Отидете към основна версия

7 970 63

Русия: Наблюдават всеки, навсякъде и по всяко време

  • алексей навални-
  • русия-
  • цифров гулаг-
  • технология-
  • камери-
  • наблюдение-
  • шпионаж-
  • протести-
  • владимир путин

Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни

Снимка: Shutterstock

"Участниците в протестите в Москва често биват арестувани едва след известно време. С приложението за лицево разпознаване на софтуерната компания NtechLab властите контролират всички, защото никой не трябва да се чувства в безопасност дори седмици, месеци или години след протестите", пише публицистът Николай Клименюк в германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде bTV.

По време на неотдавнашните протести в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални, който се намира в наказателна колония, мнозина бяха изненадани, че, за разлика от предишни протести, те не бяха бити от полицията и нямаше обичайните масови задържания. Въпреки това някои участници все пак са арестувани след дни у дома, на улицата или на работното място, те са идентифицирани с помощта на лицево цифрово разпознаване, посочва Климентюк.

"Използването на подобен софтуер за тормоз на недоволни граждани има дълга история. Тя започва през 2011 г. с масовите демонстрации срещу фалшифицираните парламентарни и президентски избори, които са заснемани с видеокамери“, пише той. Тогава служителите на правоприлагащите органи са облечени в цивилни дрехи, въоръжени с видеокамери и заснемат почти всичко от случилото се. По-късно записите служат като „доказателство“ в наказателни процеси, които са продължили до 2019 г. Камерите за наблюдение с автоматично лицево разпознаване са използвани официално за първи път на демонстрация, организирана от Навални по случай Деня на Русия на 12 юни 2017 г.

Забавното приложение, което се превърна в „Троянски кон“ за руските граждани

Името на приложението, с което е възможно всичко това, е FindFace, което стартира със забавно съдържание – всеки може да качи снимка на негов познат и софтуерът веднага ти изпраща съобщение как се казва той. По онова време разработчикът на приложението Артьом Кухаренко и бизнес партньорът му Александър Кабаков не се уморяват да повтарят, че техният продукт може да направи революция в индустрията за запознанства. FindFace използва около 300 млн. профила на потребителите на социалната мрежа VKontakte, популярна в бившия СССР. Първоначално създателите на приложението обмислят да използват софтуера си за персонализиран маркетинг, но в крайна сметка NtechLab решава да си сътрудничи с правителството. В интервю основателят на компанията Кухаренко заявява, че "сигурността е по-важна от защитата на личния живот".

„Биг Брадър“ наблюдава всеки, навсякъде, по всяко време

В рамките на амбициозна програма в Москва са инсталирани почти 190 хил. камери за наблюдение, включително на всеки вход на жилищна сграда, по улиците и в обществения транспорт. До преди две години само 4000 от тях са свързани със системата за автоматично лицево разпознаване, но това се променя след януари 2020 г. и вече всички средства за наблюдение са свързани със системата. В Русия няма законови ограничения за използването на тази технология. В допълнение към лицата програмата разпознава дрехи, фигура и поза. Тя може да различи човек от тълпата и да проследи движенията му, без да се обърква дори от медицински маски, очила, перука и грим.

Технологията работи по следния начин - камерите заснемат "подозрително" лице, а полицейските служители в близост се уведомяват по телефона. Хората, които публикуват в социалните мрежи или споделят информация за предстоящи протести, също се идентифицират като „подозрителни“. Социалната мрежа VKontakte е особено уязвима по отношение на последствията, тъй като тя автоматично се сканира за такова съдържание. Но напоследък проблеми се появяват и заради публикации във “Фейсбук“ и „Туитър“, които преди това се смятаха за безопасни. Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Кой следи работата на следящите?

Последният обвиняем в подобно дело е Дмитрий Бученков, университетски преподавател и политически активист, който дори не е бил в Москва в деня на конфликта с полицията, за който е обвинен. Властите обаче твърдят, че гражданинът е бил разпознат от софтуер за лицево разпознаване - очевидно технологията е сгрешила. След година в предварителния арест, през 2017 г. той бяга в Литва, а през 2019 г. е осъден задочно на 2,5 г. затвор. Подобно на другите обвиняеми, той е бил издирван на видеозаписи с помощта на софтуер.

Не е известно колко още са случаите на неточно разпознаване, заради които невинни хора са били арестувани, съдени и наказвани. Липсата на механизми за контрол отваря широко вратата и пред възможности за всевъзможни злоупотреби от страна на тези служители от силовите органи, които могат да достъпват системата. В статията си немското издание посочва и друг проблем - знаем как Големия брат се оправя с антиправителствените протести, но върши ли някаква работа срещу конвенционалната престъпност? Клименюк дава конкретен пример: на 20 април (рожденият ден на Хитлер) еврейски културен център в Москва е вандализиран и опожарен. Макар около него да действа същата мощна система за следене и идентификация, вече 3 седмици делото се води срещу неизвестен извършител.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания