Тема: Украйна

24 Юни, 2022 10:10 5 463 24

Западният печат коментира последните новини около конфликта в Украйна

  • украйна-
  • молдова-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

"Уолстрийт джърнъл" пише, че макар ЕС да е отворил вратата за членство на Украйна, съюзът е показал също, че му е трудно да запази дългосрочното си желание да продължи да се разширява

Западният печат коментира последните новини около конфликта в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военноморски сили са получили заповед да минират черноморските пристанища на Украйна, пише "Гардиън", като се позовава на разсекретена информация на американското разузнаване.

В материала на британското издание се посочва, че според специалните служби на САЩ операцията е част от руската блокада на зърнения износ на Украйна, която може да предизвика световна продоволствена криза.

По-конкретно според статията руският флот е получил заповед да заложи мини в пристанищата Одеса и Очаков и вече е минирал река Днепър като част от блокадата на украинския зърнен износ.

Русия отрече да минира зоните около черноморските пристанища и на свой ред обвини Украйна, че сама е минирала пристанищата си.

Украйна получи от Европейския съюз статут на кандидат за членство в "исторически момент", пише "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че президентът Володимир Зеленски е приветствал решението, което някои лидери са определили като доказателство, че Евросъюзът е застанал "от правилната страна на историята".

Въпреки че може да мине повече от десетилетие преди Украйна да стане пълноправен член, взетото на двудневната среща на върха на ЕС решение е знакова стъпка, показваща готовността на съюза да се разшири дълбоко навътре в територията на бившия Съветски съюз, коментира вестникът. Киев, а и Молдова, която получи същия статут на срещата на европейските лидери, ще трябва да ограничат корупцията в управлението и да извършат реформи, ако искат наистина да се присъединят към ЕС. Извън цялата триумфална риторика около това решение, че съюзът започва едно от най-амбициозните си разширявания в Източна Европа, има опасения, че тази стъпка ще е причина за спорове и може да застраши вътрешната сплотеност на съюза, по-специално резервираност вътре в самия ЕС към по-нататъшното разширяване на съюза, включително с балкански държави като Албания, Босна, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония, пише "Индипендънт".

Рушащото се единство на ЕС дава на Путин още една възможност да спечели, е заглавието на коментар по същата тема, поместена в "Дейли телеграф".

Авторът отбелязва, че има опасност Европа да покаже, че Кремъл е бил прав в преценката си, че тя е прекалено разединена и изтощена за продължителна борба по въпроса за Украйна.

По-специално според автора това личи от тазседмичната среща на европейските лидери, която той нарича "класика в жанра" и която е била изпълнена с топли думи към президента Зеленски, а на страната му е бил предоставен статут на кандидат за членство в ЕС. Същевременно обаче, изтъква авторът на статията, зад кулисите има огромни разногласия по въпроса с влизането в съюза на Украйна и Молдова. Същевременно процесът на присъединяване може да отнеме повече от десетилетие, а както се изрази наскоро един представител на Кремъл, след две години Украйна може и да не съществува вече, пише авторът на статията.

Киев получи статут на кандидат за ЕС, което е знакова победа на фона на войната, коментира "Вашингтон пост".

Американското издание отбелязва, че по този начин съюзът е дал на Украйна и лидера ѝ Зеленски морално поощрение, от което те са имали голяма нужда.

Това действие е и важна стъпка за Европа и сигнал към Русия, изтъква вестникът.

"Ню Йорк таймс" коментира, че първата стъпка към присъединяването на Украйна към ЕС е знак за солидарност с нея на фона на войната.

Според изданието това е и знак, че съюзът вижда бъдещето на Киев в прегръдката на демократичния Запад.

Решението беше взето в критичен момент, в който има опасност Русия да превземе още територии в Източна Украйна, където украинските сили са превъзхождани от гледна точка на въоръжение и са застрашени от обкръжаване в хода на ожесточените боеве в района на град Лисичанск.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че макар ЕС да е отворил вратата за членство на Украйна, съюзът е показал също, че му е трудно да запази дългосрочното си желание да продължи да се разширява. Причината в частност е, че подкрепата за разширяването в много от западноевропейските страни е намаляла заради опасенията от наплив на евтина работна ръка, както и от това, че съюзът става прекалено голям и тромав, коментира изданието.

Вестникът отбелязва също, че на лидерската среща "ЕС-Западни Балкани" евролидерите отново не са се споразумели за започване на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, допълвайки, че България блокира преговорите заради спорове със Скопие по отношение на исторически въпроси.

Според "Уолстрийт джърнъл" представители на ЕС са признали, че провалът в постигането на напредък по преговорите за членство в Евросъюза на балканските страни е подкопало доверието към ЕС и възможностите на присъединителния процес да доведат до политически и икономически реформи в страните кандидатки. В тази връзка изданието цитира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел: "Днес трябваше да започнем преговори с Албания и Северна Македония и определено не мога да скрия разочарованието си".

"Файненшъл таймс" също акцентира на решението за предоставяне на статут на страна кандидатка на Украйна и отбелязва, че Киев е приветствал знаковата, но обвързана с условия стъпка, направена на срещата на върха на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    Опа Гьобелс стайл! Бухахха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чудно!

    37 2 Отговор
    Едно време беше престижно да си част от ЕС, символ на аристокрация, култура и просперитет. Сега е на килограм и втора употреба.
  • 4 Соломон

    39 4 Отговор
    КОЙ минира пристанището в Одеса ?
    Естествено, че същите, които минираха и пристанището в Мариупол !

    "Стотици украински мини се носят от Одеса към българското Черноморие" - публикация в интернет
    ------------------------------------------------
    "В Одеса няколкостотин мини, поставени на плажа, са били отнесени от буря и сега плуват безцелно в Черно море, представлявайки заплаха за абсолютно всички кораби", се посочва в съобщението на пристанището.

    Мините са били поставени от украинските сили, за да се пазят от руски десант. Става въпрос за около 420 взривни устройства. Към момента най-заплашена е западната и югозападната част на Черно море, се казва в съобщението на пристанището на Сочи. Това означава, че има пряка опасност и за крайбрежието на България и Румъния.

    Коментиран от #22

  • 5 един от многото

    36 2 Отговор
    Тя , прегръдката на демократичния запад е като прегръдка на питон , около агне!
  • 6 Мининосец

    39 5 Отговор
    Тия съвсем узкукаха - руснаците ще минират пристанища, които вече са минирани от укронациките ???!!! Малоумие наглосакско
  • 7 Българка

    9 41 Отговор
    Русия е терористична държава. За пореден път в историята си е мордор и заплашва с глад цвета. Кремъл използва по най-долния начин всичко-горива, газ, храни и най-вече с рекет и заплахи , че ще натиснат червеното копче, се опитва да си осигури комфорт за варварското си изпепеляване и избиване на украинците

    Коментиран от #10, #16

  • 8 МАРА

    36 5 Отговор
    как може да лъжете така,украйна отдавна минира морето ,а русия го разминирва там където е възможно.ставате смешни с тези лъжи затова вече търсим други източници за истината. а тя излиза наяве не сме толкова тъпи спрете с това
  • 9 Хахаха

    29 3 Отговор
    Наглеци бълват русофобско лъжи. Първо, укро жито ми гат да изнасят по коридорите , които осигури Русия. Второ, укрите да разминират това, което са минирали. Трето, укро житото е под един процент на производството на житото в света. Не в фактор в изхранването на планетата. Русия ще помага на всички.
  • 10 Хахаха

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Добре, че г л у п о с т т а остава само за русофобите и не заплашва целият свят.
  • 11 путин ядрен терорист

    5 29 Отговор
    Путин заплашва с ядрено оръжие, та колко му е да измори от глад един континент?!?
  • 12 Сократ

    26 3 Отговор
    Да бе вярваме ви. Има клипове, как укр и-те и-д ио ти минират плажа на Одеса. Ама не е вярно, руснаци са били. Верваме ви.
  • 13 Минувач

    25 4 Отговор
    Все още не мога да разбера тази истерия, защо, кой и как саботирал зърното или каквото и да е.... Та това е ВОЙНА! Западът воюва с всички средства срещу Русия - и военно, и икономически, и политически. Разбира се, че Русия има пълно право да отвърне и воюва също с всички средства. Каквото е под неин контрол, ще го контролира, разбира се. Не виждам никаква логика в цялата тази истерия, ВОЙНА е, щом се касае за човешки животи, значи вече е минала всяка граница и се воюва с всички средства!

    Коментиран от #15

  • 14 Очевидно

    16 2 Отговор
    Порция нови лъжи ? Нищо, керванът си върви.
  • 15 Чудно!

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Минувач":

    Логиката са тези, които ще ти наслагат минусчета в истерично несъгласие. Пропагандата търси гладни души и ги храни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чудно!

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "А беее":

    Много внимание й отделяте. Просто подминаваш. Там няма спор, само провокативни лозунги на които се хващате.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урюрвкос

    19 1 Отговор
    нали гледахме интервю със Зеленски където го питат защо не разминирва пристанищата и да отприщи зърното и той отговаря защото на часа в който махна мините руснаците ще направят морски десант.
  • 20 К.Костадинов :

    4 4 Отговор
    Разпускам ПП"Възраждане"!
    Сформирам нова "Нагаждане"!
  • 21 Естествено

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Чудно!":

    че не обръщам внимание. Само като видя ника знам какъв бълвоч следва и изобщо не го чета! Но, като малък много обичах да дразня лаещи кучета. Започваха още по силно да лаят, излизаше им пяна по муцуната и накрая подвиваха опашки и се пльоскаха бездиханни на земята. Желая Ви приятен ден.
  • 22 Е, да това

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Е ясно кой минирал, но е много важно в случая руснаците да са виновни!!! То бива бива, но вече хората ги приемат като прости овце, каквото им поднесат, като информация и само това е истина, нищо че истината може да е съвсем друга!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: