Отидете към основна версия

3 780 21

Лукашенко заплаши протестиращите, Русия обяви дали ще се намеси

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • избори-
  • протести-
  • русия-
  • ес

Страните от Европейския съюз не признават резултата от президентските избори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди, че ще предприеме сериозни мерки срещу демонстрантите, протестиращи срещу управлението му. Той за пореден път обвини Запада, че подстрекава вълненията в страната, съобщи AP.

Лукашенко се опитва да заздрави хватката си върху властта на фона на разрастващите се протести, които пламнаха след изборите. Беларуският президент посочи, че на опозиционните активисти, които създадоха Координационен съвет, за да преговарят за преход във властта и нови избори, може да бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Лукашенко заяви, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани. Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Координационният съвет на опозицията в Беларус настоява за признаване на състоялите се на 9 август избори в страната за недействителни и за произвеждането на нови. Страните от Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. "Изборите не бяха нито честни, нито свободни, и поради това резултатът от тези избори не може да бъде признат", каза Меркел на пресконференция след извънредна виртуална среща на върха на ЕС по въпроса.

Междувременно Кремъл също излезе с изявление по въпроса, предаде ТАСС. Кремъл обяви, че няма необходимост Русия да оказва военна или друга помощ на Беларус при вълненията заради спорните президентски избори там на 9 август и  Беларус също не вижда нужда от такава помощ от Русия. Дмитрий Песков посочи, че в Договора за колективна сигурност и договора за съюзна държава между Русия и Беларус има редица задължения за взаимопомощ, но понастоящем няма такава необходимост и беларуското ръководство споделя тази позиция. "Тук хипотетични разсъждения са абсолютно неприемливи, невъзможни", отвърна Песков, помолен да каже при какви обстоятелства такава помощ би била възможна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: