предупредиха ме те, няма да се разделим с теб по живо по здраво. Тогава аз просто оставих служебната си карта и казах, че повече няма да се явя на работа."

Емелянов твърди, че никога не е участвал в силови акции срещу мирни демонстрации, такива и не се били случвали преди това в Новополоцк. По думите му, местните служители на реда и сега не са прилагали сила, нито са използвали оръжие. Насилието било дело на изпратени от другаде военни подкрепления и на отряди на ОМОН, казва той.

След като капитанът напуснал, уволнили петима от неговите бивши подчинени. „Чух ръководството да тръби, че съм се продал на Европа за пари. Страхувам се, притеснявам се и за семейството си. Ако тези хора се задържат на власт, ме очакват големи проблеми", казва Емелянов.

"Разбрах, че нямам място в системата"

Свой личен избор е направил и подполковникът от милицията Александър. „След като видях снимки на хора, пребити от органите на реда, разбрах, че повече нямам място в системата", казва той за ДВ. По думите му, хората очаквали изборите като празник, но вотът им останал незачетен. „Не твърдя, че съм видял как фалшифицират резултатите. Но хората от избирателната комисия се страхуваха да излязат на улицата, не можеха с нищо да си обяснят изборните резултати, просто седяха и плачеха", разказва подполковникът.

Изборите и събитията след тях окончателно убедили Александър да подаде молба за напускане. „Видях с очите си какви хора излизат от ареста на улица „Окрестина" в Минск. Не на това сме учили курсантите, не за това сме служили", добавя той. По никой начин Александър не може да си обясни сегашната жестокост на органите на реда. „Ние сме един народ и не бива да се противопоставяме едни на други или да се избиваме", казва още той. 


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    39 9 Отговор
    А протеста в Берлин срещу грип ограниченията как приключи, да не би в Берлин полицията да седя с ръце в джобовете?
  • 2 МВРО

    44 6 Отговор
    Тамошните полицаи били по-умни от нашите.

    Да сте чули тук някой милиционер да се отрече от Бойко?!

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 3 КОНТРАТА

    42 12 Отговор
    Сороси в Беларус няма да ви се получи!
  • 4 Верно ли

    29 10 Отговор
    Мммм, започнаха с трогателните сними и истории. Много пъти сме ги виждали вече разни девойки прегърнали полицаи.
  • 5 Монгола

    26 12 Отговор
    Фотоса от абитурентски бал в Минск пратили са ОМОН да охранява събитието. Лошо соросня лош опит за манипулация!!!
  • 6 Спирам да чета

    29 8 Отговор
    щом в заглавието прочета DW.
  • 7 Бай Ганьо

    6 2 Отговор
    Търси се СЕРПИКО......българският Франк СЕРПИКО.....Навсякъде се търси.В полицията,прокуратурата.....НАВСЯКЪДЕ.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Hoho Boho

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "МВРО":

    Нашите полицаи са българи и виждат какво се случва в държавата ни.
    Поведението им зависи от техния морал.

    Коментиран от #10

  • 10 Хихихи

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    Куки, и морал !!!!!!!!!!!!!!!???????????????
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тук някой много мръсно лъже!!!

    9 2 Отговор
    лукашенко каза , че са му давали първо 90 милиона, после 900 милиона да затвори народа си като уж за " корона" !той отказал! единственият, който отказал парите на маймуните от " сзо" !!! другите всички взимали, вкл. бг! учете деца руски, немски и френски езици! другите са бейзик езици, за да знаете истината!!!!
  • 13 Истината

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "МВРО":

    Разликата е, че ЕС и НАТО са в БГ, окупирали са едните икономически, другите военно БГ.
    Тази е целта на всички цветни революции.
    Беларус я чакат: глад, бедност, корупция, олигарски, закриване на предприятия и заводи, безработица и мечтата на Хитлер роби за белите европеици.
    Тогава Хитлер мечтаеше роби от Русия, но само за Германия, сега бившите колонизатори от Англия, Франция, Нидерландия, Испания си поделят робскта мечта на Хитлер.
  • 14 Бъдещето им

    8 2 Отговор
    Като не искат да служат на Лукашенко - след година, две ще слугуват на Сорос, и ще берат ягоди в Англия.
  • 15 СТАЛИНка георгиева

    6 2 Отговор
    Соросовите указания са в пълно действие
  • 16 Иван

    6 6 Отговор
    Преди 15 години заминах на работа във Великобритания. 2005 си спомняте атентатите в Лондон. Живеех на квартира с две беларуски и беларус, които още тогава се смееха с неудобство и обясняваха какъв негодник е Лукашенко. 15 години по-късно, Вождът все още е начело на страната! Не сте ли свикнали с болшевизма?! Резултатите винаги са в полза на избраника на Партията, с тази разлика че сега Лукашенко е Партията. В България винаги подкрепата беше от 99% с 1 въздържал се и този въздържал се се подлагаше на тормоз и подигравки. Така е и в днешен Беларус, където противниците на режима се смазват с натиск на работното място, КГБ започва да задава въпроси, а някои изчезнаха безследно. И вие наричате това "соросня"?!
  • 17 незнайко

    3 1 Отговор
    СИСТЕМАТА е взаимствана от научнофантастичен филм и се превръща в ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ !!! НЯКОЙ НИ ВОДИ ЗА НОСА !!!
  • 18 Един народ

    7 2 Отговор
    В три държави - в Русия, в Украйна (МалоРусия и НовоРусия) и в БелоРусия. Какво казва полицайчето: "Ние сме един народ и не бива да се противопоставяме едни на други или да се избиваме." Разбрал е истината, но не съвсем. Елцин, Шушкевич и Кравчук извършиха конституционен преврат на 08.12.1991 г. в Беловежката гора и разтуриха СССР против волята на народите на СССР, които с мнозинство от 78% гласуваха за запазването на СССР. Единствената легитимна държава на територията на СССР е Русия, защото е правоприемник на СССР с всичките му дългове и позитиви. Путин, обаче е мухльо и ортак със световното задкулисие. Сталин, на негово място, да е възстановил СССР още през 2000 г. и подводницата "Курск" изобщо нямаше да потъне, защото не просто „потъна”, а беше потопена, заради спасителната роля, която изигра в полза на Сърбия по време на престъплението срещу човечеството - натовски бомбардировки над мирни хора, през март, април и май 1999 г.
  • 19 Подуене

    3 0 Отговор
    Дойче Зеле
  • 20 Българин

    2 0 Отговор
    Тия глупости ги пишеха същите за Украина. Народа не може във вид на тълпа да решава. Винаги после ще е излъган. И нас излъгаха 1989 и окрадоха всичко, бяхме и сме бедно мачкано население.... Като няма нормални лидери, така ще е!