Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 15:35 13 448 64

Какви са загубите на руската армия в Украйна?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • андрей суховецки

Според украински източници броят на високопоставените руски военни, които са убити във войната, се увеличава

Какви са загубите на руската армия в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна говори за огромни загуби за Русия в първите две седмици на войната: дотук над 12 000 убити руски войници и стотици унищожени танкове и снаряжение. Според САЩ са загинали около 4500 руснаци. А какво казва Русия?

Ако съдим само по сведенията на украинското правителство, то руската армия е понесла съществени загуби при нахлуването си в Украйна. От първия до тринадесетия ден на войната са били убити "над 12 000" руски войници, а 317 танка, 1070 бронирани коли, 120 артилерийски системи и 56 реактивни системи за залпов огън са били унищожени, съобщи на 9 март украинското Министерство на отбраната.

Още новини от Украйна

Убити са високопоставени руски военни

Според украински източници, броят на високопоставените руски военни, които са убити във войната, се увеличава. На 1 март украинските медии съобщават, че руският генерал-майор Андрей Суховецки е бил убит от снайперист близо до Мариупол. Суховецки е участвал във войните в Чечения, Абхазия и Сирия и е награден с общо 14 медала и военни отличия. По време на инвазията в Украйна той е бил заместник-командир на 41-а армия.

В руската социална мрежа vk.com, която е под наблюдението на властите в Кремъл, негов колега от армията Сергей Чипилев съобщава за смъртта на Суховецки в публикация в личния си профил. Малко по-късно профилът му е изтрит, след като руски медии попадат на информацията. Твърди се, че и руският президент Путин е потвърдил смъртта на генерал-майор Андрей Суховецки в своя реч.

На 8 март украинските медии съобщават, че в сраженията в Харков е бил убит и руският генерал-майор Виталий Герасимов, първи вицекомандир на 41-а армия. Той е участвал във Втората чеченска война и във войната в Сирия. Руските власти официално не потвърждават смъртта му. Колективът за разследвания Bellingcat обаче цитира руски източник, който потвърждава, че Герасимов е загинал. Според Bellingcat руската система за кодиране на комуникацията не функционира - така например е засечен разговор на агенти на ФСБ, в който се коментира смъртта на Герасимов.

Русия дава оскъдна информация за загубите на Украйна

Русия рядко говори за загубите във войната. Едва на четвъртия ден от инвазията говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков спомена "загинали и ранени", но без да уточнява колко са те.

На 2 март Конашенков обяви, че в Украйна до този ден са загинали 498 руски войници, а 1597 са били ранени. Той каза още, че загубите от украинска страна се равняват на 58 унищожени изтребители, 472 танка и бронирани машини, 62 реактивни системи за залпов огън и 206 системи за артилерийски обстрел. Оттогава насам Русия не е давала нови информации за жертви и загуби.

Военни наблюдатели и журналисти обаче предполагат, че руските загуби са значително по-големи. Според американски източници досега в Украйна са загинали около 4500 руски войници. Независими медии като "Радио Свобода" и "Вашингтон Пост" цитират роднини на загиналите, които твърдят, че често броят на убитите руски войници се прикрива и отрича от властите.

"Невъзможно е независим източник да провери тези данни с точност, но истината вероятно е някъде по средата. Сигурно е обаче едно: че на Русия ѝ се наложи да понесе повече загуби, отколкото е предполагала", казва Александер Греф от Института за изследване на мира и политиките по сигурността в Хамбург.

"Ситуацията в Украйна е сложна"

Не е необичайно по време на война всяка страна да коментира загубите си предпазливо или пък умишлено да представя по-ниски числа за убити и унищожени снаряжения и същевременно да преувеличава данните за загубите на вражеската страна, казва Греф. "Идеята е да се повдигне духът на войската, като се твърди, че загиналите са много малко. Същото важи и за обществото - целта е ходът на войната да му се представи колкото се може по-положително." В някои случаи е много лесно да се установи истината - например ако някоя от двете страни силно превъзхожда другата, добавя експертът и уточнява: "Но ситуацията с войната в Украйна е много по-сложна. И тук обаче има сериозен риск от несъответствие между публичната представа за случващото се и реалността. Това от своя стрна води до погрешни предположения и изводи".

Тъй като е трудно да се установи достоверността на такава информация, особено докато текат сражения, независимите наблюдатели също разчитат на официалните източници, казва Греф. "Единственото, което помага в случая, е да се сравняват различни данни едни с други, да се наблюдава за противоречия и да се следи много внимателно развитието на войната, за да се стигне до възможно най-точната преценка. Въпреки това винаги ще има голяма доза несигурност. Трябва да си го признаем."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъвчо

    66 70 Отговор
    Абе къде са Иво Христов и оня другия дървен филосов Вацев дето обясняваха че Русия имала системи и щяла да изключва Байрактарите.Щели да падант като презрели круши.Аз единственото което виждам да пада са руските летящи ламарини.

    Коментиран от #28, #40, #58, #60

  • 2 ха ха

    41 45 Отговор
    Абе, ще разредите путинофилите днес и ще напълните спешните отделения с пациенти. Спрете с тези статии.
    Мазало... От 3 дни пиша, че Русия е в голяма каша, ама кой да слуша... Онзи ден им гръмнаха стелт корветата. Супермодерна. Примамили я и унищожили със стрелба от ракетни установки. За първи път във военната история. Украинците са организирали супер прецизна операция. Корветата е влезнала в предварително прострелян квадрат. Украинските установки за започнали стрелбата далеч преди корабът да попадне там. Когато корабът е пристигнал на мястото изведнъж са се изсипали 200 ракети. 4 са били системите. Реално единични кораби не се унищожават с площна артилерия. Вероятността за попадение е нищожна.

    Коментиран от #7, #25, #32

  • 3 Софиянец

    20 27 Отговор
    От генералите ли да почнем, общо взето като за магучая ;)
  • 4 Госта

    50 40 Отговор
    Путлер ще яде яко бой и в следващите дни ами язък за наборниците….ужас

    Коментиран от #61

  • 5 Никой

    38 37 Отговор
    За нас / РУСИЯ / човешките жертви никога не са стояли на преден план.За нас те нямат значение, това е само статистика.Победа на всяка цена и да е щаслив педя човек.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Манчо

    41 14 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    ако беше истина клиповете щяха да са като вируси в нета и западните издания . Дайте поне видео .

    Коментиран от #15, #64

  • 8 Жуков

    18 30 Отговор
    Както казваше маршал Жуков.Жертвите не са проблем:жените ще народят други.
  • 9 Българин

    48 25 Отговор
    Голяма гласност и свобода на словото пада пада в натовска България . Гледам и коментарите ограничени . В "Мнения" някакъв натовски "доцент" (забележете по газобетон ) плюе като каруцар по българските офицери , че са русофили ...Готвят ни фесовете ! 🤔

    Коментиран от #21

  • 10 ха ха

    28 24 Отговор
    На един от видеоматериалите, които гледм, блогърът обърна внимание на много дълга пушка на гърба на един украинец и обясни, че това чудо пробива бронята на бронетранспортьора (мтлб2) все едно я няма. Представяте си какво значи за войниците вътре...

    За оценката 5-6000 жертви от руска страна на западните експерти, добре е да припомним, че даваха 36 до 48 часа на украинската армия.
  • 11 АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ

    9 16 Отговор
    КАКВА Е ЗАГОБАНА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА МЕДИ КАТО ТАЗИ ОГРОМНА
  • 12 Иванушка  🇷🇺

    38 26 Отговор
    Не вярвайте на откровена лъжлива Пропаганда

    ИСТИНАТА вижте в гугъл като

    Украински военен блогър показа с КАРТИ и ВИДЕО настъплението на руските войски на всички направления ✌Z✌

    Коментиран от #24

  • 13 123

    38 26 Отговор
    Прехвалената непобедимая и легендарная я видяхме колко струва. Пълен смях!
  • 14 Куката

    26 23 Отговор
    Дойче Зеле...
    Даже няма и да го чета
  • 15 ха ха

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Манчо":

    Напиши Vasily Bykov и ще намериш коментари в западната преса. Това е руският стелт патрулен кораб, който атакува змийския остров. Номерът му е 368.

    Коментиран от #54

  • 16 Русия ще победи!

    30 40 Отговор
    Русия ще победи!

    Коментиран от #30, #51

  • 17 Българка

    36 2 Отговор
    До къде се докарахме. Да броим и спорим за броя на убитите, а не да задавме въпроси като:
    Защо е това кръвопролитие? Кога ще бъде спряно? Кога виновниците ще бъдат изправени пред международен трибунал?

    Коментиран от #34, #39

  • 18 Гост

    31 28 Отговор
    С тази инвазия се видя руската армия какво посмешище е.Руснацуте да се благодарят на бога,че не се изправиха срешу по-силна армия ,че щяха да ядат шутове обратно чак до москва.Пълен резил.Военната им техника е един разпад на морално остаряло желязо което не става за нищоо.Руските войници зле обучени мишени.Логистика и възможност за подръжката на военната им техника е нулева,а руските генерали са най-неадекватните в света
  • 19 Да Видяхме

    18 20 Отговор
    И клипчето видяхме как танков полк е унищожен а те се изтеглиха оставиха една машина и руска реч вярно с Житомирски акцент но руска реч всичко виждаме и вярваме DW ако не си ти ще си останем невежи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 терористи

    26 16 Отговор
    Това са руснаците
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Виждащ, гледаш, разбиращ

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Какво значи написаната от вас дума "влезнала"? Това от диалекта на София ли е? Ние в България не говорим по този начин.
  • 26 УСА боклук

    21 14 Отговор
    Цялата руска армия и флот са разбити. Укрите са на постъпите на Москва. Има десант на Червения площад
  • 27 слава на сащ и нато

    29 11 Отговор
    бг русороби верват само на собстевените си халюцинаций хахаах верват 4е сталин е жив и 4е смърта му е льжа и пропаганда на запада хааххха
  • 28 ФАБ-500

    8 30 Отговор

    До коментар #1 от "лъвчо":

    Украйна да бъде изравнена

    Коментиран от #37

  • 29 БГ ЕС НАТО

    20 5 Отговор
    Бушменита са егати смешната армия
  • 30 ха ха

    27 3 Отговор

    До коментар #16 от "Русия ще победи!":

    Ама, никой не отрича, че Русия има ресурсите да победи. Въпросът е на каква цена... И за какво им е тази победа?
  • 31 123

    18 10 Отговор
    До всички в Москва-заредете се с черен чай. Украинците много го обичат! Гости ще посрещате все пак! хаха

    Коментиран от #41

  • 32 Адмирал от пехотата

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Туй го гледах..руския капитан сега работи към пехотата..
  • 33 РАШАСДОХНЕ

    16 8 Отговор
    ПУТЛЕР...ТОЖЕ

    Коментиран от #38

  • 34 Защо

    17 12 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Питай Сащ! Европа не трябва да има силна икономика!
  • 35 Русский!

    7 10 Отговор
    :D
    И на тва ако повярва някой ....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 лъвчо с миша опашка

    11 11 Отговор

    До коментар #1 от "лъвчо":

    виждаш това , което искат да виждаш......вярвай на дамбазки и дойче зеле !
  • 41 Русский!

    12 14 Отговор

    До коментар #31 от "123":

    Гледай ти от глад да не се гътнеш на есен... с тея цени и тая "силна" гейропа :D, че всички торове на сели гейросъюз са ... от къде, ганьо? Правилно - от Россия.
  • 42 Зенак

    9 16 Отговор
    Защо се защитават тези украинци .те нямат шанс .те да не си мислят че са ДАВИД .със Байрактар TB2,🤪
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Слава на Украина!

    17 6 Отговор

    До коментар #38 от "Русский!":

    Му.трофанова, превеждай си поне на български пропагандните глупости...
  • 45 Пантагрюел

    21 19 Отговор
    Проблемът на руснаците е,че щадят местното население за своя сметка.Ако не бяха украинци(които смятат за свои),а някакви други,досега да са приключили.Всичко друго е пропаганда.
    Едно време като снимат жена да кърми в мола замъгляват снимката,че било непристойно,а сега снимат трупове,сякаш това е компютърна игра.Някоя от нашите медии да е снимала убит украинец?Няма и да видите.Сякаш армията им е емигрирала,а жертвите са само цивилни.Долнопробна пропаганда.

    Коментиран от #63

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Госあ

    18 12 Отговор
    Браво ! Ако рушняците загубят войната, Украйна ще има вечна слава и благодарност от целия свят ! Както и неограничен достъп до газ и петрол, разбира се.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Д Петров

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Русия ще победи!":

    ЪХЪ! Пирова победа се казва!
  • 52 ТРОПЧО

    14 16 Отговор
    ЕИИИ ТЕ УКРАЙНА МНОФО СИЛНИ БЕ ЩО ТЪРСЯТ ТОГАВА ПОМОЩ ТЕ САМИ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ ХА ХА ХА САМО ФАЛШ НОВИНИ ЕИИИИ КОИ ЛИ ВИ ВЯРВА ДА ПОЖИВЕЕМ ЩЕ ВИДИМ КОИ КОГО
  • 53 Тити

    16 4 Отговор
    И какво се че Руската армия не е толкова велика даже и наемниците не спасиха положението.
  • 54 Д Петров

    14 5 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Рашките са включили новият, без-аналогов стелт и вече никой няма да види корабът никога.
  • 55 928

    6 12 Отговор
    Хубаво,че са Дойче Веле и Дениз Пениза, че да разберем какво става.
  • 56 Стига сте лъгали

    15 7 Отговор
    В Украйна няма убити руски военни защото както каза лавров Русия не е нападнала Украйна. Убитите са само някакви ихтамнети.
  • 57 Илиев

    18 8 Отговор
    Според финансисти, всеки ден война лишава Рашистан от 20 милиарда. 15 х 20 = 300 милиарда вече са в небитието. Половината от държавния резерв. А другата половина е блокирана на Запад. К,во става бе, Путлер?
  • 58 Е как ще го изключат байрактара

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "лъвчо":

    Като той има автономна система и може да лети до целта да я порази и да се върне без изобщо нито да предава или приема сигнал?
  • 59 666

    11 4 Отговор
    ОКУПАТОРА яката гине и още ще хвърчат ватенки и ушанки най доброто предстои.
  • 60 Въпросът е кой

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "лъвчо":

    КАКВО иска да вижда. Та, поне засега Русия е в ситуацията, в която вижда нещо съвсем различно от реалността! И "лунното затъмнение", което минава над Русия допринася същото "нещо" да виждат и обикновените руснаци. Затова хората в Русия НЕ вярват на кръвните си роднини, живеещи в Украйна, че руската армия не освобождава, а избива цивилни, жени и деца, старци, новородени и родилките в родилните отделения! Тъжно, жестоко, грозно и варварско за 21 век!
  • 61 И от двете страни гинат хора!

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госта":

    Украинците защитават страната и народа си. А руските младежи знаят ли какво и кого "защитават"? Едва ли са осведомени предварително. Винаги се питам: започващият войната (който и да е) къде "държи" децата си и изобщо близките си? Дали тези деца са част от войската? Ако не, то защо? Нали всички сме равни? Всъщото време обаче арестуват освирепели протестиращи майки, заради това,че са против това да гинат синовете им!
  • 62 И да се съобщава, и да не се съобщава,

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "а защо":

    украинците защитават независимостта си и знаят за какво се бият. Мотивът в битката е от огромно значение! Цифрата на загиналите руски младежи предизвиква интерес, защото тези деца са агнета на заколение!!!
  • 63 Тук съзирам някакво раздвоение

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Пантагрюел":

    Хем ги смятат за свои, хем ги нападнаха! Че искат и да ги избиват даже. Как става това? Хем свои, хем врагове? Не вкарвай в ход мотива на Путин, че спасявал. Кой и от кого спасява? Украинците не се чувстват застрашени от някоя тъмна сила, че Русия да ги освобождава. В същност застрашени са от самия Путин, който... ги освобождава!
  • 64 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Манчо":

    Мунчо ми нали има клипове на унищожени руски танкове, БТР, хеликоптери самолети на телата на хиляди загинали руснаци,щ. Колко клипа има на пленени руснаци? Ама вие не вярвате щом Москва не го е казала значи не е вярно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания