Отидете към основна версия

8 119 65

Ето го условието на Украйна, за да подпише споразумение

  • истанбул-
  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • условие-
  • руски войски

Все още има дълъг път до прекратяването на войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Подписването на споразумение за гаранции за сигурност за Украйна е възможно само след връщането на руските войски на позициите им от 23 февруари 2022 г. Това заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Украйна в световната организация Сергей Кислица.

Той подчерта, че страните в руско-украинските преговори ще продължат консултациите за подготовка на споразумение за предоставяне на гаранции за сигурност на Украйна. Кислица обясни, че става дума за „механизма за въвеждане на режим на прекратяване на огъня, изтегляне на войски и други въоръжени формирования, безопасно функциониране на хуманитарните коридори, както и размяна на загинали и освобождаване на военнопленници и цивилни." „Подписването на споразумение за гаранции за сигурност ще бъде възможно само след връщането на всички руски въоръжени формирования на позициите им от 23 февруари 2022 г.“, подчерта украинският постоянен представител.

Според Кислица установяването на прекратяване на огъня и деескалация в Украйна няма да се случи скоро. „Разговорите в Истанбул показват, че Русия може да е готова да продължи напред, но все още има дълъг път към устойчиво прекратяване на огъня и всеобхватна деескалация“, каза той.

Във вторник в Истанбул се проведоха разговори лице в лице между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че Руската федерация е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните. Той добави, че Москва, след като разгледа тези инициативи, ще направи контрапредложения. Освен това, посочи политикът, Москва прави „две стъпки към” Киев и предлага срещата на президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски да се проведе по-рано от планираното – едновременно с парафирането на мирен договор на ниво външни министерства. А руските военни ще намалят активността си в киевско и черниговско направление.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: