Отидете към основна версия

1 192 20

Над 80 процента от хърватите подкрепят санкциите срещу Русия, но не са готови за повишаване на цените

  • хърватия-
  • русия-
  • война-
  • украйна

Само 21 процента от анкетираните са готови да понесат покачващите се цени на енергията, а 78 процента не са, докато 76 процента не са готови да приемат покачващите се цени на храните в резултат на санкциите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Общо 82 процента от хърватите подкрепят икономическите санкции на ЕС срещу Русия, но под една четвърт са готови за покачване на цените на енергията и храните поради санкциите, съобщава Хина, като цитира проучване на Евробарометър.

Според резултатите от проучването 80 процента от гражданите на ЕС подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица, съобщи офисът на Европейския парламент в Хърватия.

Най-ниската подкрепа за санкциите има в България (44 процента), Кипър (54 процента) и Словакия (57 процента), докато най-висока е подкрепата в Швеция (95 процента) и Португалия, Полша и Дания (по 94 процента).

Резултатите от проучването показват, че само 10 процента от гражданите на ЕС имат положително мнение за Русия, като 22 процента гледат положително на Китай, 28 процента на Турция и 38 процента на Индия.

По-голямата част от жителите на ЕС имат положително мнение за Обединеното кралство (65 процента) и Съединените щати (58 процента).

Само 13 процента от хърватите имат положително отношение към Русия, но 37 процента имат положително отношение към Китай, а мнозинството мислят положително за Турция (52 процента) и Индия (53 процента).

Повече от половината от анкетираните гледат на САЩ положително (53 процента), а 63 процента имат положително отношение към Обединеното кралство.

Последния път, когато Евробарометър задава този въпрос, беше през 2018 г. и тогава 30 процента от европейците имаха положително отношение към Русия, така че голямата промяна със сигурност се дължи на инвазията в Украйна, отбелязва Хина.

Ситуацията обаче е различна, когато се повдига въпросът за готовността да се понесат последиците от евентуално поскъпване на енергията и храните поради санкциите.

На ниво ЕС 40 процента от гражданите са готови да понесат покачващите се цени на енергията в резултат на санкциите срещу Русия, а 58 процента не са.

Само 21 процента от анкетираните в Хърватия са готови да понесат покачващите се цени на енергията, а 78 процента не са, докато 76 процента не са готови да приемат покачващите се цени на храните в резултат на санкциите.

Най-ниският процент от анкетираните, които са готови да понесат повишаването на цените на енергията и храните, е в България, Гърция, Кипър, Словакия и Хърватия.

Проучването е проведено върху извадка от 26 578 анкетирани в 27 страни членки на ЕС в периода от 19 април до 16 май.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: