26 Август, 2020 15:10 2 875 11

Русия ще пази Лукашенко, защото Беларус е буфер

  • беларус-
  • буфер-
  • нато-
  • русия-
  • александър лукашенко-
  • милен керемедчиев

Не се очаква смяна на политическата система в Минск, каза българският дипломат

Русия ще пази Лукашенко, защото Беларус е буфер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Политическата ситуация в Беларус не дава основание да смятаме, че предстои смяна на режима. Това каза в предаването "Преди всички" по БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Сигурно Лукашенко ще направи някакъв компромис, но това не означава отстъпване на президентския мандат, посочи Керемедчиев. 

„Колкото и да са многобройни протестите, реално няма лице на тези протести. В момента даже да се получи амнистия на някои опозиционни лидери, те няма да имат възможността да станат лице и знаме на протеста.“ Лукашенко просто прекали, смята Керемедчиев. „С всичко прекали. Той наистина се изживява като диктатор. Като всеки самовглъбил се в себе си и в своите успехи диктатор, той изключително трудно възприема външно мнение. Той е заобиколен от сътрудници и клакьори, които му подгласят колко велики са неговите стратегии. Това самозабравяне вече достигна до степен на прекипяване", коментира бившият заместник-министър.

Русия не се е стреснала от случващото се в Беларус, изтъкна Милен Керемедчиев, който тълкува това като знак, че не се очаква смяна на политическата система в Минск. Не можем да очакваме украинския сценарий в Беларус, макар че аз не го изключвам, допълни Керемедчиев.  „Не сме видели раздвижване на тези зелени човечета, които видяхме в Украйна преди няколко години. Според мен самият Путин е спокоен, че да, Лукашенко не е най-добрият и надежден партньор, те имаха много пререкания, той не е най-желаният партньор на Русия, но в момента е единственият партньор. При всички положения Русия ще го пази. Беларус изцяло влиза във военната стратегия на Русия относно своите външни граници със страните членки на НАТО. Русия създава буферни зони или анклави около себе си и държави, които биха предизвикали напрежение по границите.“

Стратегически погледнато, Беларус стои на ключово място, отбеляза още в анализа си Милен Керемедчиев. „Срещу нея е Полша – най-голямата източноевропейска държава, най-проамерикански настроеният съюзник на НАТО. Полша е острие на НАТО в Източна Европа и Беларус играе жизнено важна роля да е буфер между все повече нарастващата военна мощ на Полша, разбира се и балтийските държави, но там повече говорим за участие на чуждестранни сили.“ Икономически санкции на ЕС срещу Беларус има от 2004 г. Европейският съюз няма много лостове и механизми за подпомагане, освен финансови, подчерта Милен Керемедчиев. „Тоест ние, европейските данъкоплатци, отново ще плащаме за политики, които ЕС иска да наложи в Беларус.“


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    20 6 Отговор
    Мисля, че е нормално. Както САЩ си пазят Борисов, така Русия да си пази Лукашенко. Нищо ново в поведението на големите държави. За тях е важно в съответната държава да се съобразяват с геостратегическите им интереси. А оттам нататък - демокрация ли е, или диктатура, изборите честни ли са, или фалшифицирани, съответните управляващи дали са морални или корумпирани - всичко това много слабо ги интересува.
  • 2 Бай Манчо

    17 6 Отговор
    Посредствен анализ , един ученик би го направил по добре - и кои са тези анклави за които говори това "гуру" ? Украйна ? или Полша ? или Балтийските пинчери ? или Румъния ? Нали Нато нямаше да се разпространява на изток ? За нашите "ястреби" като плювню , ал йо пасето и крдалата няма смисъл да споменавам те и без това ще са съгласни и ще приемат всичко което им подхвърлят от козяк .
  • 3 Дълбоко Виждащ

    5 14 Отговор
    лукашенко е мразен от Беларусите,така както борисов от Българите!В Беларусия ще има кръв,вероятно и в бг...За Беларусия не са проблем западните сили,а омразата на обикновенните данъкоплатци към диктаторът!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МНОГО ПРОСТО

    4 8 Отговор
    ПАДНЕ ЛИ БЕЛАРУС ПАДА И МОСКВА КАК МИСЛИТЕ МОСКВА ТОЛКОВА ТЪПИ ПРЕДАТЕЛИ ЛИ СА?ПРОДАДОХА УКРАЙНА ПЛАТИХА ЦЕНАТА СЕГА ИМ СВЕТНА ЛАМПИЧКАТА ЧЕ СЛЕДВАЩАТА Е МОСКВА!
  • 7 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дълбоко Виждащ":

    Объркал си се ,изтъквайки паралела между Лукашенко и Борисов.Първо,Батката няма офшорни сметки или такива в САЩ и Лондон.Нашият премиер слуша внимателно евроатлантическите си господари защото ,ако сбърка в картинката -изгоря демократичната валута .И второ,не Лукашенко е от соросоидния отбор ,в който членува Борисов ,а опопентката му -Тихановская.Тя вече се срещна с режисьора на всички цветни революции в наше време -Бернар Леви.
  • 8 Максим

    7 0 Отговор
    Никой не е питал европейските данъкоплатци дали са съгласни да спонсорират държавния преврат в Белорус .От Брюксел вече изпратиха 53 милиона долара за протестиращите в Минск.
  • 9 Историк

    5 5 Отговор
    Ако Борисов и малко приличаше на Лукашенко, тая платена паплач на кръстовищата да са вече в затвора, а тримата Отровни глупаци да са в лагер, някъде в Сибир. И тия разхождащи се вечер, изсипвайки риба, хвърляйки яйца по министерствата да са в болници със счупени крайници и комоции

    Коментиран от #11

  • 10 МАРА

    4 1 Отговор
    ЗНАЕСЕ ЕВРОСАУЗА Е ДАЛ 6 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА РАЗМИРИЦИ В БЕЛАРУСИА ЕТО С ТОВА СЕ ЗАНИМАЖА САУЗА ХАОС И СА ДОВОЛНИ ЦИАЛА ГЕРМАНИА ГО ЗНАЕ НО БГ ТИХО ЦЕНЗУРА
  • 11 КОПАница

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Ако,Ако,Ако...😂Ако ти се беше родил в Русия или Бела-РУС сега щеше да ни занимаваш със други глупости.
Новини по държави: