Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 13:51 1 884 52

САЩ: няма признаци за руско изтегляне от Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • изтегляне-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • пентагонът

Обещанието на Русия да намали военната си активност в Украйна се посреща със скептицизъм

САЩ: няма признаци за руско изтегляне от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви във Вашингтон, че Русия изглежда изтегля само една малка част от войските си в района на Киев. Възможно е руските войски да се прегрупират, подготвяйки се за нова офанзива, твърдят военни анализатори. „Смятаме, че това не е изтегляне, а предислоциране на бойни части за предстояща нова голяма офанзива в други райони на страната", каза Кърби. Той обяви за провален опита на руските войски да превземат Киев. Обратното дори: заради контранастъплението на украински части руснаците са заели отбранителни позиции. Въпреки това развитие столицата Киев все още може да бъде обстрелвана от разстояние с ракети, предупреди говорителят. „Опасността за Киев не е преминала", подчерта той.

Ръководителят на руската делегация за преговорите в Истанбул Владимир Медински коментира пред агенция ТАСС, че обещанието на Русия да „намали драстично" военната си активност в Северна Украйна не означава прекратяване на огъня. Украинският президент Зеленски заяви, че разговорите са били "положителни, но те не заглушават експлозиите на руските снаряди". Също и британското разузнаване смята, че руснаците се прегрупират. Военнтото министерство съобщи, че руските части, на които са били нанесени сериозни поражения, се изтеглят към Беларус и Русия, за да се организират наново и да получат ново оборудване.

Руският обстрел продължава

Независимо от мирните преговори в Турция, руският обстрел в Украйна продължава. Рано тази сутрин жилищни райони на град Лисичанск в Източна Украйна са били подложени на тежък артилерийски обстрел. „Има много рухнали сгради, спасителни екипи се опитват да извадят оцелели хора изпод руините", съобщи в Телеграм губернаторът на района Серхий Гайдай. Обстрелвано е било също и военно летище в Старокостянтинов. Унищожени са резервоари за гориво. Във вторник беше поразена правителствена сграда в южния украински пристанищен град Николаев. Най-малко 12 души са загинали, а 22 са ранени, съобщи украинската агенция за извънредни ситуации.

По данни на украинския посланик в ООН, дотук украинската армия е нанесла сериозни човешки и материални щети на руските части. Той съобщи за повече от 17 хиляди убити руски войници, за унищожени над 1700 бронирани машини и почти 600 танка. Руските загуби включват още 300 артилерийски системи, 127 самолета и 129 хеликоптера, почти 100 ракетни установки, 54 противовъздушни системи и седем кораба, твърди той. В телефонна конференция късно снощи президентите на САЩ и Франция, германският канцлер и министър-председателите на Великобритания и Италия са се договорили да не отслабва решимостта на Запада, докато не приключи ужасът, причинен на Украйна. Джо Байдън, Еманюел Макрон, Борис Джонсън, Олаф Шолц и Марио Драги са декларирали, че са съгласни "да продължат да увеличават санкциите и цената, плащана от Русия".

Още американски самолети в Източна Европа

САЩ засилват военното си присъствие в Европа заради войната в Украйна. От Пентагона съобщиха, че изпращат още бойни самолети, транспортни машини и войници в Източна Европа. Бойна част от 200 американски морски пехотинци, участвала в учения в Норвегия, е прехвърлена в Литва, потвърди говорителят Кърби. Освен това още 10 американски изтребителя F18 Hornet и няколко транспортни самолета C-130 Hercules с около двеста войници ще бъдат изпратени в Източна Европа. Точната локация обаче не се посочва.

Междувременно Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани за опасността от своеволни арести при пътувания до Русия. „Всички американци, намиращи се в Русия, трябва незабавно да напуснат страната", се казва в предупреждението.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    12 11 Отговор
    Вече виждам през бинокъла кулите на Кремъл.Слава на Украйна!
  • 2 Тя Русия

    31 1 Отговор
    не е казала, че се изтегля! Каза единствено, че ще намали военните действия! Почнахте с манипулациите и пропагандата!

    Коментиран от #23, #35

  • 3 помак

    27 3 Отговор
    ...ама ...ас доколкото знам , руските не са отишли в укра за да са истеглят...те май ша живеят там
  • 4 Грульо

    26 5 Отговор
    "САЩ засилват военното си присъствие в Европа заради войната в Украйна."

    Защо? Не съм видял да са казали, че някой ще напада страни от НАТО.

    Коментиран от #15, #16

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    13 4 Отговор
    РУСКАТА АРМИЯ
    СМЯТА ДА ИЗТЕГЛИ 76 ДЕЛА БВРЛИНИВИЗИЯ НА ВДВ И ДА ПУСНЕ БЕРЛИНСКАТА ДИВИЗИЯ, ЧИЕТО ИМЕ ИДВА ОТ ТОВА ЧЕ Е ПРЕВЗЕЛА БЕРЛИН
  • 6 00014

    19 5 Отговор
    Мечтата на САЩ - Киев да бъде сринат от руснаците. Желанието на Русия - Киев да оцелее, пролетта да цъфне, Зеленски като клон да се маскира.
  • 7 А трябва ли

    11 1 Отговор
    Да има
  • 8 Пич

    20 5 Отговор
    Че те да не са отишли там руснаците , за да оправдават очакванията на Козяк ?! Има да се пулят още в краварско !!!
  • 9 ЕС тикви

    17 4 Отговор
    Кой печели от войната в Украйна, подбодителя и САЩ. А еврогеците пак са надупени!
  • 10 Меча кожа

    10 7 Отговор
    Наточил съм си ножа

    Коментиран от #30

  • 11 Обикновените хора

    18 6 Отговор
    се интересуват от американското изтегляне не само от украйна а от цяла югоизточна Европа.
  • 12 !!!?

    19 2 Отговор
    ...няма признаци за руско изтегляне от Украйна, но вече има признаци за плащане в рубли ..., хахаха се скина от смеххх...хахахаа
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ДЖАВЕЛИН Байрактаров

    3 5 Отговор
    Ми да идват, свежи, свежи...
  • 15 Рашка с чашка

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    И аз не съм чул че Русия ще нападне Украйна, напротив, руснаците казаха че само луд може да си го помисли. Два дена след това нападнаха.

    Коментиран от #33

  • 16 Хахахаха

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    Не не. Те и Украйна нямаше да нападат! Хахахаха! Ааааааа вярно, те не са я нападали, според Лавров! Хахахаха. Абе вие много вярвате, на тези руси какво били казали или не казали, а то всичко което са казали е лъжа! Да започвам ли да изброявам лъжите.
  • 17 КЛИЧКО :

    4 9 Отговор
    Подготвяме им голям сюрприз
    Ще пият антифриз

    Коментиран от #36

  • 18 Смешници

    11 1 Отговор
    Така е но има признаци че Европа клекна.Итслив е обменила в 10 часа днес 10 милиона евро за превод в понеделник за газ в рубли.
  • 19 Не си спомням

    11 1 Отговор
    Да са казвали че се изтеглят
  • 20 Вече около Киев има разположени

    3 14 Отговор
    Противоракетни остановки и противоядрен щит
    А в околностите му стотици хиляди доброволци
    снабдени с джавелини и серкмета за ушанки!

    Коментиран от #37

  • 21 соломон напасания

    11 2 Отговор
    В преговорите се говореше за Киевско и Черниговско направление а " град Лисичанск в Източна Украйна" е в Луганска Народна Република . Многоэтажку в Донецке обрушил удар РСЗО «Ураган" . Това е днес вследствиена ракетата 3 етажа от блока ги няма и има убити и ранени . Това е по жилищен район на ДОНЕЦК !!!Дете на 1,5 г е в реанимация , майката също е тежко ранена а бащата е починал - съдба на едно семейство от Донбас !!!
  • 22 Зеленски :

    7 0 Отговор
    Не нам ! Нали ви знам !
  • 23 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тя Русия":

    Написах долу-горе същото,като визирах само журналистите.Ама явно на същото ниво на интелигентност са и американските управляващи.А пък като си знаем европейските на какъв хал са ...
  • 24 Девоатин

    12 0 Отговор
    Ако на 30 март 1944 г. СССР бе бомбардирал София, познайте какъв атлантичен вой щеше да е по медиите! Най тежката англо - американска агресия над България! Жертвите са сравнително малко, защото жителите след кошмара на 10 януари са се изпокрили по селата и провинцията! Разрушенията са оправени при социализма. Загива един от най доблестните български пилоти фелдфебел Христо Цанков! Сега на младите диванета им пълнят главите как Сталин окупирал България, че и специален документален филм им показват и анализират - ,,Второто освобождение" ! Едностранчив и безскрупулен повече, отколкото преди 10 ноември.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИЗВЪНРЕДНО !

    3 6 Отговор
    Шести американски флот е отплавал в посока към Украйна Към него се присъедини и Кралският британски флот плюс няколко фрегати и миноносци от Испания и Италия
    Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол"
    е приведен в пълна бойна готовност.

    Коментиран от #29, #38, #48

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дойче зеле

    4 0 Отговор
    Обещанието на Русия да намали военната си активност в Украйна се посреща със скептицизъм.
    Манипулатори, това което пропускате е "... ПО ДВЕ ОТ НАПРАВЛЕНИЯТА!" . Журналята по цял свят са еднакво продажни!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГОЛЯМ СМЯХ

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Меча кожа":

    щом си наточил ножа, вземи си отържиНастраните гащи
  • 31 Спрете се

    4 0 Отговор
    Спрете да промивате мозъците ни. Не им оттърва на американците да има мир между Украйна и Русия. Явно имат още оръжия да пробутват на украинците. И защо са толкова загрижени, сигурно от милосърдие. Явно не върви по техния сценарий и започват да нервничат. Целият този цирк е техен, но явно че имат много хора, от различни държави от ЕС на които са дали доста парички за да им върви играта. Продажници винаги е имало, но и реалистите не са малко. Само не забравяйте оръжията убиват, а за да има мир е необходим диалог.
  • 32 Иванушка  🇷🇺

    3 0 Отговор
    Не разбирам "логиката" и очакванията на САЩ и...."съюзниците" им. Да загубиш цял месец в тежки сражения, да имаш инициатива, превъзходство и да Отстъпиш ??? Няма отстъпление, има само Украинска Капитулация. Всичко останало е Компромис и Бъдещ Конфликт
  • 33 Грульо

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Как да не си чул, САЩ постоянно припяваха, че Путин ще нападне Украйна, преди да ги нападнат.

    Коментиран от #39

  • 34 в сутрешната новинка от фащ

    2 0 Отговор
    имаше изтегляне от столицата и предаваща се руска армия ,ъъ 1 процент от нея де ама сега се обърнала палачинката
  • 35 че при българските медии освен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тя Русия":

    пропаганда друго има ли 32 години/изключвам минчо христов най истинския журналист и затова не го искат в парламента като неудобен щото не е продажник
  • 36 пии си лексотана

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "КЛИЧКО :":

    бе и защо още си жив
  • 37 противоядрен щит ли

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вече около Киев има разположени":

    тук нешо куца или си прекалил с холивудските филми.онези дето с 1 пръст държат висящ от покрива за ръчичка
  • 38 капка в морето тръгнала на

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИЗВЪНРЕДНО !":

    самоубийствена мисия -желая им лека и бърза смърт да не се мъчат милите
  • 39 и кво като са казали

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Грульо":

    той путин няма намерение да спира заложеното в плана си .преценил си е силите
  • 40 Мито

    5 1 Отговор
    Цитат :украинската армия е нанесла сериозни човешки и материални щети на руските части........... 17 хиляди убити руски войници, за унищожени над 1700 бронирани машини и почти 600 танка.
    Все пак още бая танкове остават за джавелиране, около 11 500.
  • 41 МИ ТУКА ЩО ЛЪЖЕТЕ ЧЕ ВЕЧЕ СА СЕ

    4 0 Отговор
    ИЗТЕГЛИЛИ И ВЕЧЕ ПОВРЪЩАТ В РУСИЯ ?
  • 42 НАЛИ ПУТИН Е ХИТЛЕР

    4 0 Отговор
    КОГА ХИТЛЕР Е НАРЕЖДАЛ ГЕРМАНИТЕ ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТ ?
  • 43 БЪЛГАРИЯ ПРАЩА ПАМПЕРСИ

    7 1 Отговор
    Шести американски флот е отплавал в посока към Украйна Към него се присъедини и Кралският британски флот плюс няколко фрегати и миноносци от Испания и Италия
    Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол"
    е приведен в пълна бойна готовност. ......... РУСКИ ПОДВОДНИЦИ ГИ СЛЕДВАТ ОТДОЛУ
  • 44 Димов

    3 0 Отговор
    Явно Джон Кърби не се е консултирал с тукашните русофоби. Бива ли така неподготвен да се изказва?
  • 45 Димов

    3 0 Отговор
    Дай Боже да има мир! Но не ми прилича на изтегляне, а на прегрупиране.
  • 46 Димов

    3 1 Отговор
    Щом нещата вървят към край на войната, Путин оттегли ли ултиматумът за плащане на газта в рубли?
  • 47 Стрелата

    0 0 Отговор
    Добър ден сватяя
  • 48 Стрелата

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИЗВЪНРЕДНО !":

    Затвори прозореца че щте настинеш..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Жорж

    0 0 Отговор
    В една статия пише, че са дебили а тука ,че няма признаци да си тръгват! Къде си видял дебил да си ходи без да го изгониш!
  • 51 До коментиращите

    0 0 Отговор
    Чудили се Сащ кога да нападнат Русия, и решили да питат другите страни.
    Питали Франция:
    - Кога е най-добре да нападнем Русия?
    - Само не през зимата... отговорили франките!!!
    Попитали и Германия...
    - Само не през лятото ,,, отговорили немците!!!
    Попитали Китай:
    - Точно сега е момента... отговорили китайците!!!
    - И защо точно сега?
    А китайците казали:
    - Руснаците сега строят 2 газопровода през Сибир, строят също така 3 АЕЦ, разширяват железопътният транспорт в Тайгата,
    И МНОГО ИМ ТРЯБВАТ ВОЕННОПЛЕННИЦИ.
  • 52 До Автора

    0 0 Отговор
    Всъщност като те поканят не е учтиво да не изчакаш домакина. САЩ ги поканиха а никви ги няма само пращат оръжие ма те Руснаците си имат.
Новини по държави: