Last news in Fakti

20 Август, 2020 07:04 3 779 21

Лукашенко заплаши протестиращите, Русия обяви дали ще се намеси

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • избори-
  • протести-
  • русия-
  • ес

Страните от Европейския съюз не признават резултата от президентските избори

Лукашенко заплаши протестиращите, Русия обяви дали ще се намеси - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди, че ще предприеме сериозни мерки срещу демонстрантите, протестиращи срещу управлението му. Той за пореден път обвини Запада, че подстрекава вълненията в страната, съобщи AP.

Лукашенко се опитва да заздрави хватката си върху властта на фона на разрастващите се протести, които пламнаха след изборите. Беларуският президент посочи, че на опозиционните активисти, които създадоха Координационен съвет, за да преговарят за преход във властта и нови избори, може да бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Лукашенко заяви, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани. Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Координационният съвет на опозицията в Беларус настоява за признаване на състоялите се на 9 август избори в страната за недействителни и за произвеждането на нови. Страните от Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. "Изборите не бяха нито честни, нито свободни, и поради това резултатът от тези избори не може да бъде признат", каза Меркел на пресконференция след извънредна виртуална среща на върха на ЕС по въпроса.

Междувременно Кремъл също излезе с изявление по въпроса, предаде ТАСС. Кремъл обяви, че няма необходимост Русия да оказва военна или друга помощ на Беларус при вълненията заради спорните президентски избори там на 9 август и  Беларус също не вижда нужда от такава помощ от Русия. Дмитрий Песков посочи, че в Договора за колективна сигурност и договора за съюзна държава между Русия и Беларус има редица задължения за взаимопомощ, но понастоящем няма такава необходимост и беларуското ръководство споделя тази позиция. "Тук хипотетични разсъждения са абсолютно неприемливи, невъзможни", отвърна Песков, помолен да каже при какви обстоятелства такава помощ би била възможна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    8 25 Отговор
    Русия ако се намесва не знае на коя страна. Те харесват диктаторските режими, но точно Лукашенко им е като трън.

    Коментиран от #6

  • 2 да де

    31 5 Отговор
    Както вървят нещата току виж Беларус стане отново провинция на Русия каквато между другото в исторически план винаги е била.

    Коментиран от #12

  • 3 тъй каза шефа

    39 9 Отговор
    Всичките чужди наемници които подклаждат протестите там сега ще бъдат издирени и навряни в кучи з...к без да има на кого да се оплачат.
    Най вече поляци и украинци.
  • 4 РЕАЛИСТ

    43 5 Отговор
    Не съм бил никога фен на Лукашенко, но нещата трябва да са принципни. Всички чужди наблюдатели на изборите се подписват, че всичко е наред, а сега Европейския съюз заявява, че няма да признае изборите. Без да представят доказателства за това, правят изявление. Всичко свързано с държави, които не обичат е на принципа highly likely.
  • 5 другарят

    33 4 Отговор
    Ако в Германия наистина имаше честни и демократични избори, кравата Меркел наистина ли си вярва че щяха да я избират толкова години??
  • 6 Ха ха ха ха ха

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    А аз се чудех, защо Русия толкова харесва България, а виж ти.... то било, защото харесва диктаторските режими.

    Коментиран от #13

  • 7 Сталин и БМБ

    10 4 Отговор
    Не е важно колко гласуват и за кого. Важното е кой брои.
  • 8 Не се обяснявай

    6 21 Отговор
    Нека знаят българите какво ги чака ако има служебен кабинет оглавен от фигуранта Радев
  • 9 Сандо

    12 3 Отговор
    Някой дал ли е доказателства,че при изборите е имало нарушения на закона?Честни,свободни - това са морални категории и нямат отношение към законността на изборите!А ние добре помним признатите в България от ЕС избори - и инструктажа как се печели,и чувалите,и покупко-продажбата на гласове,и подправените протоколи,и бюлетините за подмяна,и решенията на съда,и онова повторно преброяване в Пловдив,след което никога повече съда не разреши да се отварят наново чувалите,защото резултатите се разминаваха драстично и още много неща помним от честните и свободни избори в Татковината.
  • 10 злобар

    6 2 Отговор
    Само батко Дончо да вдитне телефончето и поздрави Лукашенко и ще видите че всички ще утихнат и мирясат защото от Дончо по умен нема .
  • 11 Гост

    9 0 Отговор
    ЕС не признават резултатите от изборите, но затова пък ги признават Китай, Русия, Турция и почти всички бивши съветски републики, без Украйна разбира се. Но ЕС не признава за президент и Светлана Тихановская.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Русия не харесва България. Нашите политици водят 30 години анти руска политика. Думата харесване в политиката никак не е на място когато се отнася до взаимоотношения между две държави.
  • 14 Све

    9 1 Отговор
    Западът естествено няма как да признае изборите ! ЛУКАШЕНКО СИ ПОЗВОЛИ ДА НЕ ПРИЗНАЕ "ЕПИДЕМИЯТА КОВИД19" И ОПОВЕСТИ, ЧЕ СА МУ ПРЕДЛОЖИЛИ 900 МИЛИОНА ДОЛАРА .... !!!!!
  • 15 Българин

    4 10 Отговор
    Обзалагам се,че скоро ще избяга в русията. Той няма смелост да остане до края като Кадафи. Жалки руски диктаторчета.

    Коментиран от #21

  • 16 Дългата ръка на САЩ

    10 2 Отговор
    Кой го интересува какво признава Германия и Европейския съюз? в Беларус имаше избори и това е резултата! Всички видяхме как Европейския съюз под диктатурата на САЩ призна самопровъзгласил се президент на Венецуела! Аз пък не признавам изборите в Германия и ще се провъзгласи за президент на Германия дали ще ме подкрепят Европейският съюз и САЩ?
  • 17 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Според мен примерът Белорусия е много интересен и важен за нас и такива като нас.Първо,не е необходимо да бъдеш русофил за да водиш премерена политика с Русия.Второ поддържането на добри икономически отношения с Русия може да се окаже чного важен елемент за икономиката.Трето,ако един калпав и сприхав ръководител с диктаторски похвати като Лукашенко защитава националните интереси ,това може да се окаже по-добре отколкото от умен и демократичен ,за който националните интереси са нещо като шапката на китайския император!?И още нещо важно за нас -вижте протестите в Белорусия,хората излизат против Лукашенко ,но не веят нито знамето на ЕС ,нито знамето на САЩ -както /беше в Украйна напр.!?Това дали говори нещо за белоруското самосъзнание!
  • 18 Чичо

    7 1 Отговор
    Който не си продава държавата на запада и не им става пдлога е диктатор. Да ама не има мъже с тпки в гащите.
    .
  • 19 2020

    7 1 Отговор
    Не се месете ,там където не ви искат.Колкото до Русия и Беларус ,те ще се разберат без сащ и ес.Това са един народ -руснаци.Нито Дончо,нито фон дер Лайен имат думата.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: