Отидете към основна версия

2 398 18

„Броят на заразените все още е висок“: ЕК призова държавите да се подготвят за следващата фаза

  • ваксини-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ес-
  • ек-
  • препоръки-
  • бустер-
  • здраве

Трябва да се ускори поставянето на ваксини и бустерни дози

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предлага набор от действия за управление на настоящата фаза на пандемията от COVID-19 и за подготовка за следващата. Благодарение на съвместната работа до момента ЕС успя да спаси стотици хиляди човешки животи посредством ваксините срещу COVID-19, запази функционирането на единния си пазар, сведе до минимум ограниченията за пътуване и мобилизира капацитет за производство на продукти от критично значение, когато веригите на доставки бяха прекъснати. През новата фаза на пандемията усилията за подготовка и реагиране трябва да продължат и координацията отново ще бъде изключително важна в това отношение. Ето защо Комисията призовава държавите членки да предприемат действия преди есента, за да се осигурят бдителност и непрекъсната координация на подготвеността и реакцията в областта на здравеопазването.

Запазване на бдителността при излизането от острата фаза на пандемията от COVID-19

Настоящите по-ниски нива на заразяване с COVID-19 дават възможност на държавите членки да укрепят наблюдението, здравните си системи и цялостната си подготвеност за пандемии. В тази връзка Комисията приканва държавите членки:

- да ускорят поставянето на ваксини и бустерни дози, като вземат предвид едновременното разпространение на COVID-19 и сезонен грип;

- да създадат интегрирани системи за наблюдение, които вече не се основават на идентифицирането и докладването на всички случаи на COVID-19, а на получаването на надеждни и представителни оценки;

- да продължат целевото тестване и секвениране на достатъчно проби с цел точна оценка на разпространението на вариантите и откриване на нови варианти;

- да инвестират във възстановяването на здравните системи и да направят оценка на по-широкото въздействие на пандемията върху здравето, включително върху психичното здраве и забавянията на лечение и грижи;

- да прилагат координирани правила на ЕС за осигуряване на свободно и безопасно пътуване както в рамките на ЕС, така и с международните партньори;

- да подкрепят разработването на следващото поколение ваксини и терапевтични средства;

- да засилят сътрудничеството срещу разпространението на невярна информация и дезинформация относно ваксините срещу COVID-19;

- да продължат усилията си за солидарност в световен мащаб и подобряване на глобалното управление.

Освен това Комисията обявява действия за гарантиране на устойчиви вериги на доставки по време на пандемията — както за медицински мерки за противодействие, така и за продукти от критично значение във всички промишлени екосистеми. В рамките на инициативата EU FAB тя стартира обществена поръчка за резервиране на капацитет за производство на иРНК, протеин-базирани и векторни ваксини. По този начин новосъздаден производствен капацитет ще бъде запазен за използване при бъдещи извънредни ситуации, свързани със здравето. Обществената поръчка е насочена към производителите на ваксини със съоръжения в ЕС/ЕИП. Те могат да изпратят своето заявление за участие до 3 юни 2022 г., 16:00 ч. централноевропейско лятно часово време.

Мерките в краткосрочен и дългосрочен план включват по-нататъшно подобряване на подготвеността за пандемии и засилване на координацията на реакцията между държавите членки, както и на световно равнище, изпълнение на предложенията за Европейски здравен съюз, справяне с по-широкото въздействие на пандемията върху здравето, включително продължителния COVID и последиците за психичното здраве, и ускоряване на цифровизацията в здравеопазването.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Навлизаме в нова фаза на пандемията — преминаваме от режим на извънредна ситуация към по-устойчиво управление на COVID-19. Трябва обаче да останем бдителни. Броят на заразените в ЕС все още е висок и много хора по света все още умират от COVID-19. Освен това могат да се появят и да се разпространят бързо нови варианти. Но ние знаем какво трябва да направим. Трябва да ускорим още повече поставянето на ваксини и бустерни дози и целенасоченото тестване. Трябва също така да продължим тясната координация на ответните мерки в рамките на ЕС.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, заяви: Пандемията от COVID-19 не е приключила и вирусът ще остане сред нас. Въпреки че здравната ситуация се подобрява, трябва да се подготвим за различни сценарии по координиран начин. Въпросът е по-скоро не дали, а кога ще се появят нови варианти. Импровизацията и фрагментирането не са приемлива алтернатива. Бдителността и подготвеността продължават да са от първостепенно значение и ние трябва да продължим работата си без прекъсване. Поради тези причини предприемаме действия на национално равнище и на равнище ЕС въз основа на успешната координация на подготвеността и реакцията в областта на здравеопазването в целия Съюз. Преминаваме от гасене на пожари към изграждане на здравен съюз, чрез който се опазва общественото здраве, като същевременно се поддържат отвореността и издръжливостта на нашето общество и икономика.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви: Пандемията от COVID-19 показа колко е важно наличието на капацитет за производство на ваксини, който може да бъде използван бързо по време на криза. След безпрецедентно увеличаване на капацитета ЕС вече може да произвежда 3—4 милиарда ваксини на година. Инициативата EU FAB ще ни позволи да запазим част от този капацитет и да го използваме при бъдещи здравни кризи. Това е крайъгълен камък на промишленото измерение на нашата подготвеност за извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: Ваксинацията, силният координиран подход на ЕС и естественият имунитет ни дават много добра възможност за преминаване от режим на извънредна ситуация към по-устойчиво управление на COVID-19. Броят на заразените в ЕС все още е висок, но натискът върху здравния сектор бе намален и нашите общества и икономики отново са отворени. След две и половина необичайни и трудни години нашите граждани най-после могат да живеят в период с много по-малко ограничения в ежедневието. От решаващо значение обаче е държавите членки да поддържат високо равнище на бдителност и подготвеност за нови епидемични взривове и варианти — пандемията все още не е приключила. Сега, когато доставките на ваксини вече не са проблем, трябва да направим повече за ваксинацията в световен мащаб. Как COVID-19 ще продължи да оказва въздействие върху живота ни през следващите години, до голяма степен ще зависи от решенията, които вземем днес в ЕС и в световен мащаб.

Въпреки че в Европа се наблюдават колебания в броя на случаите, благодарение на масовата ваксинация увеличенията не водят до тежки заболявания или смърт толкова често, колкото преди. Преобладаващият понастоящем вариант Омикрон е по-малко опасен, отколкото предишните варианти. Същевременно в световен мащаб има милиони случаи на заразяване. В някои части на света много хора са в локдаун. Много хора все още страдат или умират от COVID-19. Отслабването на имунитета срещу заразяване и възможната зимна сезонност също водят до по-голям риск от поява и разпространение на нови варианти на SARS-CoV-2 — вируса, който причинява COVID-19. Въпреки че държавите членки прилагат нови подходи за управление на текущата пандемия, съществува риск фрагментираните стратегии за подготвеност и реакция да подкопаят ползите, които координацията на мерките за здравна сигурност в целия ЕС е донесла до момента.

Поради това в настоящото съобщение се предлага подход за управлението на тази нова фаза на пандемията, който се основава на успешната координация на здравните мерки за подготвеност и реакция в целия Съюз. Инициативата EU FAB бе обявена през февруари 2021 г. Тя има за цел да се създадат съоръжения за производство на ваксини, които ще са в постоянна готовност за работа, и да се гарантира, че настоящият капацитет в ЕС/ЕИП за производство на иРНК, протеин-базирани и векторни ваксини ще бъде запазен, за да може да се използва при бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. В тази връзка ще бъде публикувано обявление за възлагане на обществена поръчка в Електронния ежедневник за поръчките, който е притурка към Официален вестник.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 33 гласа.

Свързани новини