Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2022 16:38 2 388 15

Киев нарече преговорите „трудни“, Москва вижда напредък

  • истанбул-
  • русия-
  • украйна-
  • реджеп ердоган

Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност

Киев нарече преговорите „трудни“, Москва вижда напредък - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул приключиха около 14.30 ч българско време. Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност.

Неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация.

Още новини от Украйна

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има окончателно споразумение между Киев и Москва трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк - член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.

Той определи преговорите с руската страна в Турция като „трудни“.

„Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна“, написа той в Туитър.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.

Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той посочи, че е постигнат напредък и добави, че двете страни могат да се споразумеят да направят съвместно изявление след настоящия кръг от преговори.

„В Истанбул Руската федерация получи ясно формулирана позиция от Украйна“, посочи Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме „стъпки за деескалация на конфликта с Украйна“.

Той подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по постигане на споразумение е от съществено значение.

Медински също така каза, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи „веднага щом бъде подготвено споразумението“, което трябва да е подписано от външните министри.

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа.

Разговорите бяха организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган. Преди срещата той призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви във вторник, че "драстично ще намали" военната активност в посока Киев и Чернигов, "за да създаде условия за диалог". Този ход е след започналия днес нов кръг от преговори между Русия и Украйна в Турция.

Заместник-министърът на отбраната Александър Фомин каза, че решението е взето в светлината на "преговорите за подготовка на споразумение за неутралитета и неядрения статут на Украйна". Той също така призова Украйна да спазва Женевската конвенция за отношението към военнопленниците.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поетично правосъдие

    8 34 Отговор
    Путин ще бъде съден за "престъпление" срещу мира, правен термин въведен от съветския юрист Тренин на Нюрнбергския процес

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АнтиГост

    21 12 Отговор
    Руснаците тупат топката да се прегрупират. Няма да спрат
    за съжаление.
  • 4 Grote Olifant

    35 12 Отговор
    Да видим сега какво ще стане. Какъв гарант да кажем може да бъде Полша, която се готвеше да бъде "миротворител" в Украйна, а всъщност е една изключително русофобски настроена държава. Канада? Също член на НАТО, виден "демократ". Турция и Израел показват лоялност до момента спрямо Русия. Военните действия в Украйна не трябва да спират до пълното прочистване на тази страна от цялата фашистка клика, която клокочи на нейна територия. Задължително руско военно присъствие на територията на страната. И никакъв излаз на Украйна към Азовско и Черно море. Да не правят грешката от Берлин!

    Коментиран от #6, #12

  • 5 хъхъ

    14 6 Отговор
    Трудни? Да не сте си забравили вазелина?
  • 6 хъхъ

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Grote Olifant":

    Трябва неутрални държави да станат гарант.

    Коментиран от #7

  • 7 Grote Olifant

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "хъхъ":

    Кои държави са неутрални? Онези, които в ООН гласуваха с "въздържам се"?
  • 8 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Дано сключат мир че и в България да си отдъхнем малко.
  • 9 Раша

    22 4 Отговор
    Хохлы уже подписвали Минские съглашения,-нещо да е изпълнено?
    Няма вяра на хохлите!
    Разкарайте ги!
  • 10 !!!?

    6 6 Отговор
    За какви военнопленници в Украйна говори кремълският емисар...нали няма Война !!!?
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 16 Отговор
    В момента руснаците се държат..Като да са подписали реми...От което са доволни...мен ми се струва,че ремито за тях е доста далеч в бъдещето...Всеки случай нищо не постигнаха от целите си,ни киев ни зеленски ни как беше...дена......за руския език не се говори въобще.Всичко е било руска пропаганда за да ударят.Ако имаше такива убийства за ,които говорят щеше да се самосезира и оон и други.Колкото до....руснаците пак,защото те имаха първия ход,бяха с белите...Това реми,което търсят на 34ход го имаха на 2рия ,ноооо тогава бяха в лъжливо по добра позиция...Който познава Великия Аятолах,знае...С руснаци СЕ прави реми само и единственно,когато останат голи царе на таблото....Защо ,ли??Веоятно не им вярва...Когато е по зле не предлага,защото вероятно ще му откажат и се брани..Когато му предложи руснак...също не го чува,защото,ако руснакът е по добре той не би предложил.В тази ситуация Украина стоят по добре и ще бъде глупаво да приемат реми!
  • 12 Голямо браво за написаното !!!

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Grote Olifant":

    Точно, кратко и ясно !!

    Адмирации за коментара Ви !!
  • 13 Някой да вярва на лъжливите

    6 13 Отговор
    руснаци ? Иван Тургенев: „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят”
  • 14 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Може би има някакъв напредък ,който аз не мога да разбера .но ако след провала на Минските споразумения и маймунските номера които върти Украйна ,руснаците имат някакво доверие към украинците значи са пълни наивници.Но Путин не е наивник,напротив!И аз не вярвам ,че те не разбират що за стока са украинците,но преговорите им са нужни по причина която само руснаците си знаят ...
  • 15 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Поетично правосъдие":

    Ще бъде съден на дедо ти сина,че те е направил без мозък.
Новини по държави: