Отидете към основна версия

6 881 100

Без напредък! Приключи срещата на външните министри на Русия и Украйна

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • дмитро кулеба

Това бе първата среща на високо ниво между двете правителства от началото на войната на 24 февруари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без напредък завършиха първите преговори между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Анталия. Това обяви украинският външен министър.

„Казах, че мога да се обадя на моя президент, на моя премиер, на моя главнокомандващ и ви давам 100% уверение, че те ще дадат всички гаранции, че хуманитарните коридори ще бъдат спазвани. Можете ли да направи същото? Можете ли да се обадите, със сигурност имате телефоните им. Той не отговори. Все още се надявам, че от хуманитарна гледна точка той ще продължи разговора като предаде това на хората, които вземат решения. Аз идвам като външен министър, на който е поверено да търси и взема решения. Той, както каза, е дошъл да слуша. Това е разликата в подхода“.

Лавров и Кулеба дадоха пресконференции по едно и също време, но в различни зали.

Външният министър Дмитрий Кулеба заяви след преговорите с руския външен министър Сергей Лавров, че Киев не може да спре войната, ако страната агресор не иска да го направи. „Не можем да спрем войната, ако страната, извършила агресията и нападението, няма желание да го направи“, каза Кулеба на пресконференцията след разговорите в Анталия.

Той каза, че по време на преговорите е чул, че прекратяването на огъня е обвързано от Руската федерация с изпълнението на изискванията, поставени от руския президент Владимир Путин към Украйна.

„В тази връзка искам още веднъж да потвърдя, че Украйна не се е предала, не се предава и няма да се предаде. Ние сме готови за дипломация, търсим дипломатически решения, но докато няма такива, ние ще се борим самоотвержено, жертвайки се, ще защитаваме земята и народа си от руската агресия“, подчерта пратеникът на Киев.

Руският министър на външните работи обяви, че нищо не може да замести преговорите:

„Днес потвърдихме, че президентът Путин не се отказва от среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост трябва да се извърши предварителна подготовка. Така, както се прави на беларуска територия, три кръга от преговори се проведоха, нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори, чакаме“.

Лавров добави, че тези, които пращат оръжие, трябва да знаят, че ще носят отговорност за това.

"Европейският съюз не може да отговори на въпроса как ще бъде контролирано движението на преносимите зенитно-ракетни комплекси, които в момента се доставят на Украйна. Това ще създаде рискове в бъдеще", заяви руският външен министър.

„Къде ще попаднат тези хиляди мобилни зенитно-ракетни системи, е въпросът, който задаваме на нашите колеги в Европейския съюз, когато проявяват интерес как да се сложи край на политиката, която създава заплаха за Руската федерация от Украйна в продължение на много години. Как ще бъдат контролирани тези комплекси, защото те ще създават години наред рискове в украинското небе за гражданската авиация, а могат да се разпространят и в цяла Европа“, каза Лавров.

Шефът на външното министерство подчерта, че западните страни действат опасно, като доставят смъртоносни оръжия на Украйна. „Що се отнася до доставката на оръжия за Украйна от чужбина, виждаме колко опасно действат нашите западни колеги, включително Европейският съюз, който в нарушение на всичките си принципи и ценности поощрява доставката на смъртоносни оръжия за Украйна, включително хиляди преносими зенитно-ракетни системи", каза той.

Лавров добави, че „тези, които пращат оръжия в Украйна, трябва да разберат, че са отговорни за своите действия, наравно с тези, които насърчават изпращането на наемници в Украйна, за да се бият в духа на онези традиции, които ултрарадикалите въведоха в украинското ежедневие".

Преди това турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу имаше срещи с двамата поотделно.

Това бе първата среща на високо ниво между двете правителства от началото на войната на 24 февруари.

Преди срещата министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че няма високи очаквания.

"Честно казано, очакванията ми са ниски", каза Кулеба при пристигането си на конференция на външни министри в Анталия.

Украйна иска прекратяване на огъня, изтегляне на Русия от украинската територия и хуманитарна помощ за цивилни. Москва пък настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: