Last news in Fakti

19 Май, 2021 23:04 7 960 63

Русия: Наблюдават всеки, навсякъде и по всяко време

  • алексей навални-
  • русия-
  • цифров гулаг-
  • технология-
  • камери-
  • наблюдение-
  • шпионаж-
  • протести-
  • владимир путин

Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни

Русия: Наблюдават всеки, навсякъде и по всяко време - 1
Снимка: Shutterstock

"Участниците в протестите в Москва често биват арестувани едва след известно време. С приложението за лицево разпознаване на софтуерната компания NtechLab властите контролират всички, защото никой не трябва да се чувства в безопасност дори седмици, месеци или години след протестите", пише публицистът Николай Клименюк в германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде bTV.

По време на неотдавнашните протести в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални, който се намира в наказателна колония, мнозина бяха изненадани, че, за разлика от предишни протести, те не бяха бити от полицията и нямаше обичайните масови задържания. Въпреки това някои участници все пак са арестувани след дни у дома, на улицата или на работното място, те са идентифицирани с помощта на лицево цифрово разпознаване, посочва Климентюк.

"Използването на подобен софтуер за тормоз на недоволни граждани има дълга история. Тя започва през 2011 г. с масовите демонстрации срещу фалшифицираните парламентарни и президентски избори, които са заснемани с видеокамери“, пише той. Тогава служителите на правоприлагащите органи са облечени в цивилни дрехи, въоръжени с видеокамери и заснемат почти всичко от случилото се. По-късно записите служат като „доказателство“ в наказателни процеси, които са продължили до 2019 г. Камерите за наблюдение с автоматично лицево разпознаване са използвани официално за първи път на демонстрация, организирана от Навални по случай Деня на Русия на 12 юни 2017 г.

Забавното приложение, което се превърна в „Троянски кон“ за руските граждани

Името на приложението, с което е възможно всичко това, е FindFace, което стартира със забавно съдържание – всеки може да качи снимка на негов познат и софтуерът веднага ти изпраща съобщение как се казва той. По онова време разработчикът на приложението Артьом Кухаренко и бизнес партньорът му Александър Кабаков не се уморяват да повтарят, че техният продукт може да направи революция в индустрията за запознанства. FindFace използва около 300 млн. профила на потребителите на социалната мрежа VKontakte, популярна в бившия СССР. Първоначално създателите на приложението обмислят да използват софтуера си за персонализиран маркетинг, но в крайна сметка NtechLab решава да си сътрудничи с правителството. В интервю основателят на компанията Кухаренко заявява, че "сигурността е по-важна от защитата на личния живот".

„Биг Брадър“ наблюдава всеки, навсякъде, по всяко време

В рамките на амбициозна програма в Москва са инсталирани почти 190 хил. камери за наблюдение, включително на всеки вход на жилищна сграда, по улиците и в обществения транспорт. До преди две години само 4000 от тях са свързани със системата за автоматично лицево разпознаване, но това се променя след януари 2020 г. и вече всички средства за наблюдение са свързани със системата. В Русия няма законови ограничения за използването на тази технология. В допълнение към лицата програмата разпознава дрехи, фигура и поза. Тя може да различи човек от тълпата и да проследи движенията му, без да се обърква дори от медицински маски, очила, перука и грим.

Технологията работи по следния начин - камерите заснемат "подозрително" лице, а полицейските служители в близост се уведомяват по телефона. Хората, които публикуват в социалните мрежи или споделят информация за предстоящи протести, също се идентифицират като „подозрителни“. Социалната мрежа VKontakte е особено уязвима по отношение на последствията, тъй като тя автоматично се сканира за такова съдържание. Но напоследък проблеми се появяват и заради публикации във “Фейсбук“ и „Туитър“, които преди това се смятаха за безопасни. Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Кой следи работата на следящите?

Последният обвиняем в подобно дело е Дмитрий Бученков, университетски преподавател и политически активист, който дори не е бил в Москва в деня на конфликта с полицията, за който е обвинен. Властите обаче твърдят, че гражданинът е бил разпознат от софтуер за лицево разпознаване - очевидно технологията е сгрешила. След година в предварителния арест, през 2017 г. той бяга в Литва, а през 2019 г. е осъден задочно на 2,5 г. затвор. Подобно на другите обвиняеми, той е бил издирван на видеозаписи с помощта на софтуер.

Не е известно колко още са случаите на неточно разпознаване, заради които невинни хора са били арестувани, съдени и наказвани. Липсата на механизми за контрол отваря широко вратата и пред възможности за всевъзможни злоупотреби от страна на тези служители от силовите органи, които могат да достъпват системата. В статията си немското издание посочва и друг проблем - знаем как Големия брат се оправя с антиправителствените протести, но върши ли някаква работа срещу конвенционалната престъпност? Клименюк дава конкретен пример: на 20 април (рожденият ден на Хитлер) еврейски културен център в Москва е вандализиран и опожарен. Макар около него да действа същата мощна система за следене и идентификация, вече 3 седмици делото се води срещу неизвестен извършител.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    112 16 Отговор
    В Обора изобщо не следят, там ти правят досие което отива при работодателите и ако малко кривнеш не можеш да си намериш работа.

    Коментиран от #24, #55

  • 2 Пропагандистите на сороснята

    109 13 Отговор
    От Германия са точно полцейската държава където дори съществува шпионаж от комшиите срещу бонуси после от данъците. Нацизма никога не си е тръгнал от ФРГ!
  • 3 Сух

    66 11 Отговор
    А е лягай да спиш е, кви пак си ги надраскал. Не разбра ли, че си мисирка и по тва време вече трябваше отдавна да си заспал. И утре след хранилката да почваш да снасяш..
  • 4 Ние пак изоставаме

    49 7 Отговор
    Тук сме много назад използваме директно проследяване чрез хора, а камерите са само за доуточняване на извършеното престъпление
  • 5 Ушанката

    15 74 Отговор
    в русия цари сталиния ......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сух

    14 2 Отговор
    Хаааа
  • 8 някой си

    83 14 Отговор
    Джамбазов, аре престани с глупостите. Тоя Навални е никой в Русия. А такива системи има навсякъде.

    Коментиран от #62

  • 9 GnG

    79 6 Отговор
    Филма "Сноудън", разкрива как северно-американската държава САЩ "наблюдава" и подслушва ! :)

    Помним, че бяха ядосали и г-жа Меркел със слухтенето си ! :)

    "САЩ разгневиха Меркел заради подслушване" - статия в интернет
  • 10 Професора

    66 9 Отговор
    В Руската Федерация живеят 175 000 000 души това е комплимент за руските сшужби щом успяват да следят едновременно толкова милиони души. В Германия не ги следят и затова педофилите и ареаберите си вършат престъления които никога не биват разкрити!
  • 11 CNN

    70 8 Отговор
    Русия: Наблюдават всеки, навсякъде и по всяко време.
    Основната цел на системата е да накара всички да се чувстват несигурни. Това последното изречение си го измислиха соросите

    Коментиран от #12

  • 12 Монгола

    42 9 Отговор

    До коментар #11 от "CNN":

    Пред тия Оруел изглежда като аматьор на тема фантастика !

    Коментиран от #29

  • 13 3.14К

    53 8 Отговор
    Стига сте пускали статии за идиоти.Алгемайне, DW, да си пишат за местна употреба, какво ни ги набутвате на нас? Системата за лицево разпознаване се разработи и внедри за световното първенство по футбол. И много добре си ги разпознава, които са сгафили.
  • 14 Миро

    43 6 Отговор
    Претоплена манджа. Истинското следене става с парите. В Китай подготвят цифров юан. От миналата година. Тестват системата сега. Всеки може да участва в томбола. Ако те изберат получаваш цифров юан на стойност 30 $. И пазаруваш навсякъде. Това е тоталния контрол. И като махнат сегашните хартийки и си до там. Във всеки един момент могат да те занулят. Знаят какво купуваш,колко и къде. А сега заразен с ковид бил в автобус с около 20 пътника. Пътниците ги установяват за часове. Същото е и на запад. С тези телефони сме всички като яребици.
  • 15 Ммм...да

    21 10 Отговор
    Добра система.И тук трябва да се приложи.Сумати измет ще гние в пандиза.

    Коментиран от #26

  • 16 В.В.П.

    25 6 Отговор
    Даже късно ги въведе Рф,тези врътки с лицево разпознаване..В развитите,технологични и високоморални държави ,е от време,на ниво слухтене и наблюдение на държавния апарат.,първо ,и после ,,отрепките,,.Д.Дж.е кух ,та дрънка!..Има престъпление,има и наказание!!.
  • 17 крайно време е

    21 4 Отговор
    да се въведе класация на "мисирките". На победителите по една торба трици допълнително.
  • 18 Смърфиела

    20 4 Отговор
    Еми да честитиме на Бундес алгемайне цайтунг рожденият ден на Фюхрера на патерица. Всичко друго е лицемерие.
  • 19 Папата

    13 2 Отговор
    Китай заради икономическа и демографска криза щели да колонизират и имигрират в Сибир а забравят че Западен Китай е по слабо населен и от Сибир
  • 20 Красная Армия

    15 8 Отговор
    Скоро пристига да ви освободи от соросоидното фашиско робство пролетари със смели сърца събиратей се готови за бой!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Костова

    22 5 Отговор
    Хайде сега, Джамбазов се опитва да си играе с нашите емоции. Номерът минава при онези които не знаят руски и не ползват руски сайтове. Драматична снимка как омоновци са сграбили 14-15 годишен тинейджър.А какво е сторил, за да го повлещат така, Джамбазов няма да покаже. Ако децата си стоят в къщи, ходят по дискотеки или излизат с приятели вместо да посещават неразрешени митинги, на никой не му е интересно да разпознава лицата им и после да им чука на вратата.
  • 23 someone

    26 2 Отговор
    а то защото в другата система цари една хубава свобода и никого не следят нали ? хахаха я ми се махайте с тия евтини пропаганди стил 80те.
  • 24 Четник

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    В Кралството дори работодателите използват “tracking device” апликация на телефон под предлог,че по този начин доказваш че си бил на работа когато си сканираш QR код на влизане и излизане с GPS пинг.В супермаркетите на касите за плащане те сканират лицево уж че се борили с кражбите.В Кралството има най—много CCTV камери за проследяване.Да не забравя и smart устройствата на Гугъл,Амазон и Ринг ,които всеки има вкъщи.
  • 25 Наблюдаващ

    18 2 Отговор
    Да не забравяме , че всички автомобили в РФ са снабдени с видеорегистратори , което всъщност е добре .
  • 26 запознат

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ммм...да":

    Има я. Е, не е толкова съвършена като руската, но за номера на коли и лица се справя. Ползват се камерите по кръстовищата и тези на метрото. Може да се направи справка месеци назад кой автомобил къде е бръмчал и кой къде е ходил, ако е "интересен".
    Иначе всички сме матрицата - например Google Maps Timeline. А който трябва и може, има достъп до всеки профил.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Данаил Лазаров

    3 21 Отговор
    Това, което чета тук е крайно обезпокоително, ако е истина! Русия НЕ трябва да прави и действа по-такъв незачитащ правата на човека начин, и крайно недемократичен. Всеки трябва и има право да протестира, когато види нещо нередно и никой не трябва да бъде репресиран, гонен и преследван след това, заради това, че е упражнил правото си на протест!
  • 29 Моряка

    26 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    Е,ко искаш,да оставят американците да си направят Майдан на Червения площад ли?Да,ама не,див късмет е за Русия ,че има Путин.Възтанови държавността,националната гордост,величието на Русия.А при нас,пак "срам по челото".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дедо

    8 1 Отговор
    чак сега разбрах, защо няма български телекоми и банки, а управниците всичко продадоха
  • 33 Лаврентий

    7 0 Отговор
    едно време някой като пръдне, веднага се е разбирало какво е ял и не е било проблем да се установи от къде, особено ако се размирише
  • 34 Gost

    18 0 Отговор
    Само вижте къде е Асандж и от колко време е това и ПОСЛЕ ми говорете за другите.
  • 35 Язе

    16 0 Отговор
    Автора дали знае руски език,и какво ли знае за Русия.
    Въпросът ми е : колко струва такава статия и ако ми даде 1/2 от цената мога да му помогна с обективна информация, говоря руски и английски.
  • 36 Колев

    17 0 Отговор
    Въпросът с Навални стана тема номер едно в Европа. Чудно, защо избитите деца в Палестина, че и толкова разрушения не събуждат никакво вълнение в европейската ДЕМОКРАТИЧНА общност. А отговорът бил повече от прост. Навални е полезен за Щатите във войната им срещу Путин. Касапницата в Палестина е под одобрението на Байдънова Америка. Няма емоции, всичко е пари. Радвайте се партньорите са започнали вече да строят 8-те Ф-16 по 200 милиона парчето.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мислещ

    8 1 Отговор
    Със сигурност е таказ, но голямата разлика с "демокрациите" не е тази. Голямата разлика е, че в Русия си в опасност само ако си срещу властта. В "демокрациите" си в опасност ако си срещу която и да е частица от плана на глобалните сатанисти. Ако си срещу пландемията, ако си срещщу джендърството, ако си срещу "правилния" расизъм. Списъкът става все по-дълъг. А всеки сам може да си направи изводите колко далеч е стигнало следенето като просто отвори Facebook приложението. Аз съм получавал реклами за фасунги и кабели малко след като в разговор са ми се оплаквали близки, че може да стане късо съединение зарадинаводнение от комшии. Такива брутални "съвпадения" се случват постоянно.

    Коментиран от #39

  • 39 Мислещ

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мислещ":

    А, и да не забравяме покрай пландемията какво се случи. В Русия имаше затваряне само когато беше необходимо (И май никога не се е стигало до крайности като смс-и за излизане). Сега всичко работи, няма маски, няма ваксинационни паспорти. В "демократичните" държави диктатурата тепърва се задълбочава. Защото тя от самото начало е наложена не заради вирус, а именно заради контрола.

    Коментиран от #40

  • 40 оня с коня

    1 14 Отговор

    До коментар #39 от "Мислещ":

    Добре отчиташ Реалностите в Русия и Останалия Западен ЦИВИЛИЗОВАН Свят,но ти липсва най-важното:Да направиш необходимите ИЗВОДИ от Фактите.Сигурно е точно както казваш - че в Русия всичко Работи и няма Маски и Ваксинационни паспорти,но това е така,защото на Путин му е Важна и належаща РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА, и НЕ МУ ПУКА за човешкия живот!

    Коментиран от #42

  • 41 ⚜️Илюминат⚜️

    6 0 Отговор
    Твърде вероятно е да е истина! Не разбирам обаче, защо това е новина и не знаят ли всички , че именно това е идеята на социалните медии? Приложенията били забавни и служели да качиш снимка на познат за да разбереш как се казвал ??? Ми нали е познат бе?! Освен това новината е поднесена тъй сякаш в Китай или западните сили няма подобни практики! Че в UK и САЩ е абсолютно същото! А и не е като Оруел да не ни е предупредил !
  • 42 Мислещ

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "оня с коня":

    На никоя власт не й пука за живота на хората, и "демократичната" власт не само не го прави за да спаси животи, а и напротив - в дългосрочен план отнема много повече животи. Къде буквслно и директно, къде косвено.
  • 43 Хи их хи

    9 0 Отговор
    А аз си спомням в Тубата имаше видео на един митинг на Навални. На подходите към него бяха изградени входове за броене с мантинели/металните стойки от НПО наблюдаващо събитието. Службите ги бяха снимали и на видеото се вижда как върволицата влиза, заобикаля и отново влиза през входа. Бяха ги изкарали 20 000 присъстващи!
  • 44 big

    7 1 Отговор
    А кой въведе системата на "биг брадър"? Нима в любимите САЩ, Западна Европа и други развити страни наблюдението не е сведено до съвършенство? Нима постепенно правата на хората не са захвърлени в ъгъла? Нима несъгласните с властта по света не са преследвани? Нима дезинформацията и лъжата не са завладели света? Защо за всичко се обвинява Русия, тя върви напред използвайки техните ценности!
  • 45 ужас

    4 0 Отговор
    Нали бяха технически изостанали и се занимаваха само с нефт и газ. А сега изведнъж се оказва че имали и изкуствен интелект. Освен това са открили и нов вид електронна емисия (взривна електронна емисия), която позволява от 1 квадратен сантиметър да се получи емисия от 100 милиарда Ампера.

    Коментиран от #49

  • 46 Скоро

    1 1 Отговор
    И в България ще е така , с този службарски кабинет на другаря
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Сър Алтън Джон

    1 0 Отговор
    И от космоса 😁нали имат космически войски
  • 49 69 69

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "ужас":

    Поръчат от Китай , сами са неспособни, само водка правят и то с низко качество
  • 50 Сър Алтън Джон

    1 2 Отговор
    Падна огромен астероид в Челябинск спомнете си и хоп появи се ковид-19

    Коментиран от #52

  • 51 Хахах

    6 0 Отговор
    Защото в САЩ не бяха следяли с лицево разпознаване всички протестъри срещу Капитолия!
  • 52 Eли

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Сър Алтън Джон":

    Искаш да кажеш че е паднала четяща чиния ли?Не те разбрахме
  • 53 шпиониране

    4 1 Отговор
    Тези методи не ги измислиха руснаците! Измислиха ги американците. Те следят и въшките по главите ни....

    Коментиран от #54

  • 54 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "шпиониране":

    тогава защо реват и ручат жабетата.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Аз пък се сещам, че англетата откриха "отровителите" на Скрипал също по видеозаписи. По едно време бяха публикували целият маршрут на Петров и Баширов, при което е ясно, че там също следят и "разпознават"! Щосе отнася до Русия....Еми има си социални закони: На всяко действие следва равно по големина противодействие. Иначе мълчат кат пукали по повод организирането на убийството на Лукашенко и евентуален преврат в Беларус. А там няма камери и лицево разпознаване. Има яки самопризнания. Знае се дори кой ръководи операцията от американска страна. Ама иначе Русия им се месела в изборите....
  • 57 tato

    3 1 Отговор
    Боклукът трябва да се мачка. А платения бокул със зелени банкноти направо натопло за 6 месеца.
    Иначе ще е като в БГ - утайката ще изплува на повърхността, а при така голяма държава ще е непоправимо.
    Да се мачка боклука още в зародиш
  • 58 6824

    4 0 Отговор
    Божеее, колко сте заблудени... Не им е нужна толкова сложна система за да изловят смешните протестиращи- стига само да се отворят социалните мрежи, те сами се хвалят къде са и какви ги вършат. Отделно е достатъчно само да се вземат данните от операторите кои телефони са били на мястото в периода и готово- имаш имена, лице и адрес, остава само да намери маймуната в тълпата и да му друснеш глобичката...

    Иначе да, описаният софтуер си съществува и от няколко години работи успешно в Китай- не бих се учудил руснаците да са го купили. Но да ми казвате за 190хил. камери как са покрили цяла Москва и ги имало на всеки вход на сграда е смешно, явно и на картинка не сте виждали що е то Москва- тея 190 хил. камери не стигат само за автобусите и най-основните булеварди, да не говорим за сградите. За справка вижте в Лондон колко МИЛИОНА камери имат по улиците и пак не успяват да следят 100% от града...
  • 59 Какво значи

    4 4 Отговор
    Денис Джамбазов, питам се от какъв зор и по каква причина е изписана такава КУПЧИНА словесна плява: Участниците в протестите в Москва често биват арестувани едва след известно време. зползват софтуер за тормоз на недоволни граждани, но граждани не бил разпознат от механизми за контрол и отваря широко вратата (но той не бил там) пред възможност за всевъзможни злоупотреби софтуер за лицево разпознаване - очевидно технологията е сгрешила
  • 60 Англичанин

    1 0 Отговор
    Ами защо не пишеш,за Лондон,където всяка тротоарна плочка се наблюдава от камери,бе авторчето.

    Коментиран от #63

  • 61 байкуров

    1 1 Отговор
    И кво излезе ушанките са новите фашисти.
  • 62 Петьов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "някой си":

    Разбира се че има навсякъде.Същатс отдавна работи в България, Сърбия дори Северна Македония.Има я и в много бедните страни.
  • 63 Няма полза от тези камери

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Англичанин":

    В Лондон от четвъртък до неделя по обяд просто мирише на всякакви наркотици.В Бирмингам така е целодневно като принос за това е тревата,пушат я дори в автобусите въпреки че и в тях има камери.Няколко пъти ми се е случвало да видя как шофьора индиец гони пътника но полицията не идва
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания